Timișoara, cândva simbol al libertății și al spiritului revoluționar din 1989, pare astăzi copleșită de o administrație percepută de tot mai mulți cetățeni drept arogantă și autoritară. De când Dominic Fritz a preluat primăria, timișorenii se plâng de o atmosferă rigidă, în care vocile critice sunt reduse la tăcere prin măsuri punitive. Consilierul Ilie-Vasile Sîrbu a criticat deschis „modelul Frițist” de guvernare, care, susține el, face din Timișoara o „Republică a fricii și amenzilor”.
Dacă Timișoara își dorea un lider care să aducă inovație și deschidere, realitatea ultimilor ani arată o direcție diferită. Fritz, politicianul venit din Germania cu promisiuni mari și cu un discurs carismatic, a atras inițial simpatia timișorenilor, dar, la scurt timp după instalarea sa, au început să apară semne că viziunea sa se bazează mai mult pe controale și sancțiuni decât pe soluții reale. Sîrbu subliniază că, în piețele orașului, comercianții sunt verificați zilnic și primesc sancțiuni deseori percepute ca abuzive.
Comercianții din Timișoara, sub „teroarea” amenzilor
Odată cu venirea lui Fritz, activitatea comercianților din piețele agroalimentare din Timișoara a devenit din ce în ce mai dificilă. Potrivit lui Sîrbu, orice nemulțumire exprimată în legătură cu starea orașului sau cu administrația actuală poate aduce comercianților o amendă usturătoare. Aceste măsuri punitive au creat un climat de teamă, în special în rândul vânzătorilor din Piața Iosefin, unde oamenii se tem că orice cuvânt împotriva conducerii poate atrage represalii.
„S-a ajuns ca oamenii să șoptească între ei nemulțumirile, să fie vigilenți față de cine îi ascultă. Pare că revenim la vremuri în care cuvântul liber avea consecințe dure, chiar și pentru simple opinii critice. Timișoara nu merită o astfel de administrație represivă,” a declarat un comerciant care a dorit să rămână anonim de teama sancțiunilor.
Transformarea Timișoarei în „Frițopolia”: ordine fără soluții
Pe lângă atmosfera strictă din piețe, mai mulți timișoreni au observat că orașul a devenit un loc unde promisiunile grandioase nu au fost împlinite, iar soluțiile pentru problemele reale sunt fie absente, fie aplicate fără a ține cont de impactul asupra comunității. Încercările de a schimba imaginea orașului s-au limitat, spun unii cetățeni, la măsuri de fațadă, în timp ce infrastructura și problemele de bază au fost lăsate în urmă.
Pe lângă aspectul represiv al administrației, ceea ce frapează este aparenta lipsă de transparență. Promisiunile de digitalizare și accesibilitate s-au transformat, spun locuitorii, într-un haos birocratic. „Am stat la cozi lungi pentru chestiuni care, în alte orașe, se rezolvă online în câteva minute. Ne-am așteptat la o modernizare a orașului, dar tot ce am primit a fost un sistem greoi și plin de formalități inutile,” spune un cetățean
Un oraș „rupt de trecutul său”
În contextul administrativ actual, un alt aspect dureros este că Timișoara, oraș care a fost un simbol al revoluției și al luptei pentru libertate, pare acum să fie redusă la un loc în care libertatea de exprimare este descurajată. Dominic Fritz, care și-a construit campania pe ideea de deschidere și colaborare, a fost acuzat că a adus mai mult control și intimidare decât dialog. Conform unor surse locale, timișorenii care au încercat să participe la dezbateri publice sau să adreseze probleme ale comunității s-au lovit de o lipsă de interes din partea administrației, iar întâlnirile cu oficialii au devenit rare.
Mai mult, Fritz a fost acuzat de un stil de conducere bazat pe o comunicare de sus în jos, unde opiniile contrare sunt deseori ignorate sau tratate cu superioritate. Numeroase grupuri civice au sesizat că deciziile administrației nu reflectă dorințele locuitorilor, ci o agendă impusă, pe care timișorenii nu o recunosc ca fiind în beneficiul lor.
Ilie Sîrbu promite să apere comercianții și să combată abuzurile
În acest context, consilierul local IlieVasile Sîrbu și-a propus să devină o voce a comercianților și a cetățenilor afectați de actuala administrație. Din postura sa de consilier, el intenționează să susțină inițiativele comercianților și să lupte împotriva abuzurilor comise de Poliția Locală, despre care spune că a devenit un instrument al puterii actuale. „Este inacceptabil ca, în Timișoara, un oraș care a simbolizat libertatea și demnitatea, să ne întoarcem la un sistem în care oamenii trebuie să își cenzureze gândurile și să fie atenți la fiecare cuvânt,” a spus Sîrbu.
Într-o declarație făcută recent, Sîrbu i-a încurajat pe timișoreni să nu renunțe la dreptul lor de a vorbi și de a se opune, atunci când este necesar. „Dragi timișoreni, Timișoara este orașul libertății și al revoluției. Nu vă fie teamă să vă exprimați nemulțumirile, pentru că doar astfel putem menține spiritul liber pentru care am luptat cu toții,” a afirmat acesta.
Dezamăgire și revoltă
Pentru un oraș care și-a câștigat reputația prin spiritul său independent și revoluționar, actuala administrație Fritz pare, în ochii multor timișoreni, să aducă o atmosferă opresivă și un climat de teamă. În loc de progres și modernizare, Timișoara pare prinsă într-o rutină de controale, sancțiuni și politici care, conform criticilor, nu fac decât să îndepărrteze orașul de esența sa liberă și creativă.
De la comercianți până la simplii cetățeni, Timișoara se confruntă acum cu un lider despre care mulți spun că ar fi adus mai degrabă o „mini-dictatură” locală decât un nou început. Dezamăgirea este profundă, iar viitorul administrației Fritz este tot mai pus sub semnul întrebării de către cei care vor un oraș cu adevărat liber și deschis, așa cum a fost odinioară.