Conform datelor comunicate de birourile electorale din judeţul Timiş, zece candidaţi s-au înscris pentru funcţia de primar al municipiului Timişoara şi şapte pentru cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.
Astfel, pentru funcţia de primar al municipiului Timişoara s-au înscris: Marian Constantin Vasile – independent; Cristian Moş – independent; Nicolae Robu – Alianţa Electorală PSD-PNL; Raul Olajos – REPER; Ana Baş Marcela – S.O.S. România ; Dominic Fritz – Alianţa Timişoara Unită USR-PMP-Forţa Dreptei-UDMR; Dumitru Moroianu – Partidul România Mare; Daniel Marius Coraş – Partidul România Puternică; Ilie Sîrbu – AUR.
Pentru functia de preşedinte al Consiliului Judeşean Timiş s-au înscris: Adrian Vasile Iacob – AUR; Alin-Adrian Nica – Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei; Ovidiu-Daniel Szime – Partidul România Puternică; Marian Mayer – Partidul România Mare; Alfred-Robert Simonis – Alianţa PSD-PNL; Glad Simuţ – Partidul S.O.S. România; Nelu Balaş – Partidul Naţional Conservator Român.
TIM7 le adresează câteva întrebări celor mai cunoscuți dintre candidații la funcția de primar al Timișoarei și la cea de președinte al Consiliului Județean Timiș, cu rugămintea de a ne trimite răspunsurile, pentru a le face publice și a le aduce, astfel, la cunoștința electoratului, pe adresa de e-mail a ziarului, redactiatim7@gmail.com, până cel târziu luni, 13 mai, ora 15.
Întrebări pentru Nicolae Robu, candidat la funcția de primar al Timișoarei susținut de Alianța PSD-PNL
1. Care este scorul cu care credeți că veți câștiga alegerile?
2. Dacă va fi ales Alin Nica președinte al Consiliului Județean, va fi bine pentru județul Timiș?
3. Ați conduce altfel primăria în viitorul mandat?
4. Ce veți face dacă veți pierde alegerile pentru primărie? Veți ieși din politică definitiv?
5. Pe cine considerați mai bun pentru funcția de viceprimar: Ruben Lațcău, Dan Diaconu sau Cosmin Tabără?
6. În 2012 vi s-a prezentat un proiect pentru un Complex Muzeal în Calea Aradului, lângă Agronomie. Ar mai fi de interes acum?
7. Credeți că e necesar ca tramvaiele, autobuzele și troleibuzele să fie vopsite în alb-violet? Majoritatea timișorenilor îl consideră un abuz nejustificat?
8. Bugetul Timișoarei a crescut foarte mult în ultima vreme. Care credeți că sunt proiectele prioritare în mandatul Dvs., excluzându-le pe cele cu caracter sportiv (stadioane, sală de sport etc).
9. Veți mai dori să fiți președintele organizației județene a PNL?
10. Credeți că e nevoie de o schimbare a conducerii centrale a PNL?
11. Dacă veți câștiga un nou mandat, veți continua să mențineți monumentul „Soldatului sovietic” în Parcul Central?
12. Dacă da, ce relevanță considerați că mai are un asemenea monument în centrul Timișoarei?
13. Când veți începe lucrările de restaurare la monumentul „Coloana fidelității”, cel care acum se află în Cimitirul Eroilor?
14. Legat de amplasarea acestui monument, rămâne locația în Parcul Botanic sau îl veți amplasa în Piața Bălcescu, acolo unde a fost stabilit să fie amplasat inițial?
15. Nu ar fi posibilă o rocadă între cele două monumente? Adică, cel din Parcul Central să fie transferat în Cimitirul Eroilor, iar cel care se află acum în Cimitirul Eroilor să fie adus în Parcul Central?
Întrebări pentru Dominic Fritz, candidat la funcția de primar al Timișoarei susținut de Alianța Timișoara Unită (USR, Forța Dreptei, PMP și UDMR)
1. Care este scorul cu care credeți că veți câștiga?
2. Ce veți face dacă veți pierde alegerile: veți rămâne consilier local sau nu?
3. Cu ce partid din partea adversă ați dori să colaborați?
4. Credeți că plecările din partid și din vechea alianță (cu Ambruș) vor conta în scorul dvs.?
5. Sunteți bisexual?
6. Îl considerați pe R. Lațcău necesar în funcția de viceprimar? În condițiile în care veți câștiga un nou mandat, îl veți menține în această funcție?
7. Ați conduce altfel primăria în viitorul mandat?
8. De ce nu v-ați stabilit domiciliul în Timișoara?
9. Dacă ați fi avut cetățenie română, v-ar fi cercetat DNA?
10. Considerați că ați făcut abuzuri în funcția deținută?
11. De ce nu ați pus în aplicare hotărârile judecătorești?
12. De ce nu v-ați arătat diplomele de studii în octombrie 2020? Ați rămas repetent cândva?
13. Sunteți de confesiune neoprotestant?
14. Dacă veți câștiga un nou mandat, veți continua să mențineți monumentul „Soldatului sovietic” în Parcul Central?
15. Dacă da, ce relevanță considerați că mai are un asemenea monument în centrul Timișoarei?
16. Când veți începe lucrările de restaurare la monumentul „Coloana fidelității”, cel care acum se află în Cimitirul Eroilor?
17. Legat de amplasarea acestui monument, rămâne locația în Parcul Botanic sau îl veți amplasa în Piața Bălcescu, acolo unde a fost stabilit să fie amplasat inițial?
18. Nu ar fi posibilă o rocadă între cele două monumente? Adică, cel din Parcul Central să fie transferat în Cimitirul Eroilor, iar cel care se află acum în Cimitirul Eroilor să fie adus în Parcul Central?
Întrebări pentru Ilie Vasile Sîrbu, candidat la funcția de primar al Timișoarei susținut de AUR
(Fondator Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei, manager)
1. Credeți că veți câștiga alegerile și dacă da, cu ce scor?
2. Care credeți că vă este cel mai redutabil adversar?
3. Dintre cei doi candidați care au fost primari (Nicolae Robu și Dominic Fritz), care credeți că au făcut mai mult pentru Timișoara și pentru timișoreni?
4. Dar care dintre cei doi, prin prestația avută, au făcut mai mult rău orașului?
5. Ce proiecte considerați că ar fi putut fi realizabile pentru Timișoara și pentru timișoreni și nu au fost realizate? Din ce motive?
6. Care sunt obiectivele dvs. prioritare, în cazul în care veți câștiga?
7. În perioada în care ați activat în presă, ați fost cunoscut ca o persoană foarte sociabilă. Cum apreciați ieșirile violente ale președintelui AUR, George Simion?
8. Cum comentați manifestările violente din Parlament ale reprezentanților AUR?
9. În cazul în care nu sunteți predispus la violență, cum credeți că veți relaționa cu conducerea partidului? Cum veți obține sprijin, în cazul în care veți avea nevoie?
10. În cazul în care veți câștiga, dar partidul va obține un scor modest, cum credeți că veți obține sprijin din partea administrației centrale, în cazul în care aceasta va avea altă culoare politică?
11. Cum comentați acuzațiile conform cărora conducerea AUR urmărește să satisfacă directivele Kremlinului?
12. Ce veți face în cazul în care nu veți reuși să câștigați?
13. Dacă veți câștiga, veți continua să mențineți monumentul „Soldatului sovietic” în Parcul Central?
14. Dacă da, ce relevanță considerați că mai are un asemenea monument în centrul Timișoarei?
15. Când veți începe lucrările de restaurare la monumentul „Coloana fidelității”, cel care acum se află în Cimitirul Eroilor?
16. Legat de amplasarea acestui monument, rămâne locația în Parcul Botanic sau îl veți amplasa în Piața Bălcescu, acolo unde a fost stabilit să fie amplasat inițial? 17. Nu ar fi posibilă o rocadă între cele două monumente? Adică, cel din Parcul Central să fie transferat în Cimitirul Eroilor, iar cel care se află acum în Cimitirul Eroilor să fie adus în Parcul Central?
Întrebări pentru Alfred Simonis, candidat la președinția Consiliului Județean Timiș susținut de Alianța PSD-PNL
1. Credeți că veți câștiga alegerile pentru președinția Consiliului Județean Timiș și dacă da, cu ce scor?
2. Dacă Alin Nica va câștiga alegerile pentru președinția Consiliului Județean Timiș, vă veți da demisia din funcția de președinte al PSD Timiș?
3. Ați dat bani cu camătă în ultimii 15 ani?
4. Aveți o atracție deosebită pentru afacerile imobiliare?
5. Pe cine ați alege vicepreședinți ai Consiliului Județean Timiș? Neapărat trebuie indicate două nume.
6. Credeți că Alianța/Coaliția PSD-PNL e viabilă?
7. Dacă veți fi solicitat de conducerea centrală a PSD să candidați pentru un post de deputat în Parlamentul României, veți accepta fiind președinte al Consiliului Județean?
8. Studiile universitare la o facultate privată vă dezavantajează?
9. Pe care din adversarii politici din județul Timiș îi apreciați acum?
10. Pentru funcțiile de primar al Timișoarei și președinte al Consiliului Județean ar fi necesare două tururi de scrutin?
11. Considerați că este potrivit ca alegerea președinților CJ să fie prin vot direct? Dacă da, care ar fi avantajele acestui vot direct?
11. Clădirea Muzeului de Artă, chiar dacă nu se vede destul de pronunțat din exterior, necesită intervenții, în interiorul ei, pe pereți, se observă igrasie. Ce măsuri veți lua pentru a rezolva această situație?
12. La clădirea Muzeului Banatului, cum se prezintă situația? Va mai dura mult până la deschiderea muzeului în Castelul Huniade? Cam în cât timp estimați deschiderea?
Întrebări pentru Alin Nica, candidat la președinția Consiliului Județean Timiș susținut de Alianţa Dreapta Unită (USR-PMP-Forţa Dreptei)
1. Credeți că veți câștiga alegerile pentru președinția Consiliului Județean Timiș și dacă da, cu ce scor?
2. Ce veți face dacă veți pierde alegerile?
3. Credeți că actuala conducere centrală a PNL trebuie schimbată?
4. Dacă veți câștiga alegerile, vă veți întoarce în PNL?
5. Care sunt realizările cu care vă mândriți în mandatul care se va încheia în curând?
6. Care au fost criteriile pe baza cărora v-ați ales consilierii?
7. Pe care din adversarii politici de acum îi apreciați?
8. De ce ați ales să candidați sub sigla USR?
9. De care dintre proiectele pe care vi le-ați propus la începutul mandatului să le faceți vă pare rău că nu le-ați realizat?
10. Pe cine ați alege vicepreședinte (vicepreședinți) al (ai) Consiliului Județean?
11. Clădirea Muzeului de Artă, chiar dacă nu se vede destul de pronunțat din exterior, necesită intervenții, în interiorul ei, pe pereți, se observă igrasie. Ce măsuri veți lua pentru a rezolva această situație?
12. La clădirea Muzeului Banatului, cum se prezintă situația? Va mai dura mult până la deschiderea muzeului în Castelul Huniade? Cam în cât timp estimați deschiderea?