Datorită unor neînțelegeri, se pare că această a doua ediție a fost amânată, sau, poate, chiar anulată, mai multe știri din presa timișoreană transmițând că evenimentul nu va mai avea loc anul acesta de Revelion, pierzător fiind, cu siguranță, publicul care anul trecut a participat la acest eveniment.
Dar, să vedem ce s-a întâmplat, potrivit unor știri transmise până acum.
Licitația pentru organizarea acestui festival a fost câștigată de o firmă din Cluj, cealaltă firmă, din Timișoara, nemulțumită de faptul că a pierdut licitația în fața firmei clujene, a depus contestație, prin urmare, odată cu depunerea contestației, festivalul a fost blocat, până când Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (C.N.S.C.) va soluționa această contestație.
Cele două firme care au participat la licitația pentru organizarea evenimentului sunt, Live Rental Group S.R.L., din Cluj (cea care a câștigat licitația) și Balvia Development, din Timișoara (cea care a pierdut licitația și a depus contestație). Despre firma pierzătoare a licitației, cunoaștem că este una apropiată de C.J. Timiș, mai precis, un fel de „abonată” la fondurile publice județene, însă, despre cealaltă firmă, cea din Cluj, care a câștigat licitația, nu am reușit să aflăm mai nimic, deci nu știm dacă și ea poartă vreun „abonament” de prin fondurile publice ale administrațiilor, fie județene, fie locale.
Cea de-a doua ediție a „Festival of Lights” a fost programată să se desfășoare între 29 decembrie 2023 și 2 ianuarie 2024, la Bastionul Maria Theresia din Timișoara, Muzeul Banatului având misiunea să gestioneze organizarea evenimentului, managerul numit al instituției, Claudiu Ilaș, oferind, referindu-se la situație, potrivit unei înregistrări audio de pe Radio Timișoara, următoarele: „În 24, s-a scos la licitație. Au fost două firme. Firma de pe locul întâi, «Live Rental», care a câștigat licitația, a fost dispusă să facă evenimentul și de mâine începând, doar că, «Balvia», nemulțumită de rezultat, a făcut contestație, în ultimul moment, licitația s-a blocat, evenimentul s-a amânat. Nu mă așteptam ca «Balvia» să facă contestație, având în vedere că a colaborat atât cu Muzeul și cu Consiliul Județean și anul acesta și anul trecut și a făcut această contestație doar ca să blocheze evenimentul”.
Pe motivul blocării acestui festival, în Timișoara s-au aprins disputele politice, găștile politice, deja cu gândul la campania electorală și, mai ales, la alegerile ce „vor să vie”, au sărit unele împotriva altora, dezlănțuind un fel de zaveră din care numai publicul care ar fi vrut să mai poată participa și anul acesta la „Festival of Lights” are de pierdut.
Din partea găștii „liberale” se aduc acuze primarului Timișoarei, Dominic Fritz, pe pagina de Facebook, Like Timișoara, fiind postat următorul mesaj: „Dominic, de ce ne-ai furat «Festivalul Luminii» din noaptea de Revelion? Desigur, dacă îl întrebăm pe el, mincinos cum îl știm, ne va spune că nu stie nimic, dar cine îl mai crede? Iată că succesul de anul trecut al evenimentului organizat de CJT, asta în timp ce Revelionul organizat de Primăria Timișoara s-a scăldat în anonimat și ridicol, a deranjat atât de tare încât unii «binevoitori» au reușit să abuzeze de fel de fel de tertipuri pentru ca în acest an timișorenii să nu se mai poată bucura de el. Da, domnule Fritz, ai reușit, dar satisfacția ta de azi tocmai ți-a mai adus încă câteva procente în minus la zestrea electorală și așa tot mai săracă pe zi ce trece! Desigur că tu cunoști cifrele, altfel nu te-ar fi înspăimântat gândul că și în acest an ar fi fost cel puțin la fel de atractiv pentru timișoreni, dar pentru cei ce nu le cunosc, le spunem că au fost peste 70.000 de participanți anul trecut și majoritatea dintre ei nu vor uita că în acest an ai pus mai presus interesele tale electorale decât bucuria lor! Împreună, uniți fiind, în anul 2024 vom elibera Timișoara de fritzism!”.
Din cealaltă gașcă, cea a „salvatorilor”, răzbat altfel de mesaje, acestea fiind transmise de un deputat de Timiș, Nicu Fălcoi, și de liderul Consilierilor Județeni USR-iști din Timiș, Vlad Șendroiu. Iată ce transmit aceste mesaje, preluate de pe pagina de Facebook a USR Timiș: „În tot anul ăsta în care Primăria Timișoara și-a asumat responsabilități uriașe și a dus greul organizării unor evenimente de anvergură, CJ Timiș a jucat cartea – comodă și lipsită de prea mari răspunderi! – a organizării unor evenimente complementare programului principal al Capitalei Culturale Europene. Acum se dovedește că, de fapt, nici n-ar prea fi avut capacitatea să facă altceva, pentru că nu are profesioniștii necesari să poată face bine o planificare și să ducă greul! Cu alte cuvinte, dacă Primăria Timișoara nu și-ar fi făcut și de data asta datoria și nu ar fi organizat la timp toate pregătirile pentru Revelionul din Piața Operei, incompetența și amatorismul lui Alin Nica și al echipei lui ar fi lăsat Timișoara și timișorenii fără Revelion în acest an!”, mesajul celuilalt „salvator” fiind, „un nou eșec pentru Consiliul Județean Timiș. Din păcate, în stilul cu care deja ne-am obișnuit, CJ Timiș și instituțiile subordonate acestuia se mișcă extrem de greu, iar cei ce suferă sunt timișenii și timișorenii. În ultimul timp Alin Nica pare mai preocupat de a-și mulțumi primarii și de a racola alți primari decât să se ocupe de administrarea acestui județ”.
Culmea este că, dinspre „liberali”, cei care administrează județul, acuzele se îndreaptă spre „salvatori”, spre primărie, spre primarul Fritz, însă aceste acuze par, la prima vedere, fără suport, atâta timp cât blocarea festivalului s-a produs ca urmare a unei contestații din partea firmei care a pierdut licitația și care este apropiată de formațiunea politică care administrează județul, iar firma câștigătoare, cea din Cluj, nu pare a fi dovedită că are prin componența ei „salvatori” susținuți de Fritz. O fi având altfel de „salvatori”, susținuți de… . Oricum, la câți „salvatori” au ieșit din România după 1989, publicului nu-i rămâne decât să „nădăjduiască”, fiind obligat la „nădejde”, că ei îi vor aduce câte o lumină, iar politic, dacă acea lumină vine de la est…, probabil că publicul va aplauda, că doar așa a fost dresat, să aplaude „lumina de la răsărit”.
În fine, cu toate aceste dispute politice, se cunoaște sigur că, ediția a doua, „Festivalul Luminilor”, care ar fi trebuit organizată de Consiliul Județean Timiș pentru a marca finalul anului în care Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii, a fost anulată, urmând să fie programată la o dată ulterioară. Probabil, prin februarie 2024, că, dacă Capitala s-a inaugurat oficial în februarie 2024, de Primărie, de ce CJ Timiș n-ar închide Capitala la fix un an după, că doar cele două, se completează foarte bine, chiar dacă uneori electoratului i se dă de înțeles că își mai aruncă, așa, în glumă, câte un toporaș pe la spate, sau prin spate. Important este ca electoratul să nu uite că toporașii sunt printre vestitorii primăverii, iar anul ce vine, politic vorbind, primăvara ar putea fi vestită de prin februarie, că-i an electoral, așa că toporașii vor ieși de prin „serele” găștilor politice mai devreme.