„În fiecare minut, criza alimentară globală aduce încă un copil în situaţia de malnutriţie severă în 15 țări (Afganistan, Burkina Faso, Ciad, Republica Democratică Congo, Etiopia, Haiti, Kenya, Madagascar, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan şi Yemen) afectate de criză. UNICEF lansează un apel la strângerea de fonduri în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru a răspunde nevoilor urgente pentru opt milioane de copii a căror viaţă e ameninţată” (businessmagazin.ro).


Insecuritatea alimentară la nivel global este o problemă destul de complexă și gravă, care, conform datelor ONU, a determinat ca peste un sfert de miliard de oameni să sufere din cauza foametei. Insecuritatea alimentară se referă la lipsa „accesului la alimente suficiente, sigure și nutritive pentru a menține o viață sănătoasă și activă”.
Sunt foarte mulţi factori care influenţează insecuritatea alimentară la nivel global cum ar fi:
- creșterea demografică rapidă (populația mondială este în continuă creștere şi necesită o producție alimentară tot mai mare pentru a satisface nevoile de hrană ale tuturor oamenilor; de asemenea, se ştie că resursele naturale sunt tot mai limitate, iar schimbările climatice afectează producția de alimente);
- distribuția inegală a resurselor alimentare și inechitățile economice şi sociale sunt alte aspecte foarte importante (mulți oameni din țările sărace sau în curs de dezvoltare trăiesc în sărăcie și nu au suficiente resurse financiare pentru a-şi cumpăra alimente de bază; de asemenea, inegalitatea socială și accesul la servicii și resurse de bază, cum sunt educația sau sănătatea, agravează această problemă);
- problemele de dezvoltare și de sărăcie extremă (afectează oamenii care trăiesc în zone în care sunt conflicte, dezastre naturale sau în regiuni sărace, cu resurse naturale limitate; aceştia sunt cei mai vulnerabili la insecuritatea alimentară);
- probleme de sustenabilitate și degradare a mediului (practicile agricole neadecvate și utilizarea excesivă a resurselor naturale duc în general la scăderea fertilității solului și la distrugerea resurselor naturale de apă dulce. Schimbările climatice, care atrag după ele secetă și inundații, afectează producția agricolă și duc la pierderi foarte mari de culturi). Este important să conștientizăm și să acționăm din timp asupra insecurității alimentare, pornind de la nivel regional până la nivel global, deoarece aceasta ne va afecta direct bunăstarea și sănătatea familiilor noastre şi a oamenilor din întreaga lume. Prin educaţie şi idei inovative în industria alimentară se poate soluționa această problemă şi fiecare persoană poate să-şi aducă o contribuţie la construirea unui „viitor mai sustenabil și echitabil” pentru toți.

Material realizat cu sprijinul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” Timișoara , autor, Nicoleta Gabriela HĂDĂRUGĂ