Situațiile în care prețul de la raft diferă de la cel de la casa de marcat nu mai sunt o noutate. Așa cum în repetate rânduri s-a relatat și în Jurnal arădean, sub scuza că prețurile au fost modificate „în sistem” și nu s-a făcut și o modificare fizică a lor, arădenii trebuie să plătească produsele la un preț mai mare. O astfel de situație a fost relatată recent și de o arădeancă pe un grup de socializare, sub protecția anonimatului, aceasta precizând că a avut neplăcuta surpriză să i se ceară cu 5 lei în plus pentru o cutie de lapte praf.
„Pe cutie scria 86 lei și la casa îmi cere 91 lei. Când i-am spun de preț, mi s-a spus că îi pare rău dar era prețul vechi, pe care îl rupe de pe cutie. Păi cum adică prețul vechi?!?! Săptămâna trecută era tot 86 lei si acum e 91 de lei, când pe cutie scria clar 86 lei. Nu e corect față de clienți”, își povestește întâmplarea arădeanca.
Arădenii au reacționat imediat la postarea mămicii în cauză, apreciind că „faptul că sunt două prețuri deja nu e ok”. Desigur au fost și replici în care se preciza că vânzătoarea în speță nu are o vină din moment ce în sistemul de încasare apărea un alt preț.
Și pentru că aceste cazuri sunt destul de frecvent sesizate de arădeni, am luat legătura cu Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor Arad. Ei bine, legal, diferența de preț între valoarea afișată la raft și valoarea încasată reprezintă înșelătorie!
„Diferențele de preț raft / casă de marcat sunt încadrate ca fiind acțiuni înșelătoare, deoarece induc în eroare sau sunt susceptibile a induce în eroare consumatorul mediu, astfel încât în ambele situații, fie îl determină, fie sunt susceptibile a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar dacă informațiile sunt, în fapt, corecte în raport cu unul sau mai multe dintre următoarele elemente: prețul sau modul de calcul al prețului ori existența unui avantaj specific al prețului. Fapta încălcă prevederile art. 6, alin (1) lit. d, din Legea nr. 363/ 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii și armonizarea reglementărilor cu legislația europeană privind protecția consumatorilor. Sfătuim consumatorii care constată astfel de abateri de la prevederile legale să ne sesizeze completând formularul on line de reclamații de pe site-ul www.anpc.gov.ro”, au transmis reprezentanții OJPC.