Nivelurile ridicate de xilitol, un îndulcitor cu un nivel scăzut de calorii care este utilizat în multe alimente cu conținut redus de zahăr, precum și în guma de mestecat și pasta de dinți, sunt legate de un risc crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral și deces, arată un nou studiu publicat în „European Heart Journal”.
Echipa de cercetători de la Institutul de Cercetări Lerner din Cleveland, SUA a studiat peste 3.000 de voluntari din SUA și Europa pe parcursul a 3 ani și a constatat că persoanele cu cea mai mare cantitate de xilitol în plasmă aveau mai multe șanse de a dezvolta o problemă cardiacă sau a vaselor de sânge.
Pentru a demonstra efectele xilitolului, cercetătorii au studiat activitatea trombocitelor la voluntari care au consumat o băutură îndulcită cu xilitol și o băutură îndulcită cu glucoză. Nivelurile de xilitol au crescut de 1.000 de ori după băutura cu xilitol, dar nu și după băutura îndulcită cu glucoză.
Xilitolul se găsește în mod natural dar în cantități mici în fructe și legume și a fost folosit mai mult ca înlocuitor de zahăr în ultimul deceniu în alimente procesate, pastă de dinți, gumă de mestecat și alte produse.