Joi 25 aprilie 2024, Biblioteca de Artă a găzduit un alt eveniment deosebit, lansarea cărții scriitorului Vasile Bogdan, intitulată Horia cel năzdrăvan, alături de expoziția lui Sebastian Alexa, ilustratorul acestui volum.
Sub egida cenaclului Respiro și a doamnei profesoare Viorica Bălteanu, moderatorul acestui eveniment, am putut asculta opinii avizate ale unor oameni de cultură și artă. La eveniment au luat cuvântul domnul Adrian Dinu Rachieru, care a istorisit traiectoria existențială a scriitorului de origine reșițeană, debutat în 1979 cu Reșita dincolo de cuvinte, talentat jurnalist, autor, până la ora actuală, a 77 de cărți, considerat a fi cel mai prolific membru al filialei timișoarene a Uniunii Scriitorilor. Domnul profesor Rachieru a mai subliniat calitatea de bildungsroman a acestui basm inițiatic, alcătuit de către scriitor cu aproximativ 40 de ani în urmă, inițial pentru fiul său, ulterior transformat în povestea lui Horia, nepotul acestuia, care în imaginarul bunicului va deveni, se va transforma pe calea vieții, luptându-se cu „monștrii” realității și învingându-i, pentru a se reîntoarce în matca sa inițială, familia, pe care o va proteja și o va împlini.
Scriitoarea Alexandra Dogaru-Aldo, bună cunoscătoare a numeologiei, astrologiei și spiritualității, a adăugat acestui basm și alte coodonate, referindu-se printre altele la călătoria în atemporalitate și la dualismul tipic acestui gen literar (lupta dintre bine și rău). Dumneaei și-a coborât atenția și asupra numelor personajelor, care sugerează legături profunde cu regnurile naturale, ca Paltin-Împărat. Incursiunea în lumile paralele ale imaginarului fantastic se dovedește a fi una inedită, eroul plonjând în Împărăția apelor, străbătând Tărâmul Pământului și Țara de zbor, fiecare populate de personaje caracteristice.
În ceea ce privește ilustarea acestui proiect, pictorul Sebastian Alexa a vorbit despre lucrările sale și modalitatea de a reda în culori strălucitoare această poveste fascinantă, pe care a citit-o, la început, ca un copil, apoi ca un adult, lăsându-se capturat de lumea ei și reprezentând-o ca pe o imersiune de suflet într-o lume nouă și viu colorată, plină de trăiri și de aventuri.
Sebastian Alexa, talentat în a se exprima în acuarelă, a expus și câteva lucrări ale domniei sale pe alte teme, adăugând că Timișoara este motivul său preferat în pictură. Alături de forma elaborată în cel mai mic amănunt, nu s-a putut trece cu vederea cromatica abundentă a acestei expoziții, care a oferit ochiului o bucurie vizuală și o exaltare sufletească de neuitat.
Nu în ultimul rând, maestul Mihai Teodor Olteanu a adăugat cuvinte spuse din suflet, vis-à-vis de propriul profesor Deliu Petroiu, al cărui bust l-a expus în Biblioteca de Artă și de elevii săi în ale pensulei pe care i-a promovat și susținut, printre care se află și Sebastian Alexa.
Evenimentul a îmbibat multe inimi cu plăcerea imersiunii în acest câmp bivalent al literaturii și al artei și a oferit obiectivului foto un subiect plăcut de inspirație.