Infecția cu Norovirus cunoscută și sub denumirea de “gripa stomacală” sau gastroenterita virală, este generată de un virus foarte contagios care afectează preponderent stomacul și intestinele. Virusul se transmite prin alimente sau apă contaminate, precum și prin contactul apropiat cu o persoană infectată. În Statele Unite spre exemplu Norovirusul este cauza principală a bolilor cu transmitere prin alimente și este responsabil pentru mai mult de 20 milioane cazuri de gastroenterită virală în fiecare an. Pentru zona noastră geografică perioada de risc maxim pentru această infecție este intre lunile noiembrie și aprilie.
Simptomele infecției cu Norovirus includ de obicei greață, vărsături, diaree și crampe abdominale. Aceste simptome pot fi destul de severe și pot dura câteva zile. Pe lângă simptomele gastro-intestinale, unii pacienți pot prezenta febră, dureri de cap și dureri musculare. În timp ce la majoritatea cazurilor simptomele se remit spontan după 3 zile și recuperarea se face fără complicații pe termen lung, la alții cum sunt spre exemplu copiii mici, bătrânii și persoanele cu sistemul imunitar slăbit, virusul poate persista în intestin până la 8 săptămâni și poate genera complicații pe termen lung cum sunt enterocolita necrozantă, sindromul de colon iritabil si diareea cronică.
Complicația imediată cea mai redutabilă este deshidratarea care în cazul în care nu este tratată corespunzător poate duce la deces ! Simptomele deshidratării sunt : senzația de gură uscată, stări de amețeală, scăderea cantității de urină, oboseala accentuată și la copiii mici plânsul fără lacrimi. În cazul apariției acestor simptome este important a consulta medicul în timpul cel mai scurt posibil.
Prevenirea infecției cu norovirus este esențială, mai ales în colectivități și aglomerări umane precum spitalele, casele de bătrâni și școlile în care virusul se poate răspândi rapid. Practicile bune de igienă, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, pot ajuta la reducerea riscului de transmitere a norovirusului. De menționat faptul că dezinfecția cu alcool nu este suficientă. De asemenea, este importantă dezinfecția frecventă cu produse pe bază de clor a suprafețelor și obiectelor cu grad mare de contaminare cum sunt clanțele ușilor, tăblia meselor etc. În plus, oricine este infectat cu norovirus ar trebui să evite să pregătească mâncarea pentru alții și ar trebui să ia o pauză de câteva zile de la serviciu sau de la școală până după remiterea simptomelor și până când nu mai elimină virus.
Tratamentul infecției cu norovirus se concentrează în primul rând pe gestionarea simptomelor și prevenirea deshidratării. Consumul unor cantități mari de lichide, cum ar fi apa plată sau minerală și soluțiile de electroliți, pot ajuta la compensarea pierderilor de lichide produse prin vărsături și diaree. În unele cazuri, pot fi prescrise medicamente simptomatice pentru a ajuta la atenuarea simptomelor. Este important de reținut că antibioticele nu sunt eficiente împotriva norovirusului, deoarece este o infecție virală.
În concluzie, infecția cu norovirus este o boală comună dar foarte contagioasă, care poate provoca disconfort și afectare semnificativă a stării de sănătate. Practicând o bună igienă și luând măsurile de precauție adecvate, este posibil să se reducă riscul de transmitere a norovirusului și să se protejeze populațiile vulnerabile de consecințele potențial grave ale infecției. Dacă o persoană are simptome de infecție cu norovirus, este important să solicite asistență medicală și să ia măsuri pentru a preveni răspândirea virusului la cei din jur. Astăzi la Timișoara se înregistrau 51 de cazuri documentate de infecție cu Norovirus dintre care 48 elevi și 3 profesori. Numărul persoanelor infectate însă este cu siguranță mai mare fiindcă nu toate cazurilor prezintă o simptomatologie care să determine prezentarea la medic.