Sună ca o scamatorie! Să bei câteva pahare de vin și să te resimți doar la jumătate starea de ebrietate pe care ai resimți-o în mod normal și în plus să reduci la jumătate leziunile ficatului consecutive consumului de alcool.
Sună ca o scamatorie, dar aceasta este ceea ce anunță un nou gel, dezvoltat de cercetători din Elveția, care schimbă modul în care organismul procesează alcoolul. Gelul a fost testat până acum doar pe șoareci, dar cercetătorii speră să îl facă disponibil pentru consum uman în curând. Scopul este de a proteja oamenii de accidentele legate de consumul excesiv de alcool și posibil de unele dintre bolile cronice – responsabile de peste trei milioane de decese anuale în întreaga lume.
De obicei, ficatul procesează alcoolul, provocând eliberarea de acetaldehidă toxică urmată de acid acetic mai puțin nociv. Acetaldehida poate provoca leziuni ale ADN-ului, stres oxidativ și inflamație vasculară. Prea multă acetaldehidă poate crește riscul de cancer.
Dar gelul catalizează descompunerea alcoolului în tractul digestiv, transformând aproximativ jumătate din acesta în acid acetic. Astfel, doar restul de 45% intră în sânge și devine acetaldehidă.