Data la care se sărbătorește această zi coincide cu ceea ce știm ca fiind oficial data nașterii poetului național al românilor, Mihail Eminescu (1850-1889), despre opera căruia filosoful Mircea Eliade spunea că, „dacă poporul român dispare de pe fața pământului și rămâne o carte a lui Eminescu, lumea va ști cine au fost românii”.
Așa cum a făcut an de an, Fundația Culturală Artmedia marchează această importantă zi în rândul zilelor aniversare ale României și invită timișorenii „să-și deschidă fereastra sufletului pentru a primii mai multă lumină cu ocazia împlinirii a 174 ani de la nașterea poetului nepereche”.
Așadar, Artmedia propune tuturor celor care iubesc cultura, arta și frumosul, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii și a celor 174 ani de la nașterea poetului, scriitorului și jurnalistului Mihail Eminescu, filmul documentar artistic „Dor de Eminescu” realizat de cineastul Victor Popa, documentar în care, pe un fundal muzical și vizual impresionant, publicul va putea reîntâlni, prin intermediul micului ecran, marii oameni de cultură ai României, de la universitarii timișoreni Eugen Todoran, Cornel Ungureanu, Adrian Dinu-Rachieru, Iosif Cheie-Pantea, la poetul Grigore Vieru, actorii Mircea Albulescu și Adrian Pintea.
Filmul „Dor de Eminescu” va putea fi vizionat la Tele Europa Nova, luni, 15 ianuarie, ora 22:30 și marți, 16 ianuarie, ora 18.
Manifestarea va fi completată de difuzarea materialului video „Cum mângâie dulce, alină ușor/Speranța pe toți muritorii!” (la un pahar de vorbă cu Ileana Fazekaș-Todea, Ileana Scorțeanu, Emilia Ungureanu și Doina Popa), realizat de Rafael Leucuța. Înregistrarea va putea fi urmărită pe social media, pagina de Facebook a Fundației Culturale Artmedia, luni, 15 ianuarie, începând cu ora 10.
Publicul este provocat să-l redescopere pe Eminescu „cea mai copleșitoare mărturie despre forma inegalabilă pe care o poate atinge geniul creator românesc” (Ștefan Augustin Doinaș), Ziua Națională a Culturii, 2024, fiind marcată de Fundația Artmedia sub semnul eternului „Dor de Eminescu”, această zi de 15 ianuarie, subliniind, an de an, importanța promovării permanente a valorilor românești, ca marcă identitară în contextul diversității culturale europene.
Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist român, remarcându-se nu doar în literatură, ci şi în jurnalism și filosofie, prin activitatea sa pe tărâmul culturii naționale impresionându-i, atât pe contemporanii săi, cât şi pe cei din generaţiile următoare, inteligenţa lui, cultura de nivel european, bogăţia şi farmecul limbajului său netrecând neobservate de-a lungul vremii, toate aceste calități ale sale fiind apreciate și așezate la loc de cinste în patrimoniul cultural al unei Românii la care a visat mult de-a lungul vieții sale, dar, pe care, din păcate, nu a apucat să o vadă decât pe jumătate întregită, însă independentă, Mihail Eminescu decedând în vara anului 1889 în Regatul României, la București.