Inițiat de filosoful Gabriel Liiceanu, prieten al cuplului Lovinescu-Ierunca, și susținut din fonduri private, grupul statuar a fost donat orașului București de către Fundația „Humanitas”, fiind creația artistică a sculptorului Virgil Scripcariu. Primăria Municipiului București a contribuit cu alocarea spațiului urban unde a fost amplasat, respectiv în scuarul de la intersecția a trei străzi din cartierul Cotroceni: dr. Dimitrie Drăghicescu, dr. Petre Herescu și dr. Romniceanu.
Grupul statuar Lovinescu-Ierunca, realizat din bronz și inox, are câteva elemente simbolice: statuile în mărime naturală ale celor doi scriitori și oameni de radio, reprezentați tineri, învăluiți într-o mantie din inox, bătută cu toporișca, după cum spunea Gabriel Liiceanu, care reprezintă trecerea împreună prin viață și un arbore al harpiilor, al răului, unde sunt înfățișate figurile de securiști, cu capete de bărbați „îmbătrâniți în rele” și corpuri de pasăre. Unul dintre securiști înfățișați în arborele răului are un corespondent în realitate, este chipul lui Constantin Bălăceanu-Stolnici, cunoscutul academician colaborator al securității.
„Toată arta sculpturală din anticitatea greco-romană, trecând prin renaștere, trecând prin baroc, trecând prin arta academistă, toate au mers pe un cod mimetic al imitării de către artist al realului. Arta contemporană nu mai e așa. (…) Arta contemporană și, în speță, sculptura contemporană se află în fața unei provocări, pentru că artistul nu mai vrea să facă ca… . Nici măcar ca Rodin. Este o dorință extraordinară de a-și afirma eul prin căutarea și găsirea a ceva nou, Cum, se manifestă acest nou în cazul acestui monument? Sigur că da, în final îi recunosc pe cei doi, îi recunosc și sunt fericit că îi recunosc, dar sunt fericit, mai ales, că-i recunosc în ceva care nu-i doar recunoașterea mimetică a chipului Monicăi și a lui Virgil. Îi recunosc în noblețea lor, îi recunosc în simbolismul lor, îi recunosc în tot ce a însemnat măreț în viața lor”, a spus, în finalul ceremonialului inaugurării monumentului, filosoful Gabriel Liiceanu, când a redat, în câteva cuvinte, aventura spirituală prin care a traversat-o, alături de artist, de-a lungul cât acesta a creat forma finală a grupului statuar.
La inaugurarea grupului statuar Lovinescu-Ierunca, din cartierul Cotroceni, au mai luat parte, alături de filosoful Gabriel Liiceanu și sculptorul Virgil Scripcariu, primarul capitalei Nicușor Dan, aplaudat la finalul discursului, și ministrul culturii Raluca Turcan, apostrofată din public de o persoană care protesta față de alianța PNL-PSD, atitudine respinsă de filosoful Liiceanu, care, deși a spus că dezaprobă pactul politic, a transmis că nu acela este momentul potrivit pentru astfel de remarci.