Maratonul gimnastelor, care începe la Timișoara, vineri, 6 aprilie, în Sala Sporturilor „Constantin Jude”, a fost prefațat miercuri, 4 aprilie, printr-o conferință de presă. Oaspeți de seamă, așadar, din gimnastica românească au sosit la Timișoara pentru câteva importante competiții, la junioare și senioare.
La conferința de presă care a prefațat evenimentul, au fost prezente, din partea Federației Române de Gimnastică Artistică, doamnele, Angela Cacoveanu – antrenor federal și Anca Grigoraș, vicecampioană olimpică la gimnastică artistică cu echipa României, la Jocurile Olimpice de vară din anul 1976, de la Montreal (Medalie de Argint), acum director relații internaționale și președinte al Comitetului Tehnic Feminin de Gimnastică Artistică de la „European Gymnastics”, protagonistele acestui maraton de gimnastică artistică, gimnastele de la loturile de senioare, de la București, Deva și Constanța, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarță, Ioana Danciu, Andreea Preda, Amalia Puflea, Sabrina Maneca-Voinea, Ana-Maria Bărbosu, Mara Ceplinschi, Miruna Botez, Alexandra Florea, Bianca Vișovan, Alexia Vânoagă și antrenori, Patrick Kiens, Daymon Jones, Florin Cotuțiu, Corina Moroșan, Camelia Voinea, Lăcrămioara Moldovan, Cristi Moldovan, Ciprian Crețu, Carmen Traicu.
În deschiderea conferinței, cuvântul l-a avut multipla campioană mondială și olimpică a României la gimnastică artistică, Simona Amânar, care și-a exprimat bucuria că după aproape două decenii (17 ani) gimnastica artistică a revenit la Timișoara și a transmis „Bun venit!” loturilor de senioare și junioare ale României.
Din partea Primăriei Municipiului Timișoara, a fost prezent viceprimarul Cosmin Tabără, care în cuvântul rostit a transmis, printre altele: „Echipa întreagă de gimnastică trebuie să redevină ceea ce a fost, și voi, fetele, aveți sarcina asta deosebită. Aveți în rândul vostru copilul unei campioane, aveți în fața voastră o altă fostă campioană și aveți modele de gimnaste. Trebuie să urmați fiecare dintre voi un model dintre fostele gimnaste și să obțineți rezultatele pe care acestea le-au avut”, apoi a răspuns la întrebarea de acest eveniment este organizat după atâta timp la Timișoara, „pentru că – a spus viceprimarul – Timișoara merită astfel de competiții și pentru că și gimnastica merită să vină la Timișoara. Este foarte important că încercăm să promovăm sportul, încercăm să promovăm calitatea și să avem o deschidere și pentru tineret și să aducem pentru copii astfel de exemple printre noi. Vă mulțumim mult și așteptăm cât mai mulți timișoreni să vină la sală, să susțină acești copii minunați care sunt excepții ale sportului!”.
Angela Cacoveanu, antrenor federal, în scurtul moment oratoric a transmis că, „va fi un maraton al gimnasticii artistice feminine. Avem copii și juniori mici, cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani, avem loturile de junioare și, după cum vedeți, alături de noi, cea mai importantă acțiune este selecția senioarelor pentru competiția care urmează. A fost o provocare să alegem Timișoara. Recunosc că eu sunt «vinovata» care-a înaintat această locație, fiind convinsă că vom avea toată susținerea autorităților locale și nu numai, pentru că știm ce-nseamnă sportul în Timișoara și ce oameni ne reprezintă în această locație. Va fi o competiție frumoasă, pentru toată lumea. Invităm publicul să ne fie alături și să creăm o atmosferă plăcută și să ne susțină sportivii care ne vor reprezenta la Campionatul European și la Jocurile Olimpice, dar nu numai pe ele, ci și pe cele mici, care vin din urmă și care trebuie să vadă în colegele mai mari un exemplu”.
La cuvânt a urmat reprezentantul sponsorului (lanțul farmaciilor „Catena”), Marius Ciubotaru, care a transmis succes gimnastelor pentru acest eveniment sportiv de la Timișoara.
Conferința de presă s-a încheiat cu „Imnul gimnasticii românești”, un imn lansat la Gala Gimnasticii Românești, moment în care participanții la această conferință de presă, din public, au avut prilejul să obțină autografe de la gimnastele prezente la Timișoara.
„Imnul gimnasticii românești” are muzica și versurile compuse de Andrei Păunescu și-n cele ce urmează îl redăm:
„Declarăm ca stare de urgență./Din trecut, prezent și viitor,/Dreptul nostru sfânt la excelență,/Visul să luptăm sub Tricolor.
Locu-ntâi o să ne tot atragă/În atâtea mari arene vii,/Performanța ne e cea mai dragă,/Iar victoria e-un punct pe „i”.
Refren: Dacă viața e o luptă,/Și-a trăi e a munci,/Noi, gimnaștii României,/Suntem punctul pe „i”.
Suntem generația ce vine,/Vrem să fim întâii pe pământ,/Țara ne-o slujim cum se cuvine/Și dorim să fim de neînfrânt.
Da, medalia e ce ne place,/Da, avem încredere în noi,/Da, vrem numai dragoste și pace,/Da sperăm să devenim Eroi.
Refren: Dacă viața e o luptă,/Și-a trăi e a munci,/Noi, gimnaștii României,/Suntem punctul pe „i”.
Sportul este viața în esență,/Nu-i un simplu loz câștigător,/Diferența prin perseverență./Pentru bucuria tuturor.
Nu vă temeți, va mai fi ce este,/Poate și mai mult decât atât,/Vrem din inimi să vă dăm de veste:/Fără voi, Români, ne-ar fi urât.
Refren: Dacă viața e o luptă,/Și-a trăi e a munci,/Noi, gimnaștii României,/Suntem punctul pe „i”.
Proclamăm ci drag și inocență/Dreptul s-o luăm de la-nceput,/Să trudim cu har și consecvență./Să visăm mereu la absolut.
Clipa cea mai nobilă în viață/Este Imnul, când ne e cântat,/Când ne curge-o lacrimă pe față,/Semn că am luptat și am câștigat.
Refren: Dacă viața e o luptă,/Și-a trăi e a munci,/Noi, gimnaștii României,/Suntem punctul pe «i»”.
Revenind la evenimentul de gimnastică ce se dispută la Timișoara, 6-9 aprilie, sportivele care participă la aceste concursuri fac parte din proiectul „Țară, ţară, vrem campioane!” coordonat de Mariana Bitang şi Octavian Bellu, finanţat de OMV Petrom.
„Regalul Gimnasticii” este organizat de Federația Română de Gimnastică, în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara și CSȘ nr. 1 Timișoara, toate cele cinci zile din acest eveniment sportiv urmând să fie transmise în direct de TvR.