Cea de-a XVII-a ediție a turneului final al Campionatului European de Fotbal, Germania, 2024, a avut o ceremonie de inaugurare simplă, care a durat aproximativ 15-20 de minute, timp în care, o trupa de dans a desfășurat bannere ce au reprezentat fiecare oraș gazdă, după care a fost desfășurată o prelată gigantică cu inscripția „BUN VENIT ÎN GERMANIA”, iar publicul s-a implicat, ridicând bucățele de hârtie și astfel a reușit să creeze un mozaic colorat, apoi, au fost aprinse scântei, iar panglicile uriașe au fost derulate înainte ca o replică gigantică a trofeului să fie scoasă din platforma centrală.

În finalul ceremoniei de inaugurare a turneului, pe gazon a intrat Heidi Beckenbauer, soția fostei glorii a fotbalului vest-german, Franz Beckenbauer, de curând a răposat. Soția celui supranumit „der Kaiser”, a adus trofeul care poartă numele fostului secretar general al Federației Franceze de Fotbal, Henri Delaunay, pentru care se vor confrunta cele 24 de echipe calificate la acest turneul final. Heidi Beckenbauer a fost însoțită pe gazonul „Fußball Arena” din München de Bernard Dietz și Jurgen Klinsmann, singurii căpitani ai Germaniei care au ridicat trofeul european deasupra capului și mai sunt în viață, văduva lui „Kaizer” Franz, aducându-i un omagiu fostului ei soț printr-un gest emoționant, cu mâinile întinse spre cer.
După scurta ceremonie de inaugurare a turneului a început primul joc, pe gazonul „Fußball Arena” din München fiind față în față, Germania și Scoția, într-o dispută cu un singur favorit, team-ul german.
Zgomotul a mii de fani scoțieni din colțul marelui stadion de fotbal din München a făcut ca prologul acestui joc să fie captivant, la pauză, nu s-a auzit nimic mai mult de la ei decât ocazional câte un sunet jalnic al cimpoiului. „Sir” Alex Ferguson, atunci când s-a adresat compatrioților săi într-un videoclip preînregistrat, înaintea acestui meci, le-a transmis, poate, un avertisment, îndemnându-i să se distreze, indiferent de rezultat. Dacă acest mesaj a fost un semn din partea celui mai competitiv manager din istoria fotbalului britanic, care a simțit că în acest joc, un rezultat favorabil Scoției se afla dincolo de această echipă, atunci nu a durat mult până să se dovedească a fi corect cele anticipate de „Sir”.
Până la pauză, Scoția avea să fie condusă cu 3-0 și să aibă, din minutul 45, un om în minus pe teren, Ryan Porteous primind cartonașul roșu pentru un tackle violent asupra lui Ilkay Gündoğan. Fotbaliștii germani aveau să domine prima repriză, ofensiva germană fiind neobosită de-a lungul primelor 45 de minute ale confruntării, primul gol fiind marcat în minutul 9, de Florian Wirtz, care a reușit să prăbușească defensiva britanică, apoi, în minutul 18, Jamal Musiala avea să-i uimească pe apărătorii Scoției, reușind un gol spectaculos pentru Germania, team care avea să conducă cu 2-0. A fost, înainte de încheierea primei reprize, un penalty acordat Germaniei, cu eliminare din joc pentru unul dintre fotbaliștii scoțieni, pentru un fault dur asupra unui adversar, penalty din care Kai Havertz a marcat și a consfințit rezultatul la pauză, Germania-Scoția 3-0.
În repriza a doua, team-ul Germaniei și-a continuat jocul ofensiv și a marcat încă două goluri în poarta Scoției. Niclas Füllkrug avea să înscrie de două ori, însă doar golul din minutul 67 a fost valabil, cel de mai înainte a fost anulat pentru off-side. Germania conducea, așadar, 4-0, când mai erau mai bine de 20 de minute din acest joc.
Scoția nu s-a văzut mai deloc în ofensivă de-a lungul acestui meci, dar, la singura lor acțiune la poarta lui Manuel Neuer, au reușit să determine gazdele să-și introducă balonul în propria poartă, acest autogol aducându-le primul punct golaveraj. După o lovitură liberă executată de pe stânga de Andrew Robertson, mingea ajunge în careul Germaniei, îl lovește pe Füllkrug și este deviată către Scott McKenna, care încearcă să lovească mingea cu capul, dar balonul îl lovește pe Antonio Rüdiger și intră în poarta lui Manuel Neuer, iar din minutul 86, Scoția are o reușită în dreptul ei, prin acest autogol.
Porțile nu s-au închis odată cu acest gol, ultimul gol al acestei partide fiind al germanilor, care, prin Emre Can, în minutul 90+3, consfințesc rezultatul final al unui meci pe care l-au dominat de la un capăt la altul.
Germania a învins așadar Scoția, 5-1, în primul meci din Grupa A, la capătul unui joc spectaculos, cu multe goluri și cu un iureș ofensiv de neoprit al team-ului antrenat de Julian Nagelsmann, din echipa Scoției, singurul care a mai ieșit în evidență prin intervențiile sale, mai ales în repriza a doua, fiind portarul Angus Gunn care s-a opus în mai multe rânduri ca scorul final să nu fie unul de mai mari proporții.

Eșecul Scoției a fost atât de cuprinzător încât nu se mai poate spune nimic despre asta. Abordând acest joc, la fel, ca multe altele, în formula 5-4-1, antrenorul Scoției, Stephen Clarke se pare că nu a avut în vedere multitudinea de talente care se vor afla pe teren împotriva echipei pe care o antrenează și avantajul terenului propriu deținut de germani, acest sistem de joc fiind un eșec acum, defensiva britanică fiind de-a lungul acestui meci mai mult ca niciodată ineficientă.
„Suntem dezamăgiți; băieții nu au arătat de ce sunt capabili. Este o noapte grea. Am avut nopți grele înainte. Voi trece peste asta. Suntem mult mai buni decât ceea ce s-a văzut acum și sper să arătăm asta în meciul următor. Nu m-am îndoit niciodată de jucătorii mei, niciodată. Jocul ne-a scăpat foarte devreme. După cartonașul roșu și al treilea gol, totul a fost să încercăm să evităm umilința. Urmează următoarele două meciuri și trebuie să arătăm o parte mai bună. Avem nevoie de patru puncte din următoarele două jocuri și pe asta ne concentrăm”, a spus după acest joc, antrenorul Scoției, Steve Clarke.
În schimb, Germania a jucat între liniile scoțiene, fotbaliștii germani ocupând spații în care fundașii scoțieni nu prea s-au aflat, iar mai adânc și departe de liniile scoțiene, Toni Kroos a orchestrat atacurile și a avut de făcut de multe ori alegeri.
„Sunt fericit, sunt mulțumit. În primul joc ca țară organizatoare a turneului… ne-am uitat înapoi la primele jocuri ale ultimelor turnee și poate exista un fel de presiune.
Mai ales în primele 20 de minute, am fost geniali, am avut o posesie grozavă a mingii și un mare contra-pressing. Am fost mulțumit de performanță și am rămas concentrați pe tot parcursul jocului. Am primit un gol, dar până la urmă e în regulă. Jucătorii noștri se plângeau că au primit acel gol, ceea ce este un semn bun, pentru că l-am primit când eram deja cu patru goluri în frunte.
Am fost oarecum surprins că Scoția nu a fost atât de agresivă în primele 20 de minute. Cred că au fost surprinși de posesia noastră, care a fost foarte concentrată. Au început foarte bine jocul și au făcut o greșeală în primele 15 minute. Apoi au fost oarecum surprinși, oarecum speriați. Au simțit că avem jucători în rândul ofensiv care pot marca goluri, așa că au apărat jos. Nu au făcut presiune mare, așa cum făceau uneori în calificări. Cred că primele 20 de minute au fost cheia jocului”, a declarat la finalul acestei partide antrenorul echipei Germaniei, Julian Nagelsmann.
La startul jocului, pe gazon cele două echipe s-au aflat în următoarea componență:
Germania: Manuel Neuer – Joshua Kimmich, Antonio Rüdiger, Jonathan Tah, Maximilian Mittelstädt – Toni Kroos (Emre Can, minutul 80), Robert Andrich (Pascal Groß, minutul 46)- Jamal Musiala (Thomas Müller, minutul 74), Ilkay Gündoğan, Florian Wirz (Leroy Sané, minutul 63) – Kai Havertz (Niclas Füllkrug, minutul 63).
Scoția: Angus Gunn – Jack Hendry, Ryan Porteous, Kieran Tierney (Scott McKenna, minutul 77), Anthony Ralston, Scott McTominay – Callum McGregor (Billy Gilmour, minutul 67), Andrew Robertson, Ryan Christie (Lawrence Shankland, minutul 82), John McGinn (minutul 67, Kenneth McLean) – Ché Zach Adams (Grant Hanley, minutul 46).
Meciul a fost arbitrat, la centru, Clément Turpin (Franța), asistenți, Nicolas Danos (Franța), Benjamin Pages (Franța).
De-a lungul jocului, au fost arătate cartonașe galbene, în echipa Germaniei, Jonathan Tah și Robert Andrich, în echipa Scoției, Anthony Ralston, cartonașul roșu fiind văzut de Ryan Porteous din echipa britanică.
În Germania, turneul continuă, sâmbătă, 15 iunie, de la ora 16, se joacă la Köln, al doilea meci din Grupa A, Ungaria-Elveția, de la ora 19, la Berlin, primul meci din Grupa B, Spania-Croația, iar de la ora 22, prima etapă din Grupa B se încheie cu jocul Italia-Albania, la Dortmund.