Expoziția a fost deschisă sub egida Consiliului Județean Timiș, în colaborare cu Universitatea de Vest din Timișoara, Muzeul de etnografie, etnologie și folclor „Țara Carașului”, Oravița, Centrul de Studii Bănățene „Sim. Sam. Moldovan” și Asociația Românilor din Balcani și va fi găzduită în Sala Expozițională Pavilionară – corp A, parter, din cadrul Muzeului Satului Bănățean Timișoara, putând fi vizitată până în 15 decembrie 2024.
Potrivit managerului Muzeului Satului Bănățean, dr. Dorel Micle, ceea ce a fost inaugurat în Sala Expozițională Pavilionară – corp A, parter, este „un alt tip de expoziție, care să restituie acele elemente culturale care dăinuie de câteva sute de ani și a căror rădăcini le regăsim în cultura și civilizația otomană, pentru că, 164 de ani Banatul a fost administrat de către otomani. Toate aceste elemente culturale se regăsesc în viața de zi cu zi a bănățeanului, a timișoreanului și a locuitorilor acestei zone, dar uităm de foarte multe ori că ele există și poate nu le cunoaștem originile. De aici a pornit această idee de a îmbina arheologia cu istoria cu etnografia pentru a reimpera valori culturale, poate, uitate în timp”.
În expoziție sunt expuse zeci de piese de patrimoniu, tematică ei bazându-se pe trei linii directoare: o componentă descriptiv-educativă, o componentă de descoperire și una conceptuală.
Până la inaugurare, realizarea expoziției a necesitat o perioadă de documentare și cercetare care a durat un an de zile. Curator, dr. Maria Hadiji, muzeograf al Muzeului Satului Bănățean din Timișoara, a lucrat pentru realizarea acestei expoziții împreună cu colegii de specialitate de la Universitatea de Vest.
Vernisajul expoziției a fost deschis cu un dans oriental sufi interpretat într-un stil original și captivant de artistul Mahmoud Elseifi, care a închis evenimentul cu un dans tradițional egiptean inspirat de tradiția sufi.
La inaugurarea expoziției, alocuțiunile au fost rostite de personalități bănățene, oameni de cultură și specialiști în domeniu, care au promovat cu succes expoziția care va rămâne timp de un an la dispoziția publicului pentru vizitare.