HUB cultural mARTA, instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului Arad și condusă de Ovidiu Balint, organizează Festivalul Underground, ediția a XIV-a, în perioada 31 mai-9 iunie 2024 la Arad.
Festivalul va promova interdisciplinaritatea artelor, organizând în cadrul său activități din arta fotografică, arte plastice, circ, coreografie, cronică, film și teatru.
Așa cum precizează site-ul https://hubmarta.ro, Festivalul Underground „a fost înființat în (…) 2003 de Ovidiu Balint, pe atunci director al Casei de Cultură a municipiului Arad” și „s-a născut dintr-o necesitate în viața culturală din România, fiindcă era singurul care se adresa companiilor sau producțiilor de teatru independente.
Oferta care venea dinspre aceste producții independente nu își găsea niciunde o scenă națională care să le găzduiască, pentru a fi prezentate spectatorilor.
Succesul Festivalului s-a datorat și publicului, care își dorea acest gen de reprezentare artistică, alta decât cea clasică teatrală.
În doar câteva ediții, Festivalul Underground a devenit internațional, de-a lungul anilor având invitate companii și producții din SUA, Japonia, Franța, Italia, Spania, Marea Britanie, Ucraina, Belarus, Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Finlanda, Suedia, Ungaria etc.”
Parteneri în finanțarea Festivalului au fost „Ministerele Culturii din România, Ungaria, (…), Spania, prin Institutul Cervantes, Cehia, prin Centrul Ceh, Polonia, prin Institutul Polonez, Franța, prin Organizația Internațională a Francofoniei, Germania, prin Institutul Goethe, Ambasada SUA la București, Ambasada Japoniei la București etc.
Începând cu ediția din (…) 2008, Festivalul Underground a găzduit și producții de film independente.
Festivalul Underground a avut 13 ediții, iar din anul 2010 este marcă înregistrată. Organizarea Festivalului a fost suspendată până în (…) 2024”, manifestarea fiind inclusă acum în Programul cultural anual al Primăriei Municipiului Arad.
Cu 10 zile de reprezentații și 3 dezbateri pe teme teatrale, 8 instructaje (workshopuri), realizate de nume consacrate, precum Florin Piersic jr. și cu abordări inedite în arte vizuale (instructajul de fotografie alternativă are ca temă „Portretul expresionist, actor și personaj” prin „tehnici de imprimare a fotografiei cu ajutorul sărurilor de metale prețioase, respectiv a sărurilor de platină și palladium, proces brevetat in 1870 de către chimistul englez William Willis și utilizat la acea vreme de fotografi celebri precum Ansell Adams”, iar cel de cinema, aflat la prima ediție, are secțiunea de film independent, ce promovează „filmele independente de ficţiune, de animaţie, documentar, experimental sau combinaţii ale acestor genuri cinematografice” și va reprezenta pentru doritori o atracție irezistibilă, mai multe detalii putând fi aflate pe site-ul acestuia.