Odată cu venirea căldurii, plantele din grădină au nevoie de o atenție sporită pentru a fi protejate de temperaturile ridicate și de lipsa apei.
Printre principalele lucrări necesare în grădină în perioada lunii iunie, se numără:
- Udarea plantelor
Ideal ar fi să aveți instalat un sistem de irigare prin picurare. În felul acesta, apa ajunge direct în zona rădăcinii plantelor, iar timpul petrecut cu udarea se reduce substanțial. Pentru acest lucru însă, este esențial să vă planificați din timp modul în care doriți să arate grădina voastră. Să țineți seama de numărul de rânduri, distanța dintre rânduri, dacă aveți și plante perene sau doar anuale, în funcție de suprafața de care dispuneți. Cel mai simplu este ca la fiecare rând să montați câte un robinet și în felul acesta, udarea se face diferit în funcție de nevoia de apă a plantelor pe care le cultivați. De exemplu, tomatele se udă mai mult la începutul perioadei de creștere, după care, când acestea formează fructe, udarea se face mai rar. Pe măsură ce tomatele încep să se coacă și cantitatea de apă se reduce. În mod contrar, fructul începe să crape și să-și piardă o serie de proprietăți, existând totodată și riscul apariției putregaiului.
Atunci când udați plantele, este necesar să țineți seama de temperatura de afară. Ideal este ca udarea să se realizeze dimineața devreme sau seara târziu. În caz contrar, riscați să pătați plantele. Ca să știți dacă puteți să începeți udarea plantelor, puneți mâna pe frunzele de la suprafață care sunt cel mai mult în bătaia soarelui și dacă acestea nu sunt fierbinți, puteți să udați fără probleme.
Udarea se face de circa 3-4 ori pe săptămână, în funcție de temperatură, cantitatea de precipitații căzute dar și de textura solului. De exemplu, dacă în grădină aveți un sol nisipos, atunci este ideal să udați zilnic și cu cantități mai mici de apă. Pe solurile argiloase însă, udarea se face mai rar, însă folosind o cantitate mai mare de apă. Dacă aveți un sol pe care în perioada verii observați crăpături mari (vertosol), atunci este esențial ca să faceți udări dese și cu cantități moderate, fără a lăsa însă ca solul să se usuce între cele două udări. În felul acesta, evitați apariția de crăpături și nu există riscul ca rădăcinile plantelor să sufere.
Este foarte important ca plantele să fie udate la nivelul solului, fără să dați și pe frunze. Dacă frunzele sunt umede, în special după amiaza sau spre seară, se pot instala diverse boli. Evitați pe cât posibil udarea plantelor din grădină cu furtunul sau prin aspersie, în special seara.
- Prășitul plantelor
Chiar dacă nu aveți buruieni, este bine ca o dată la două săptămâni, cu ajutorul unei sape săprășiți plantele. În acest fel, afânați solul și ajutați plantele să crească mai bine. Afânarea solului se face și după o ploaie abundentă, pentru a sparge crusta ce se formează la suprafață și a ajuta plantele să răsară mai bine și mai uniform și a primi mai mult aer. Dacă solul este greu (mai argilos), se poate realiza câte o prașilă ori de câte ori este necesar.
- Răritul plantelor și plivitul buruienilor
Dacă aveți plante care au răsărit prea des (salata, morcovi, păstârnac, ridichi, sfeclă roșie etc.), este important să le răriți, lăsând între ele suficient spațiu să poată să crească și să se dezvolte bine. Odată cu răritul plantelor, îndepărtați și buruienile care au răsărit. Buruienile trebuie smulse cu tot cu rădăcină, nu doar rupte, altfel vor crește din nou și vor concura plantele.
- Lucrări de palisat
La fasolea urcătoare, tomate și castraveți se face palisatul, care constă în conducerea plantelor pe verticală cu ajutorul unor sfori, al plaselor de susținere sau al aracilor.
- Copilitul și legatul.
La tomate (roșii), o dată pe săptămână se face lucrarea de copilit și de legat sub fiecare etaj de flori, pentru susținerea fructelor și evitarea ruperii plantei dacă bat vânturi puternice sau dacă vin ploi torențiale. Cu ajutorul unei foarfeci sau direct cu mâna, se taie (rup) toți copilii care cresc la baza tulpinii sau a frunzei principale, lăsând doar una-două sau trei tulpini principale, în funcție de modul în care aveți conduse plantele. Dacă tomatele sunt conduse pe ață sau sfoară, atunci se lasă o singură tulpină, restul se elimină. Dacă aveți instalați araci, se lasă două-trei tulpini principale care se vor lega cu sfoară de rafie sub fiecare etaj. La legat se folosește sfoară mai groasă (de rafie sau de iută), pentru a evita ruperea plantelor sau rănirea lor.
La vinete, se lasă câte 3-4 ramuri principale, restul se elimină. Imediat după înflorire, dacă alături de floarea principală, care de regulă este mai mare, apar și flori mai mici, acestea din urmă se elimină. Altfel, fructele rămân mici.
Copilii se vor elimina când sunt mici (5-10 cm în lungime).
- Defoliatul sau desfrunzitul
Este o lucrare care de regulă se face la o serie de legume: ardei, vinete, tomate, castraveți, dovlecei. Aceasta constă în ruperea frunzelor de la bază pentru a ajuta la aerisirea plantelor.
La tomate, se rup toate frunzele până la primul etaj de rod. Este indicat ca frunzele să nu fie în contact cu solul, pentru a evita îmbolnăvirea plantei.
La vinete, după ce planta a crescut suficient (cca. 20 cm), se rup toate frunzele de la bază. La ardei, se rup toate frunzele până la înălțimea la care ardeii au început să ramifice și se înlătură și floarea de la mijloc.
La flori, imediat ce florile au trecut, acestea se vor rupe pentru a ajuta planta să înflorească mai abundent și să nu îmbătrânească.
Este indicat ca după lucrările de copilit și desfrunzit să se facă tratamente fitosanitare pentru a preîntâmpina atacul bolilor și al dăunătorilor. Odată cu efectuarea tratamentelor, se pot face și fertilizări foliare. Pentru o eficiciență maximă a tratamentelor, este indicat să folosiți și un adjuvant. Tratamentele se fac dimineața, după ce s-a ridicat roua, când nu sunt condiții de ploaie și nu bate vântul, cu echipamente speciale (tip vermorel sau pompă).
Este recomandat ca o dată la două-trei zile să intrați în grădină și să faceți o verificare a stării plantelor și dacă observați dăunători sau apariția unor boli, să faceți tratamente. În plus, tratamentele bio au eficiență mai ridicată la începutul instalării unei boli. Este mai simplu să previi, decât să tratezi.