Despre fiscalitate s-au spus de-a lungul anilor, nenumărate vorbe, glume cu izul unui umor de multe ori negru, o astfel de zicere despre fiscalitate fiind lăsată de unul dintre marii scriitori ai umanități, cunoscut cu numele Mark Twain, care spunea că, diferența dintre un om care împăiază animale și perceptorii de taxe constă în faptul că cel care împăiază „nu ia decât pielea”.
Marți, 12 martie, distinsul profesor universitar dr. Ioan Talpoș, fost rector al Universității de Vest din Timișoara și-a lansat cea de-a doua ediție a volumului intitulat „Fiscalitate teoretică și aplicată”, o carte necesară pentru a înțelege câte ceva din modul de funcționare a fiscalității de la noi, de aici, din România și nu numai. Lansarea volumului a adus o mare vibrație de umanism, alături de profesorul Talpoș la acest moment deosebit fiind colegii profesori de la Universitatea de Vest, studenții de la Facultatea de Științe Economice a UVT și presa.
Toate momentele oratorice din timpul lansării au avut la bază referiri la autorul cărții, distinsul profesor Ioan Talpoș, și la cartea lansată. Potrivit specialiștilor în științele economice, în paginile acestui volum, „autorul realizează o frumoasă ilustrare a fiscalității, bazată pe o incursiune laborioasă asupra domeniului fiscal, pornind de la abordări generale privind sistemul fiscal, impozitele în economiile contemporane, fenomenele specifice impozitării, politica fiscală la nivel macro-economic și ajungând la obligațiile fiscale în România, întreaga prezentare fiind ingenios marcată cu trimitere la diverse citate semnificative despre fiscalitate și scurte prezentări ale celebrilor autori ale acestora, însoțite de portretul lor”.
Volumul a fost lansat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” a Universității de Vest din Timișoara, deschiderea lansării fiind realizată de prorectorul UVT, prof. univ. dr. Cosmin Enache, apoi, prin intermediul unor imagini video, a transmis un mesaj despre autor și cartea lansată, dr. ec. Doru Dudaș și unul dintre foștii studenți ai profesorului Ioan Talpoș.
În cuvântul rostit în timpul lansării, profesorul Talpoș a amintit despre unul dintre oamenii politici care s-a ocupat de acest domeniu, fostul ministru al afacerilor străine (echivalent azi cu ministru de externe) din Regatul României, fost președinte al Ligii Națiunilor și membru titular (din 1935) al Academiei Române, Nicolae Titulescu (1882-1941). Profesorul Ioan Talpoș, în volumul „Fiscalitate teoretică și aplicată”, îl prezintă, alături de alte personalități ale domeniului, pe Nicolae Titulescu, de la reforma fiscală pe care a încercat să o introducă în Regatul României, de la ideile sale despre fiscalitate, până la momentul în care, conform dorinței pe care și-a exprimat-o în testament, rămășițele sale pământești au fost aduse din Franța în România și înhumate în curtea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului, în anul 1992. Despre activitatea lui Nicolae Titulescu în domeniul finanțelor, în paginile acestui volum, profesorul Ioan Talpoș ilustrează inclusiv cu un citat, „dacă citim cu atenție ce spunea el pe vremea aceea, am constata că sistemul fiscal românesc este un sistem fiscal intermediar. Nu este un sistem lejer, dar nici greu”, iar în finalul momentului oratoric, autorul volumului lansat a mărturisit cu deosebită emoție publicului, că tot ceea ce a prezentat în carte, „toate acestea le prezint de pe poziția patriotului român, pentru că, fiscalitatea trebuie să se numească România”.
După ce autorul și-a încheiat momentul oratoric, s-a trecut la dialog, invitații din aulă având posibilitatea să dialogheze pe baza volumului sau să susțină scurte cuvântări legate de activitatea profesorului Talpoș, de economie și ideile expuse în paginile volumului lansat.
Au mai luat cuvântul, printre alții, fiind în sală, prof. univ. dr. Viorica Bălteanu, care a adus în atenția publicului participant la acest eveniment, momentele de intensitate culturală pe care le-a susținut în timpul când domnul Talpoș deținea funcția de rector al Universității de Vest, scoțând în evidență deschiderea domniei sale pentru activități culturale diverse, apoi, profesorul emerit de „Economie monetară”, Silviu Cerna a vorbit despre situația fiscalității din România zilelor noastre, spunând că „România are una dintre cele mai reduse fiscalități”, apoi, în încheierea luării de cuvânt a vorbit despre „vânătorii de rente” și a spus că, în sistemul fiscal din România, aceste rente „sunt privilegii obținute din partea statului”, adică, scutirile de impozite, facilitățile sau amânările plătirii acestor impozite, subvențiile, ajutoarele de stat, prețurile plafonate. Toată această situație, potrivit opiniei domnului Cerna, va fi oprită odată, nu se știe când (nu într-un an electoral, cu siguranță), ea neputând continua foarte mult, iar cartea lansată, potrivit distinsului profesor emerit Silviu Cerna, „oferă nenumărate argumente pentru acest tip de estimare și-mi arată, de fapt, în ce fel de lume trăim, adică, ne ajută să înțelegem cum funcționează această lume, sau de ce nu funcționează”.
Despre autorul volumului și despre cercetările în domeniul științei economice, a vorbit Ioan Petrișor, de la Facultatea de Economie, profesor de Management Strategic, care și-a început momentul oratoric adresându-se autorului volumului cu primul vers al poeziei lui Tudor Arghezi, „Ex libris”, „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”, iar studenților, și tuturor celor din sală, interesați de subiectul volumului, le-a adresat felicitări pentru că au citit cartea, pentru că, citind volumul lansat, „Fiscalitate teoretică și aplicată”, de Ioan Talpoș, „v-ați înnobilat profesional”.
Volumul lansat, la cea de-a doua ediție, poartă amprenta editurii „Universității de Vest” și a apărut în colecția „Amfiteatru”, lansarea sa fiind realizată în cadrul seriei „Cartea de marți”.