autori: Cristian ARGYELAN, Ana MICSONI, Ersilia ALEXA
GastroPan este cel mai mare eveniment dedicat specialiștilor din industria panificației, patiseriei, cofetăriei, galanteriei, ciocolateriei, morăritului și gastronomiei din România.
Anul acesta, la cea de-a XV-a ediție desfășurată la Brașov, la categoria specială dedicată tinerilor, tema a fost „Produse cu eticheta curată”, la care au participat echipe de elevi și studenți din întreaga țară. Universitatea de Știintele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara a fost reprezentată de o echipă de studenți de la Facultatea de Inginerie Alimentară, anul I Master Specializarea „Tehnologii avansate în industria alimentară”.
La acest eveniment, Cristian Argyelan și Ana Micsoni, coordonați de doamna prof. dr. ing. Alexa Ersilia, au câștigat „Premiul special pentru inovație” la a doua ediție a Cupei Studentului, categoria Panificație – Patiserie. Produsul care le-a adus victoria studenților poartă denumirea „FIA_CRANBERRY Desert”, fiind un desert bogat în fibre, destinat persoanelor care își doresc să urmeze o dietă hipoglucidică: blat din făină de merișoare și făină de grâu spelta, cremă de iaurt de cocos, afine și zmeură, zahărul fiind înlocuit cu pudră de curmale.
Elementele novative ale rețetei de fabricație se referă la valorificarea principiilor active din merișoare, afine, zmeură și a potențialului nutrițional al făinii din grâu spelta, în industria alimentelor făinoase în scopul obținerii unor produse de patiserie cu valoare adăugată. Importanța tematicii abordate se referă la posibilitatea de introducere în fluxul tehnologic al unităților de panificație/patiserie a unor produse îmbogățite cu principii nutritive importante pentru persoanele interesate de o dietă sănătoasă.