Dacă în Europa a început turneul final al Campionatului European de Fotbal, în USA se desfășoară, începând din 20 iunie, cea de-a XLVIII-a ediție a Copa América. Cel mai mare turneu de fotbal de pe continentul American revine în Statele Unite, unde zece echipe din CONMEBOL și șase din CONCACAF își vor măsura forțele până în 15 iulie 2024.
Această întrecere este cea mai veche din lume, este co-organizat de Confederația de Fotbal din America de Sud (CONMEBOL) și Confederația de Fotbal din America de Nord, Centrală și Caraibe (CONCACAF) și se desfășoară, pentru a doua oară, după ediția centenară din 2016, în Statele Unite.
La startul ediției din acest an a Copa América, echipele participante, în prima fază, alcătuiesc 4 grupe:
Grupa A: Argentina, Chile, Peru și Canada;
Grupa B: Mexic, Ecuador, Venezuela și Jamaica;
Grupa C: Statele Unite, Uruguay, Bolivia și Panama;
Grupa D: Brazilia, Columbia, Paraguay și Costa Rica.
Pe hârtie, acesta nu pare să fie anul în care o echipă CONCACAF câștigă pentru prima dată o Copa América. Dar asta nu va împiedica Mexicul, Statele Unite, Canada, Jamaica, Costa Rica și Panama să încerce să facă istorie.
Deși are câteva absențe notabile, Mexic este o echipă solidă, căreia îi lipsește individualitatea și fricțiunea puterilor sud-americane. Ceva asemănător se întâmplă cu americanii, care speră că sprijinul oamenilor de acasă îi va ajuta să aibă un turneu grozav pentru o echipă în care evoluează atacantul Christian Pulišić, care a reușit, poate, cel mai bun sezon al său din Europa cu AC Milan.
Echipele CONCACAF nu au fost invitate să participe la Copa América până în anii 1990, iar cele trei locuri trei ale Mexicului sunt cea mai mare performanță pentru o echipă din această regiune în această competiție.
Echipa Argentinei, condusă de legendarul „Leo” Messi, a avut un început excelent de turneu. În meciul care a deschis competiția, Argentina a evoluat împotriva Canadei, pe gazonul stadionului „Mercedes-Benz” din Atlanta. Prima repriză a fost începută de cele două echipe într-un ritm alert. Argentina a atacat mai mult, însă în defensivă a lăsat spații libere de care au încercat să profite în câteva rânduri, pe contraatac, canadienii. Leandro Paredes a fost primul care a amenințat poarta Canadei, iar după un contraatac rapid al nord-americanilor, Ángel Di María nu a reușit să înscrie, mingea fiind reținută în mâinile portarului Maxime Crépeau.
Canada a dat bătăi de cap Argentinei în prima repriză și aproape că a reușit să înscrie chiar înainte de pauză. Cyle Larin a trimis o centrare în careu către Stephen Eustaquio, a cărui lovitură de cap a fost salvată de Emiliano Martinez, șutul ulterior al lui Alphonso Davies trecând peste bara transversală. La pauză a fost 0-0, între echipa care deține trofeul, Argentina și mult mai modesta Canada.
În repriza a doua, din minutul 49, Argentina deschidea scorul prin golul marcat de Julián Álvarez, iar în minutul 88 avea să stabilească rezultatul final al confruntării Lautaro Martínez, astfel că, în primul joc din Grupa A și primul al ediției din acest an al Copa América, Argentina a învins Canada, 2-0.
În acest joc, Lionel Messi a bifat al 35-lea său meci record în al șaptelea turneu Copa América, depășind recordul de 34 de apariții al portarului chilian Sergio Livingstone, stabilit între 1942 și 1953. Jucătorul de 36 de ani a debutat la Copa América la 20 de ani, în 2007, câștigând turneul din 2021. Messi a marcat 13 goluri și a oferit 17 pase de gol la Copa América.
Peru și Chile, de pe gazonul AT&T, Arlington, Texas, a fost cel de-al doilea meci din Grupa A, însă la finalul lui scorul a fost consemnat egal, 0-0.
Meciul, care a părut destul de strâns, a lăsat ambele echipe cu accidentări. Luis Advincula, de la peruani, a trebuit să părăsească terenul în minutul 32 după ce a căzut pe teren și s-a accidentat, fiind înlocuit de Marco Lopez și, în cea de-a doua repriză, Diego Valdés, de la Chile, a fost înlocuit din cauza unei accidentări, iar în minutul 80, Alexander Callens, de la Peru, a rămas întins pe jos și a fost nevoit să părăsească terenul șchiopătând înainte de a fi înlocuit de Luis Abram.
Prima repriză a fost dominată de Chile, care s-a bazat pe atacanții Sánchez, Paulo Dávila și Eduardo Vargas pentru a-i angaja pe fundașii centrali peruani în sarcini grele să-i țină sub control. Pentru echipa peruană, Edison Flores și Gianluca Lapadula au fost destul de izolați și nu au putut ajunge cu ușurință la poarta chiliană. Totuși, aproape la sfârșitul primei reprize, peruanii au reușit atacuri prin Piero Quispe și Sergio Peña, dar fără rezultat pe tabela de marcaj.
În repriza secundă, lucrurile s-au îmbunătățit la peruani, care au intrat în posesia mingii și i-au entuziasmat pe suporteri. Primele 15 minute ale echipei în alb-roșu au fost cele mai bune din epoca Jorge Fossati cu mai multe încercări la poartă ale lui Lapadula și Peña.
La finalul meciului, deși a avut mai mult posesia mingii, echipa peruană nu a marcat, portarul chilian, Bravo și cel peruan, Gallese neavând pera mult de lucru de-a lungul acestui joc. Pentru Fossati, rezultatul debutului Peru în Copa América, 0-0, împotriva Chile, a fost corect.
Ecuador și Venezuela au deschis Grupa B, pe gazonul stadionului „Levi’s” din Santa Clara, California. Cu goluri marcate de doi fotbaliști care au fost rezerve, însă introduși pe tern după pauză, Jhonder Cádiz și Eduard Bello, într-o perioadă de 10 minute, Venezuela a întors scorul și a învins, 2-1, o echipă din Ecuador care a ajuns să se destrame la debutul său în Copa América după ce, în minutul 23, Enner Valencia a fost eliminat de pe terenul de joc, primind direct cartonaș roșu ca urmare a unei intervenții asupra unui adversar. Chiar rămași în „10”, ecuadorienii au găsit resursele să deschidă scorul, iar în minutul 40, pentru Ecuador avea să înscrie Jeremy Sarmiento.
Prin victoria obținută în acest joc, Venezuela a realizat ceva fără precedent: a câștigat pentru prima dată în istoria sa de 108 ani, la cel mai vechi turneu din lume al echipelor naționale. Venezuela este singura echipă sud-americană care nu s-a calificat niciodată la o Cupă Mondială.
În aceeași grupă, pe gazonul stadionului NRG, din Huston, Texas, a avut loc meciul Mexic-Jamaica. Un picior stâng furios al lui Gerardo Arteaga în minutul 69, a oferit Mexicului o victorie la limită, 1-0, împotriva „naționalei” jamiacane. „El Tri” a suferit din cauza accidentării căpitanului său Edson Álvarez, înlocuit, din minutul 30, de Luis Romo, care a avut o contribuție importantă în reușita din minutul 69, prin pasa pe care a dat-o autorului golului.
Pentru câteva momente, la începutul reprizei secunde, Jamaica a sărbătorit primul gol cu o lovitură de cap a lui Michail Antonio, dar VAR-ul a intervenit și golul a fost anulat din cauza unei poziții avansate a lui Antonio.
Sperietura a avut un efect înfiorător asupra Mexicului, care a lansat un asediu frontal asupra porții apărate de jamaicanul Jahmali Waite.
La a treia sa participare, Jamaica încă nu a câștigat sau nu a marcat goluri în Copa America. Conduși de antrenorul islandez Heimir Hallgrimsson, „Reggae Boyz” a devenit prima echipă care a jucat șapte meciuri consecutive fără a marca niciun gol în turneu.