Inundațiile din vara anului 2023 au grăbit degradarea clădirii celui mai vechi furnal păstrat în România. Cei care ajung aici găsesc monumentul istoric într-o stare dezolantă, iar degradarea sa riscă să devină ireversibilă.Inundații puternice au afectat, în vara anului 2023, satele de pe valea Govâjdiei. Au fost distruse poduri, podețe și porțiuni din drumuri, iar torenții au adus tone de mâl în Furnalul din Govâjdia, unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din Hunedoara.
Satele din Hunedoara înșiruite pe valea Govâjdiei (Runcului) au fost lovite, sâmbătă, de ploi torențiale care, din cauza torențialității puternice, au produs pagube mari localnicilor.Cel mai afectat loc a fost Furnalul din Govâjdia , aflat la confluența văilor Runcului și Govâjdiei (Nădrabului). Tone de mâl au fost aduse de ape în clădirea istorică, veche de peste două secole.
Furnalul din Govâjdia a fost construit în primii ani ai secolului al XIX-lea, pentru a produce fier și fontă, din minereul adus de la minele din Ghelari.Și-a încetat activitatea în jurul anului 1924, după ce au fost înființate și dezvoltate Uzinele de Fier Hunedoara.
În ultimele decenii, doar câțiva localnici din Hunedoara s-au implicat în acțiuni de întreținere a monumentului, în timp ce autoritățile nu au reușit să acceseze până în prezent fonduri pentru reabilitarea lui.