Fundația „Art Encounters”, cu sediul în Bulevardul Take Ionescu nr. 46, găzduiește, până în 17 august 2024, expoziția de pictură a pictorului Marius Bercea.
Aducerea expoziției a fost posibilă prin co-finanțarea asigurată de Administrația Fondului Cultural Național și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, plus Banca Transilvania.
Expoziția a fost curatoriată de Diana Marincu și prezintă la Timișoara peste 40 de picturi și desene realizate în ultimii 15 ani la Cluj-Napoca și California, cea mai mare expoziție a lui Marius Bercea în România.
Conform site-ului https://artencounters.ro/ro/marius-bercea-this-side-of-paradise/, „Marius Bercea s-a născut în 1979 la Cluj-Napoca și a obținut licența în 2003 și masteratul în 2005 la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, România.
Expozițiile sale personale au început în 2017, cu A Full Rotation of the Moon, la Museul de Artă din Cluj, iar cea mai recentă este Echo of a Breaking String, Lyles and King. Curatoriată la New York, în 2024.
Lucrările sale au fost incluse în numeroase expoziții de grup, din 2009 până în prezent (2024)”.
Site-ul https://ro.wikipedia.org/wiki/Marius_Bercea amintește că „Pictura sa face recurs la memorie, amintire și realitate, oferind privitorului o viziune subiectivă a post-comunismului și capitalismului emergent din România.
Utilizând fotografii, imagini din ziare și istorii de familie – ceea ce el numește «o arhivă foarte personală» – artistul reproduce în picturile sale cromatica fotografiilor Polaroid, sugerând trecerea timpului și nostalgia ritualurilor simple ale copilăriei. (…)
Tonuri de ocru auriu traversează cele mai multe dintre picturile sale – culoare derivată dintr-o imagine a centralei nucleare de la Cernobâl, pe care artistul a păstrat-o din copilărie.
The New York Times a comparat modul în care Marius Bercea folosește culoarea cu practica lui Luc Tuymans.
Totuși, în timp ce Luc Tuymans folosește tonuri calme și reținute, Bercea aplică tranșant culoarea, cu forță. Cerul albastru intens sau galben sulfuros exultă deasupra dealurilor de un verde bogat și al arhitecturilor de beton uzat, cenușiu”. (…)
Conform site-ului https://artencounters.ro/ro/marius-bercea-this-side-of-paradise/ „Titlul „Dincoace de paradis” (al expoziției timișorene – n.n.), referindu-se la romanul de debut al scriitorului american F. Scott Fitzgerald, sugerează o zbatere similară cu cea descrisă în carte, în încercarea de împăcare cu o lume complet deziluzionată.
În această expoziție, curatoriată de Diana Marincu, experiența vizuală este potențată de dialogul permanent între picturile de mari dimensiuni și micile decupaje care corespund unor observații rapide, precum niște semne de punctuație care ritmează expunerea și țes împreună universurile mici și mari pe care artistul le propune.
Procesul creativ personal este dezvăluit în expoziție prin intermediul a două tipuri de arhive expuse: există arhiva analogică, pre-internet, care include desene, acuarele psihedelice, șabloane și diorame; și există arhiva digitală, asociată epocii Internetului, influențată de dispozitivele pe care le folosim ca extensii ale mâinilor noastre, incluzând o serie de fotografii «de drum» în deșert.
Această expoziție face parte din misiunea de bază a fundației de a aduce în față opera artiștilor care au fost mai vizibili în instituțiile de artă din străinătate decât în țara natală, subliniind în același timp rolul lor crucial în formarea unei noi generați de artiști”.
Detalii referitoare la expoziția și opera lui Marius Bercea pot fi găsite pe site-ul https://artencounters.ro/ro/marius-bercea-this-side-of-paradise/.