„National Baked Alaska Day” are loc anual în USA, pe 1 februarie, pentru a sărbători și a încuraja pe toată lumea să se răsfețe cu desertul gustos format din înghețată, pandișpan și bezea. „Alaska Coaptă” a fost numită pentru prima dată „Alaska Florida” din cauza contrastului său de temperatură atunci când a fost inventată.
„Baked Alaska” este un desert delicios de prăjitură pandișpan cu înghețată și se prepară punând felii de pandișpan pe fundul unei tavi, feliile de pandișpan se umplu cu înghețată de vanilie, totul urmând a fi acoperit complet cu un amestec de bezea, apoi se coace în cuptor la o temperatură foarte ridicată (de preferință la 260°C) pentru o perioadă scurtă de timp (3-10 minute) pentru a permite bezelei să se solidifice ușor și să se rumenească.
Prepararea bezelei este elementul cheie a „Baked Alaska”, cel care a descoperit cum se face bezeaua a fost fizicianul american Benjamin Thompson, la începutul anilor 1800.
Povestea din spatele existenței „Baked Alaska” se află în anul 1867, când, în Statele Unite a izbucnit o dezbatere serioasă cu privire la potențiala achiziție a teritoriului Alaska de la Rusia. Secretarul de stat William Seward a fost de acord cu un preț de achiziție de 7 milioane de dolari, iar Alaska a devenit un teritoriu al Statelor Unite în 1868. Cei de părere că achiziția a fost o greșeală uriașă s-au referit la achiziție drept „prostia lui Seward”.
Charles Ranhofer, bucătarul de la Restaurantul Delmonico din New York, era renumit pentru că a dat nume noi și a redenumit mâncărurile vechi după oameni și evenimente celebre, el valorificând controversa aprinsă din jurul achiziției nordului înghețat, în desertul „Baked Alaska”, care este foarte rece, aproape înghețat și a fost prăjit rapid într-un cuptor încins înainte de servire.
Înghețata acoperită cu bezea pe o bază de pandișpan cald este cea care conferă acestui desert caracteristica sa unică de contrast drastic de temperatură. Sigur, majoritatea oamenilor s-ar aștepta probabil ca înghețata să se topească imediat când este plasată în centrul unui cuptor încins, dar, în mod surprinzător, nu se întâmplă așa, înghețata păstrându-se rece. Bezeaua protejează înghețata de topire, dând astfel acestui desert senzația sa distinctivă de rece/cald și textura cremoasă/crocantă, care este îndrăgită de cei care au gustat acest desert.
Servirea cremei și a prăjiturii împreună datează din Renaștere, bucătarii epocii fiind considerați primii care își decorau mâncarea coaptă cu un topping bătut.
Desertul „Baked Alaska”, sărbătoare culinară națională în USA, mai este cunoscut și sub denumirea de „Omleta Norvegiană”, iar în alte locuri „Omleta Surpriză” sau „Omleta Siberiană” și, an de an, la 1 februarie, toată lumea este de așteptat să se bucure de o mușcătură dulce din acest preparat retro delicios, care este adesea servit în flăcări.