Așa-zisa „chestiune a Banatului” a fost unul dintre cele mai dramatice și delicate momente ale evoluţiei Regatului României în anii interbelici. În urma Tratatului de Pace de la Paris, după primul război mondial, câteva localități care azi sunt parte din România nu au revenit patriei mamă, ci au fost lăsate parte din Regatul Sârbo-Croato-Sloven.
Abia prin Tratatul de la Sevres, din 10 august 1920, avea să se fixeze graniţa dintre Regatul României și cel Sârbo-Croato-Sloven, atunci ajungându-se la un schimb de comune pe consideraţiuni etnice și economice. Pe temeiul acestei înţelegeri, se cedează statului Sârbo-Croato-Sloven comunele Pardani, Modoș, Surian, Krivabarși, Gaiu Mare, iar acest stat avea să cedeze Regatului României comunele Beba-Veche, Ciorda, Iamul, Pusta Kerestur și Jimbolia.
Pe baza acestui tratat, în noiembrie 1923 se va încheia la Belgrad un protocol bilateral româno-sârb, prin care se prevedea, printre altele, transferul acestor localități între Regatul României și cel al sârbilor, croaților și slovenilor.
În 10 aprilie 1924, orașul Jimbolia trecea în administrația Regatului României, și pentru că în acest an se împlinesc 100 ani de la acel moment, în orașul timișean se va marca Centeranul preluării Jimboliei de către administrația Regatului României.
Evenimentul va fi marcat vineri, 12 aprilie și va avea începutul la gara din oraș, unde se vor întruni în jur de 200 de tineri îmbrăcați în costume ale etniilor, membrii SVSU Jimbolia, cu toții urmând să reconstituie Marșul Triumfal din 1924.
După ce un reprezentant al Consiliului Județean Timiș va înmâna Jimboliei drapelul tricolor aniversar, în acordurile Muzicii Militare a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, întregul alai se va deplasa până la Conacul Csekonics din localitatea timișeană.
În Piațeta Sfântul Florian se va desfășura un ceremonial militar executat de Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, cu participarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș, Inspectoratului de Jandarmi Județean „General Moise Groza” Timiș și a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara. Vor participa 3 plutoane și se va asigura garda drapelului. Ceremonialul va cuprinde primirea oficialităților, intonarea Imnului României și alocuțiuni rostite de câțiva invitați.
Va urma inagurarea monumentului realizat de sculptorul Liviu Mocan, „Arc peste timp. ÎnSemnul iubirii”, un obiect metalic, de for public. Inaugurarea se va face prin tăierea tricolorului înfășurat în jurul sculpturii, în prezența artistului și a invitaților.
După acest moment, fanfara Militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” va susține un concert de circa 20-30 de minute, apoi va urma o intervenție de circa 10 minute din partea Ansamblului „Percutissimo”, care va performa utilizând inclusiv monumentul inaugurat.
În finalul acțiunii din Piațeta Sfântul Florian, se va executa un marș militar cu prezentarea onorurilor.
Festivitatea va continua la Teatrul de Vară din Jimbolia, cu un concert de muzică folclorică susținut de binecunoscutul interpret de muzică populară Dinu Iancu-Sălăjanu, intrarea fiind liberă.
Seara, la Casa de Cultură a orașului Jimbolia vor fi prezentate fragmente din opereta „Grüsst mein Banat”, compusă de muzicianul autohton Emmerich Bartzer, moment muzical oferit de Rotary Club Jimbolia. Reprezentația de la Jimbolia îi are soliști pe Bogdan Aungurence, Diana Pap și Anna Maria Vinczi. Conducerea muzicală îi revine lui Andreas Schein, realizatorul orchestrației, textul și versurile fiind scrise de Annie Schmidt-Endres și Daniel Wersching, maestru de balet în Jimbolia.
Centenarul Jimboliei va fi întregit de celebrarea unei valori necesare oricărei comunități – buna înțelegere între etnii, cizelată și practicată în ultimul secol, din acest moment făcând parte expoziția „Crâmpeie identitare. Farmecul vieții șvăbești” organizată în foaierul Casei de Cultură. Expoziția prezintă, prin intermediul unor obiecte utilizate în cultura germanilor din Banat, zbuciumul și bucuriile șvabilor.
La această dublă sărbătoare a Jimboliei, vor lua parte invitați și personalități ale vieții politice și culturale autohtone, centrale și consulare (Siegfried Geilhausen – viceconsulul Republicii Federale Germania la Timișoara).