Protecţia civilă este parte componentă a apărării ţării, a apărut în România ca o necesitate istorică obiectivă și are la bază principiile dreptului umanitar internaţional.
În urmă cu 94 de ani, la 28 februarie 1930, când Regatul României era condus de regele-copil Mihai I, care fiind minor, se afla sub Regență, prin Decretul Regal nr. 468, se aproba Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene, iar în 23 martie 1933, în timpul regelui Carol al II-lea, acest Regulament se publica în Monitorul Oficial. Practic, data de 28 februarie 1930, poate fi considerată data la care s-a înființat Protecția Civilă în România, de la publicarea acelui Regulament în Monitorul Oficial al Regatului României, 23 martie 1933, împlinindu-se, anul acesta, 91 de ani.
Denumită și ,,Arma Vieții”, această componentă cuprinde măsuri de ocrotire a populației, bunurilor materiale în caz de război, calamități sau dezastre naturale, asigurând condițiile necesare supraviețuirii, misiunile de protecție civilă fiind îndeplinite cu profesionalism de cadrele militare ale ISU Timiș, ale căror sarcini și atribuții cresc de la an la an, subliniind, astfel, rolul lor considerabil în ocrotirea populației și a patrimoniului, în fața tuturor pericolelor/situațiilor de urgență.
Pentru a marca importanța acestui eveniment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș a dat starul, din 26 februarie, a ceea ce se cunoaște ca fiind „Săptămâna Protecției Civile”, ce va fi marcată până 3 martie 2024.
În această perioadă, zilnic, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș vor fi prezenți, între orele 10-15, cu puncte de informare preventivă despre tematica protecției civile, expoziții statice și măsuri de acordare a primului ajutor medical, precum și activități de promovare a programului ,,Salvator din Pasiune”, în următoarele locații: Piața Unirii din municipiul Timișoara, Piața Victoriei din municipiul Timișoara, Platoul Casei de Cultură din municipiul Lugoj, în Parcul central din orașul Făget, în parcarea Pelini din orașul Buziaş, pe platoul din fața Bisericii Ortodoxe din orașul Sânnicolau Mare, în „Parcul Anton Kratzer” din orașul Deta.
Potrivit site-ului www.isutimis.ro, miercuri, 28 februarie 2024, în fața Detașamentului 1 de Pompieri Timișoara va fi organizat un punct de informare preventivă cu tematica de protecție civilă, expoziție statică și măsuri de acordare a primului ajutor medical, între orele 09-13. Totodată, pompierii militari timișeni vor desfășura un ceremonial militar și religios, începând cu ora 11. De asemenea, în aceeași zi, miercuri, 28 februarie, se va desfășura exercițiul de alarmare publică – ,,Miercurea Sirenelor”, la Timişoara urmând să răsune, după ora 10, 31 de sirene.