La această competiție majoră a handbalului au luat startul 32 de echipe naționale, Danemarca, Norvegia, Suedia, Franța, Muntenegru, Țările de Jos, Croația, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Spania, Ucraina, Angola, Camerun, Congo, Senegal, Argentina, Brazilia, China, Iran, Japonia, Kazahstan, Coreea de Sud, Chile, Paraguay, Groenlanda, Austria și Islanda, echipe care, în prima etapă sunt repartizate, în urma unei trageri la sorți, în 8 grupe, de la A, la H.
Naționala de handbal feminin, senioare a României, antrenată de profesorul Florentin Pera, joacă faza grupelor alături de echipele similare ale Serbiei, Danemarcei și statului Chile, în Grupa E, și a început acest turneu final cu o categorică victorie împotriva echipei naționale a statului Chile, 44-19, în orașul danez, Herning. Numărul mare de goluri pe care handbalistele tricolore le-au marcat în acest joc, 44, a adus, până acum, România pe primul loc într-un top al echipelor marcatoare la acest turneu mondial de handbal.
După această reușită, cu un moral foarte bun, „tricolorele” s-au putut concentra mai mult pe primul lor test real în această competiție, meciul din etapa a doua a grupei, împotriva Serbiei, pe care l-au susținut duminică, 3 decembrie, în Danemarca, la Herning.
Adversara României din etapa a doua a grupei, naționala de handbal feminin a Serbiei, a produs emoții puternice gazdelor daneze, după ce în prima rundă, cu 10 minute înainte de finalul confruntării, conducea cu două goluri diferență, 19-17, danezele impunându-se până la urmă, 25-21. Un joc bun al Serbiei în prima repriză în meciul cu Danemarca a făcut ca „naționala” statului vecin să conducă la pauză, 12-10.
Dacă în meciul împotriva Danemarcei, Serbia a oferit o apărare solidă, împiedicând eforturile danezelor, în cel de-al doilea joc, cel cu România, nu se poate vorbi despre așa ceva. România a reușit să desfășoare un joc spectaculos în ofensivă de-a lungul celei mai mari părți a primei reprize, astfel că, la pauză, „tricolorele” conduceau, 19-13, în primele 30 de minute nefiind niciodată conduse, cea mai mare diferență de scor, în prima repriză, fiind înregistrată în minutul 24, opt goluri în fața Serbiei, 19-11.
În timp ce apărarea Serbiei a avut multe perioade de pasivitate în prima repriză, „tricolorelor” nu le-a luat mai mult de 22 minute pentru a înscrie 17 goluri în poarta adversarelor, sârboaicele primind cel de-al șaptesprezecelea gol, în jocul precedent, cel cu Danemarca, abia în minutul 49. În această perioadă de 22 minute, principalele marcatoare au fost Sonia Seraficeanu și Eliza Buceschi, care au înscris, împreună, nouă goluri în acea perioadă, extrema dreaptă, Sonia Seraficeanu, arătând o eficiență de 100%, din aruncări puternice.
Abia după ce sârboaicele și-a schimbat portarii, Molli Kubina înlocuind-o pe Marija Čolić, au început să primească mai mult ajutor în apărare, România punând doar două goluri în dreptul ei pe tabela de marcaj în ultimele șapte minute ale primei reprize.
„Tricolorele” au avut un început mai relaxat de repriză secundă, apărarea Serbiei dând dovadă de mai multă putere când a reușit să oprească atacurile României, adversarele din Serbia apropiindu-se, din minutul 38, la trei lungimi în urma româncelor, 18-21, apoi, din minutul 39 și până în minutul 43 nu au mai reușit să înscrie vreun gol în poarta României, în acest interval de timp handbalistele antrenate de Florentin Pera marcând de patru ori, prin Eliza Buceschi (din aruncare de la 7 metri), Sonia Seraficeanu (două goluri) și Cristina Laslo (din aruncare de la 7 metri). Acest timp de patru minute, fără gol din partea Serbiei, s-a dovedit a fi momentul decisiv al meciului, antrenorul Uroš Bregar solicitând un time out, dar a fost prea puțin, întrucât România s-a dovedit mai puternică în final, chiar și fără Cristina Neagu, încă rămasă pe margine din cauza unei accidentări.
Eliza Buceschi (opt goluri) și Sonia Seraficeanu (șapte goluri) au semnat cele mai multe reușite pentru România, atacul Serbiei plătind prețul numeroaselor turnover-uri – 14 față de patru ale României – cu diferența crescând la nouă goluri la fluierul final, 37-28.
Echipa națională de handbal feminin, senioare a României a început, așadar, această ediție de Campionat Mondial, cu două victorii, la fel ca în ediția din 2021, iar cu cele două victorii consecutive în Grupa E, este sigur calificată în grupele principale, în ultima etapă din această fază urmând să întâlnească, marți, 5 decembrie, Danemarca. Câștigătoarea din acest meci va intra în faza următoare cu maximum de puncte, patru.