Una dintre leziunile articulare cele mai comune la populația activă, entorsa de gleznă, este o mișcare violentă care cauzează, în general, alungirea până la ruperea ligamentelor laterale ale gleznei (cele mai afectate) care unesc oasele gleznei și le oferă stabilitate. Entorsa de gleznă se poate produce la persoanele care poartă tocuri înalte în momentul în care răsucesc brusc articulația gleznei sau când călcăm cu piciorul într-o poziție incomodă într-o groapă sau pe o treaptă, după o săritură sau atunci când alergăm pe o suprafață cu denivelări, instabilă cel mai adesea.
Entorsa de gleznă provoacă durere, de la ușoară până la severă, sensibilitate la palpare, edem (umflătură), hematom local (acumulare de sânge din cauza leziunii, traumatismului), echimoză (vânătaie) și dificultate la mers, cu amplitudine de mișcare scăzută în articulația gleznei, până la incapacitatea de a merge și a efectua mișcări laterale cu piciorul. În majoritatea cazurilor entorsa este ușoară sau moderată, simptomele durează câteva zile și este recomandat să se stea întins, cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii și să se miște degetele picioarelor pentru a scădea edemul, să se aplice local comprese reci (gheață învelită într-o cârpă umedă, pentru a evita arderea pielii). Avem grijă să protejăm glezna pentru a preveni o recidivă, în entorsele ușoare și moderate (cele care nu prezintă ruptura completă a ligamentelor) este recomandată încărcarea greutății corpului pe piciorul lezat, iar la cele severe (cu ruptură totală de ligamente) este necesară imobilizarea gleznei lezate într-o orteză fixă – tip gheată – după aceasta putându-se face încărcarea pe piciorul afectat. Se vor efectua exerciții de echilibru, mobilizări precoce ale gleznei lezate asistat de un suport funcțional precum taping (tehnică terapeutică de aplicare a unei benzi elastice de bumbac pe tegument – bandajare – pentru a susține articulația lezată și a scădea durerea), strapping (bandaj pentru contenție – menținerea în poziție normală a articulației lezate). Compresia prin taping ajută la scăderea edemului și oferă stabilitate gleznei afectate.
Terapia manuală cu drenaj limfatic pentru reducerea edemului, mobilizări ale piciorului afectat în flexie plantară și dorsiflexie (mișcări în sus și în jos ale piciorului), precum și întinderi ușoare ale gleznelor îmbunătățesc circulația sanguină locală și amplitudinea de mișcare – se vor efectua până când se realizează mișcarea completă fără disconfort. Apoi se vor efectua, cu blândețe, mișcările de inversie și eversie (întoarcerea piciorului spre interior și exterior). Întindeți mușchii gambei sprijinind corpul de un perete ca și cum ați vrea să-l împingeți, cu un picior așezat înaintea celuilalt, apoi schimbați, celălalt picior stă înainte.
Când mișcările din gleznă vor putea fi executate fără disconfort sau durere, începeți exercițiile de forță cu o bandă elastică atașată la un loc fix și cu o buclă la celălalt capăt. Trageți și eliberați piciorul lent împotriva rezistenței benzii elastice – spre interior, exterior, în sus și în jos. Aceste exerciții se vor face minim o săptămână, în funcție de gravitatea entorsei. Câștigând forță, veți reuși să stați pe un picior, de parcă v-ați echilibra pe o frânghie. Pe măsură ce devine mai ușor, faceți mici sărituri în sus și apoi în lateral și aplicați gheață după exerciții. La reluarea activității fizice este important ca glezna să nu mai prezinte durere și umflătură după exerciții. Nu forțați glezna dacă forța musculară și echilibrul nu au fost restabilite. Pentru a proteja zona, puteți folosi o gleznieră sau o fașă elastică atunci când mergeți să faceți sport. Atenție, să fie o gleznieră potrivită ca mărime sau fașa elastică să nu strângă prea mult, pentru a nu îngreuna circulația sanguină locală. Exercițiile de încălzire, precum alergarea ușoară sau ușor joc de gleznă, pot preveni entorsa de gleznă. De asemenea, pot preveni entorsa de gleznă exercițiile regulate de stretching și tonifiere, astfel încât mușchii, tendoanele și ligamentele să fie puternice și flexibile, pentru a rezista la traume. Evitați să alergați și să faceți exerciții când vă simțiți obosiți sau când aveți o durere.