Luna noiembrie reprezintă pentru echipa naționala de fotbal a României, pentru iubitorii „sportului rege” din țară, luna marilor izbânzi, luna marilor bucurii, bucuriile calificării la turneele finale. În 1989, într-un 15 noiembrie, naționala de fotbal a României juca meciul decisiv pentru calificarea la turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal, Italia 1990, la București, împotriva Danemarcei și, după victoria cu 3-1, obținea calificare la acest turneu, iar în 17 noiembrie 1993, România se califica la turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal, U.S.A. 1994, după ce se impunea la Cardiff, 2-1, în fața „naționalei” Țării Galilor.
La un turneu final de Campionat European, România nu a mai fost din 2016, însă acum, șansele echipei de fotbal seniori a României să obțină calificarea la EURO 2024, care se va disputa în Germania, sunt mari. În Grupa preliminară I, România, după 8 jocuri, este neînvinsă, iar în zilele de 18 și 21 noiembrie joacă ultimele două partide din Grupa I, mai întâi, în deplasare, împotriva echipei naționale de fotbal a Israelului, apoi acasă, împotriva „naționalei” de fotbal a Elveției.
Ambele jocuri sunt decisive pentru calificarea la EURO 2024, însă meciul care ar putea aduce calificarea la „europeanul” din vara viitoare este cel de sâmbătă, 18 noiembrie, cu Israel.
Pentru acest joc, „naționala” României a revenit, după o lună, în Ungaria, la Budapesta, Israel urmând să joace împotriva României pe teren neutru, „țara sfântă” fiind acum în război. Israel-România se va juca pe gazonul Arenei „Pancho”, Felcsút, un sat la aproximativ 50 km de Budapesta, pe același gazon disputându-se, miercuri, 15 noiembrie, jocul restanță din Grupa I, Israel-Elveția, încheiat la egalitate, 1-1.
Pentru ultimele două meciuri ale grupei preliminare I, selecționerul Edward Iordănescu a convocat următorul lot: portari, Horațiu Moldovan (FC Rapid 1923), Florin Niță (Gaziantep | Turcia), Ionuț Radu (Bournemouth | Anglia); fundași, Andrei Rațiu (Rayo Vallecano | Spania), Vasile Mogoș (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Genoa | Italia), Andrei Burcă (Al-Okhdood | Arabia Saudită), Adrian Rus (Pafos | Cipru), Bogdan Racovițan (Raków | Polonia), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova), Andres Dumitrescu (Slavia Praga | Cehia); mijlocași, Marius Marin (Pisa | Italia), Vladimir Screciu (Universitatea Craiova), Andrei Artean (Farul Constanța), Răzvan Marin (Empoli | Italia), Alexandru Cicâldău (Konyaspor | Turcia), Nicolae Stanciu (Damac | Arabia Saudită), Darius Olaru (FCSB), Olimpiu Moruțan (Ankaragucu | Turcia), Marius Ștefănescu (Sepsi OSK), Ianis Hagi (Deportivo Alaves | Spania), Valentin Mihăilă (Parma | Italia), Florinel Coman (FCSB); atacanți, Florin Tănase (Al-Okhdood | Arabia Saudită), Denis Drăguș (Gaziantep | Turcia), George Pușcaș (Genoa | Italia), Denis Alibec (Muaiter | Qatar), Daniel Bîrligea (CFR Cluj).
Sunt convocați, în premieră, la echipa națională de fotbal a României, Bogdan Racovițan, Andres Dumitrescu și Andrei Artean.
Duminică, 12 noiembrie, 17 jucători au sosit în cantonamentul de la Mogoșoaia, 6 dintre ei ieșind pe teren la antrenament. Cei care au ajuns înainte de startul ședinței de pregătire au rămas în sală și au intrat în procesul de refacere după meciurile de la cluburi.
Prezent la reunire cu o problemă medicală, Daniel Bîrligea a plecat, marți, 14 noiembrie, din cantonamentul de la Mogoșoaia, staff-ul medical, după ce i-a efectuat investigații medicale constatând că atacantul legitimat la CFR Cluj are o leziune musculară, iar recuperarea acestuia nu se poate realiza în timp util, în fața acestei situații selecționerul Iordănescu decizând să nu cheme pe altcineva în lot pentru meciurile cu Israel și Elveția.
În 13 noiembrie, cel de-al doilea antrenament al „naționalei” a fost efectuat astfel: împărțiți pe grupe, în funcție de cât și când au jucat la club, „tricolorii” fie s-au antrenat pe teren, fie au rămas la hotel pentru refacere, ziua încheindu-se cu un joc pe un teren de dimensiuni reduse, un exercițiu care ajută la pregătirea tranziției și reacției. La final, o parte dintre tricolori și-au reglat tirul, luându-se la întrecere în ceea ce privește golurile din afara suprafeței de pedeapsă.
În ziua care a urmat, s-a început cu analiza tactică a Israelului, apoi, în sala de forță, o testare specifică: săritura verticală determină puterea trunchiului inferior și este folosită pentru a măsura asimetria membrelor inferioare, iar după-amiază, a fost programat antrenamentul la care selecționerul Edward Iordănescu le-a comunicat fotbaliștilor convocați planul tactic pentru duelul de sâmbătă. La finalul ședinței de pregătire, tricolorii au avut șansa de a se duela la o miuță.
Referindu-se la jocul împotriva echipei naționale de fotbal a Israelului, joc care poate aduce calificarea României la EURO 2024, fără a mai conta rezultatul jocului de la București, împotriva Elveției, selecționerul Edward Iordănescu a declarat următoarele într-un interviu postat video pe site-ul F.R.F.: „Este un meci decisiv și nu trebuie să ne ferim de realitate, dar adevărul e că noi am făcut ca acest meci să fie decisiv, noi ne-am câștigat această șansă prin tot ce-am făcut în această campanie în fiecare meci, în fiecare minut. Este un meci pe care l-am căutat și l-am așteptat. Iată că l-am găsit. Cu siguranță că poate să fie un meci de totul sau nimic. Și când duci o campanie fără înfrângere și totuși ajungi la ultima acțiune, și asta face să depinzi de un rezultat, nu e tocmai confortabil. Asta face ca presiunea să fie una imensă, face ca dorința să fie fantastică, un meci cu o încărcătură emoțională foarte mare, dar grupul este pregătit. Grupul este pregătit.”
Ultima ședință de pregătire în cantonamentul de la Mogoșoaia, înainte de a pleca la Budapesta, a fost efectuată de „tricolori” în dimineața de 16 noiembrie, selecționerul Edward Iordănescu încercând să pună la punct ultimele detalii tactice pentru partida de sâmbătă. În ziua de 16 noiembrie, după un drum de aproximativ 3 ore, din care o oră cu avionul, echipa națională de fotbal a României a ajuns la Budapesta, în seara zilei ce a urmat fotbaliștii convocați efectuând antrenamentul oficial înainte de meciul cu Israel.
Votat de suporteri „tricolorul lunii octombrie”, Ianis Hagi a acordat un interviu la FRF.tv și a vorbit și despre meciurile cu Israel și Elveția: „Cu un rezultat pozitiv în primul meci, putem fi calificați, iar meciul cu Elveția ar putea fi o sărbătoare pe un stadion arhiplin. Am demonstrat în campania asta că suntem pregătiți de orice provocare, indiferent de adversar sau obstacol pe care îl avem în fața noastră. Am făcut performanță la tineret, sunt sigur că putem să o facem și acum”.
În cele opt jocuri disputate până acum în grupa preliminară I pentru calificarea la EURO 2024, România are 4 victorii, 4 rezultate de egalitate și nicio înfrângere, golaveraj pozitiv, 13-4, 16 puncte și se află pe locul doi în clasamentul grupei, la egalitate de puncte cu Elveția, dar cu un golaveraj mai slab.
Jocul dintre Israel și România se va disputa pe gazonul Arenei „Pancho”, ce are capacitatea de 3.800 de locuri și care găzduiește meciurile clubului de fotbal Puskás Akadémia. Disputa decisivă are loc sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 21:45 și va fi arbitrată de francezii, François Letexier (centru), Cyril Mugnier (asistent), Mehdi Rahmouni (asistent).
După ce Israel a disputat cele două jocuri restante din această grupă, rezultatele obținute avantajează „naționala” României, Israelul pierzând la limită, 0-1, în Kosovo și încheind la egalitate, 1-1, pe teren neutru, jocul împotriva Elveției. Israel începe meciul împotriva naționalei de fotbal a României de pe locul 3 al grupei, cu un total de 12 puncte adunate din 8 jocuri (3 victorii, 3 rezultate de egalitate și două înfrângeri).
Pentru acest meci, potrivit unor surse mass-media, israelienii nu se vor putea baza pe cinci fotbaliști, Manor Solomon, Liel Abada, Dolev Haziza, Shagiv Yehezkel și Gil Cohen.
În România, jocul de fotbal dintre Israel și România va putea fi vizionat, în direct, la Prima Tv și Antena 1.
În condițiile în care rezultatul final al acestui joc va fi favorabil României, adică România termină la egalitate sau învinge Israel, „tricolorii” se califică la turneul final al Campionatului European de Fotbal, Germania 2024, iar în caz că pierd acest joc, calificarea decisivă se va juca la București, în România-Elveția, marți, 21 noiembrie, de la ora 21:45.