Mici trucuri pentru o grădină mai spectaculoasă
Cei care aveți ca hobby grădinăritul, este posibil să știți că pentru a avea o grădină mai frumoasă, cu legume sau flori mai sănătoase și spectaculoase, există o serie de produse din propria gospodărie pe care le putem utiliza în grădina de lângă casă. Ele pot fi utilizate fie direct pe solul din grădină, fie în modul de aranjare a grădinii și în îngrijirea plantelor.
Întrucât pentru cei mai mulți dintre noi se apropie perioada concediilor și timpul petrecut în grădină se prelungește (în special dimineața și spre seară), există o serie de produse care ne pot ajuta și care sunt la îndemâna noastră:
- Coaja de ou. Când consumati ouă nu mai aruncați cojile, clatiti-le bine, lasati-le sa se usuce și pisați-le bine pâna obtineți un praf pe care îl. Presarati pe solul din grădină sau pe care îl puteți adăuga în apa cu care udați plantele. Este un îngrășământ natural pe bază de calciu foarte bun pentru toate plantele;
- Zahărul. Îl puteți adăuga în apa de udat, în amestecul pe care-l faceți atunci când aplicați tratamentele fitosanitare sau atunci când fertilizați plantele foliar. Aceste amestecuri ajută plantele în atât în perioadele reci cât și în perioada verii. De altfel dacă folosiți 2-3 linguri de zahăr odată cu tratamentele, asigură o bună aderență a substanțelor aplicate și de regula, favorizează înflorirea și hrănirea plantelor. Efectul maxim se observă la vărzoase (varză, conopidă, gulii, brocolii etc), deoarece zahărul asigură o bună aderență pe frunze și în felul acesta crește efectul tratamentelor;
- Zațul de cafea. Este un excelent îngășământ pentru sol. Zațul pe lângă faptul că, dă energie plantelor, contribute și la afânarea solului;
- Pliculețele de la ceai. Le puteți folosi ca atare, după ce s-au uscat pentru a nu mucegăii sau imediat după utilizare, încorporate în pământul din grădină sau dacă le lăsați la uscat, le puteți mărunți și le adăugați apoi în ghivecele de flori. Ele conțin o serie de minerale și nutrienți valoroși pentru plante;
- Cenușa obținută în urma arderii lemnelor poate fi folosită ca îngășămât pentru plante. Cenușa conține cantități mari de fosfor, potasiu și calciu, alături de alte îngrășăminte esențiale pentru sănătatea plantelor;
- Scorțișoara. Pentru a avea plante sănătoase este suficient să presărați scorțișoară în jurul lor. La vărzoase și în special la varză, puteți presăra scorțișoară deasupra plantei pentru a înlătura Buha verzei și alți dăunători.
- Iarba de gazon. După tunderea gazonului, puteți folosi iarba ca și mulci între straturi. O lăsați la ofilit, apoi o puneți între plante. Ajută atât la menținerea umidității, împiedică creșterea buruienilor și în plus protejează plantele de razele puternice ale soarelui.
- Resturi de cartoane sau de ziare. Le puteți folosi între plante pentru a menține umiditatea, a reduce creșterea temperaturii la nivelul solului, reduce evaporația apei și după ce se umezesc și descompun pot fi încorporate în sol.
- Cojile de banane. Sunt un îngrășământ natural pentru flori și în special pentru trandafiri. Acestea pot fi folosite sub diferite forme: crude, uscate, măruntțte sau sub forma de compost. Datorită conținutului ridicat în potasiu, ajută la înflorire.
- Cojile de ceapă sau de usturoi. Pot fi folosite ca atare prin împrăștiere la nivelul solului sau le puteți lăsa în apă iar cu apa rezultată, udați plantele.
- Urzica. Este un excelent îngrășămând pentru plante. Puteți să faceți macerat de urzică și cu acest macerat dizolvat în apă, în proporție de 1:1 (1 litru de macerat strecurat la 1 litru de apă), stropiți sau udați plantele.
- Găinații de pasăre (găini, rațe, pui etc). Faceți macerat, pe care îl lăsați câteva zile într-un butoi cu ap, apoi îl strecurați și udați plantele. Având o compoziție chimică acidă, este important să dizolvați în apă maceratul rezultat, în proporție de 1:9, folosind un litru de macerat la 9 l de apă, rezultând 10 l de soluție pe care o folosiți la udarea plantelor. Datorită conținutului ridicat în azot, ajută plantele să crească și menține frunzele verzi.
- Drojdia, este un excelent îngrășământ pentru plante. O puteți folosi în apa de udat sau în soluția preparată când aplicați tratamentele.
- Boraxul. Ajută la protecția împotriva dăunătorilor și în special a furnicilor. Protecția maximă se asigură prin împrăștierea boraxului în zonele pe unde circulă furnicile.
Alături de aceste produse, există multe altele care ne fac munca mai usoară și care ne ajută să avem o grădină mai frumoasă și mai spectaculoasă.
De asemenea, contează foarte mult ca între plante să puneți usturoi, arpagic, busuioc, cimbru, lavandă, salvie sau alte plante aromatice ori medicinale care ajută la protejarea plantelor împotriva dăunătorilor și în plus, atrag insectele folositoare (albine, bondari, buburuze etc).
Autor: Casiana Mihuț, Șef lucrări la Facultatea de Agricultură din cadrul USV ,Regele Mihai I” din Timișoara