Parchetul European (EPPO) din Timișoara (România) a reţinut trei suspecți, inclusiv doi funcționari publici, în cadrul unei anchete care vizează obţinerea ilegală de fonduri europene în valoare de 2,2 milioane de euro.Ciobanul vizat de anchetă este Dumitru Andreşoi, considerat cel mai bogat cioban din România, iar funcţionarii implicaţi sunt angajaţi ai APIA Hunedoara.
Potrivit informaţiilor,, Andreşoi ar fi închiriat sau arendat terenuri în județele Hunedoara, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Vâlcea, Brașov și Cluj. De departe, însă, cele mai multe terenuri pentru care a cerut, ilegal, subvenţie se află în judeţul Arad. Surse apropiate anchetei au precizat faptul că oamenii lui Andreşoi au închiriat şi arendat terenuri în comunele Gurahonț, Pleșcuța, Beliu, Ususău, Șiștarovăt, Hălmăgel, Petriș şi Conop. Cu toate că erau păşuni împădurite, pentru care nu se acordă subvenţie, Andreşoi le-a declarat la APIA Hunedoara drept păşuni care beneficiază de subvenţie.
Funcţionarii Primăriei Gurahonţ ar fi transmis către APIA Hunedoara faptul că pentru terenurile lui Andreşoi de pe raza Gurahonţului nu pot fi plătite subvenţii. Acelaşi lucru l-a făcut şi unul dintre angajaţii centrului local APIA Gurahonţ. Sesizările au fost, însă, ignorate de către cei de la APIA Hunedoara, acolo unde ciobanul a depus cererile de acordare a subvenţiei.
Potrivit anchetei, peste 85 la sută dintre terenurile pentru care cel mai bogat cioban din România a solicitat subvenţii nu erau eligibile pentru acordarea fondurilor. Acesta s-a folosit de mama sa, în vârstă de 85 de ani, pe numele ei solicitând fondurile europene.
Dumitru Andreşoi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Veronica Topor, directorul adjunct al APIA Hunedoara, și Marius Szabo, șef de serviciu în cadrul aceleiași instituții, au fost plasaţi în arest la domiciliu. În plus, alte opt persoane au fost puse sub acuzare, inclusiv alți cinci funcționari publici. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Timiş.