Cea de-a XVI-a ediție a turneului final al Campionatului European de Handbal Masculin s-a încheiat, duminică, 28 ianuarie, în Germania, după finala memorabilă dintre Franța și Danemarca, meci care, pentru deciderea campioanei europene, a avut nevoie de prelungiri, francezii impunându-se, în cele din urmă, cu scorul de 33-31. Astfel, campioana olimpică la handbal, Franța, a cucerit cel de-al patrulea ei titlu european de handbal masculin, pe parchetul din Arena „Lanxess” din Köln, campioana mondială, Danemarca, fiind nevoită se mulțumească doar cu medaliile de argint, pentru următorii ani, nordicii fiind vicecampioni ai Europei.
Portarul danez Emil Nielsen a fost numit jucătorul meciului, Ludovic Fabregas a fost cel care a schimbat meciul Franței cu opt goluri din 10 încercări și o muncă excelentă în apărare, iar Mikkel Hansen a marcat de nouă ori și a devenit cel mai bun marcator din istoria Campionatului European.
În finala mică a competiției, Suedia și-a asigurat locul trei, după o victorie, 34-31, în fața echipei naționale de handbal a Germaniei.
Partea finală a turneului a fost una marcată de controversata semifinală dintre Franța și Suedia. Dacă scandinavii au obținut o victorie absolut meritată în fața Germaniei, cu 29-26, francezii au ajuns să lupte pentru medalia de aur după un final controversat în semifinala cu Suedia, echipă pe care-au învins-o, după prelungiri, 34-30. Jocul a fost trimis în prelungiri, după ce francezul Elohim Prandi a înscris un gol incredibil în ultima secundă, dar, susțin scandinavii, dintr-o aruncare executată incorect.
Nikola Karabatić & Co au avut meciul în mână, au condus și cu 7 goluri diferență pe finalul primei reprize, însă Suedia a avut o revenire puternică, a restabilit egalitatea scorului, 23-23, și chiar a preluat conducerea, 25-24. Cu aproximativ un minut înainte de minutul 60, nordicii au avut chiar 27-25, dar Franța nu a renunțat la luptă, a recuperat un gol, a scăpat fără gol la ultimul atac suedez, iar în ultimele șase secunde, când Suedia conducea cu 27-26, a intrat din nou în posesia mingii, dar nu a mai apucat să arunce la poartă, însă a obținut o aruncare liberă de la 9 metri și, cu zid în față, Elohim Prandi a plonjat spre dreapta și a înscris un gol incredibil, cu care a egalat, 27-27, trimițând jocul în prelungiri. Arbitrii macedonieni au validat golul, dar suedezii au fost foarte furioși, după meci înaintând un protest oficial către EHF pe motiv că „inter”-ul Franței a ridicat ambele picioare de pe podea în momentul aruncării.
Rezultatul partidei nu a mai fost modicat, decizia arbitrilor de a valida golul fiind considerată în conformitate cu regulamentul acestui sport, Jürgen Scharoff, expert în regulament pentru handball-world.com, a spsus că, „jucătorul își schimbă centrul de greutate al corpului atunci când aruncă, dar un picior rămâne pe pământ până când mingea a plecat dinmmâna lui” și a subliniat faptul că regulamentul nu prevede că „același picior trebuie să fie pe pământ tot timpul la aruncare. Condiția este mai degrabă ca un picior să fie pe pământ tot timpul. Un deget de la picior pe sol este sucient pentru a se considera o aruncare corectă. Sunt de părere că decizia arbitrilor a fost corectă”.
Naționala de handbal masculin a României a participat la acest turneu final, însă a încheiat Grupa B pe ultimul loc, fără vreun succes, în clasamentul final al întrecerii clasându-se pe locul 22. Antrenorul echipei naționale de handbal masculin a României, Xavier Pascual, a demisionat din această funcție, la puțin timp după încheierea acestui „european”.