Județul Timiș a fost reprezentat în finala pentru promovarea în Liga 2 de echipa CSC Ghiroda și Giarmata Vii, team care a încheiat prima parte a ligii a treia, pe primul loc al seriei 7.
După ce a disputat semifinala împotriva lui „Poli” Timișoara, învingătoare la Timișoara, 2-0 și învinsă, 0-1, la Ghiroda, echipa din comuna timișeană a obținut dreptul să evolueze în finala pentru accederea în Liga 2, împotriva echipei FC Bihor Oradea, echipă care, după ce a încheiat pe primul loc în clasamentul seriei 8 și a disputat semifinala împotriva echipei CSO Filiași, de care a trecut cu greu în dublă manșă (la Oradea a avut nevoie de prelungiri ca să înscrie golul calificării), avea să-și joace șansa promovării în cel de-al doilea eșalon de fotbal al țării după aproape un deceniu.
FC Bihor Oradea-CSC Ghiroda și Giarmata Vii a fost o dispută în două manșe, iar la finalul lor, FC Bihor Oradea a promovat în Liga 2, mai ușor decât s-ar fi așteptat. O mână zdravănă de ajutor a oferit arbitrul primei manșe, Mihai Motan, cea jucată la Ghiroda, când a acordat team-ului ardelean două penalty-uri complet imaginare, lovituri de la 11 metri din care orădenii au restabilit egalitatea scorului.
SC Ghiroda și Giarmata Vii a dominat prima parte a jocului manșei întâi, tur, de pe gazonul arenei „Emilian Pavel”, împotriva team-ului FC Bihor Oradea, iar la pauză avea să intre la vestiare în avantaj, 1-0, după golul înscris în minutul 26 de către David Pop.
În repriza secundă, la nici 15 minute de la fluierul de start, în minutul 57, gazdele aveau să-și mărească avantajul prin golul marcat de Cosmin Mancaș. CSC Ghiroda și Giarmata Vii mergea aproape precum un ceas elvețian, iar în atari condiții, se pare că a dat ceva neplăceri vreunui for decizional de la centru… .
În fine, după ce gazdele aveau acest avantaj, care reflecta foarte bine situația de pe terenul de joc, ce a urmat, a fost ceva ce nu poate avea loc într-un meci de fotbal oficial.
În minutul 67, arbitrul de centru, din municipiul Târgoviște, Mihai Motan, a luat o decizie ce a fost influențată de o stare emoțională lipsită de frâu și, după un fault din spate a lui Rareș Butnărașu, asupra lui Luca Tincău, la mai puțin de un metru în fața liniei de 16 metri, fotbalistul bihorean a făcut un plonjon și a aterizat în careul gazdelor, s-a acordat 11 metri oaspeților, arbitrul fiind păcălit. Penalty-ul a fost executat de fostul fotbalist al lui „Poli”, Sergiu Jurj, mingea a fost respinsă de portarul Tudor Ciocan, însă atacantul Bihorului a fost pe fază, a recuperat balonul și l-a introdus în plasa porții gazdelor. FC Bihor reducea diferența scorului.
Meciul a mers mai departe, iar voința arbitrului, la fel (voința lui a fost deasupra a tot ce însemna fotbal, a fost o voință metafotbal). Oaspeții și-au amintit, după ce a marcat primul gol, că acel 0-2 este un scor periculos pentru echipa care-l deține și a îndrăznit mai mult în ofensivă, având încrederea că, dacă a marcat un gol și a redus diferența scorului, va reuși să înscrie încă unul și să restabilească scorul egal. Chiar așa a fost, dar, din nou, cu voința metafotbal a arbitrului Motan. „Cavalerul în negru” a interpretat în favoarea oaspeților o căzătură în careul gazdelor, după un contact minor între Mircea Stupu și Csaba Preklet și, în minutul 79, avea să acorde al doilea penalty pentru orădeni. Fotbalistul orădean a efectuat o cădere artistică, echivalentă cu plonjonul coechipierului său la primul penalty, o simulare penibilă pentru un fotbalist, însă arbitrul… i-a făcut jocul. Mai mult, Mircea Stupu avea să fie eliminat de pe terenul de joc de către arbitrul dâmbovițean, pentru proteste, după al doilea „galben”, gazdele încheind manșa întâi a finalei în inferioritate numerică.
Penalty-ul a fost executat de Florin Chitaș, iar scorul a devenit egal, 2-2, FC Bihor evitând astfel un rezultat nefavorabil la capătul acestei prime manșe, rezultat care l-ar fi meritat după evoluția gazdelor din teren.
A urmat manșa a doua, retur, la Oradea, pe gazonul stadionului „Iosif Bodola”, un stadion care a întâmpinat acest joc cu tribunele pline, cu un public entuziast în a-și încuraja favoriții pentru a lua calea ligii secunde.
CSC Ghiroda și Giarmata Vii s-a prezentat la acest joc cu multă încredere, cu o sporită voință de a arăta că nu este nici pe departe un rezultat just cel din tur. Gazdele orădene au început în ofensivă această a doua manșă, avansând cu fundașii în jumătatea adversă de teren și punând presiune tot mai mare pe buturile team-ului timișean.
În minutul 9, oaspeții rămân în „10”, Petrișor Jichici primind direct cartonașul roșu după ce a faultat dur un adversar. După eliminare, Ghiroda a părut și mai sigură și hotărâtă să obțină un rezultat favorabil, având în câteva rânduri ocazii de gol.
Gazdele, decise în ofensivă, au irosit mai multe ocazii, având avantajul omului în plus, însă golul lor a căzut abia pe finalul primei reprize, după o eroare a portarului oaspeților, Tudor Ciocan, care nu a reușit să respingă sau să rețină o minge centrată în suprafața careului Ghirodei, iar Csaba Preklet, din spatele său, a înscris, în minutul 42.
În minutul 45+1, Sergiu Jurj marchează al doilea gol al gazdelor, iar la vestiare se intră cu avantajul echipei FC Bihor Oradea, 2-0.
În repriza secundă, am remarcat două ocazii ale oaspeților, în minutul 51, prin Răzvan Trandu și în minutul 61, prin Alexandru Popovici, însă cei care marchează aveau să fie tot gazdele, de această dată din 11 metri. David Pop comite fault în suprafața de pedeapsă, asupra lui Sergiu Jurj, iar arbitrul Horațiu Feșnic (Cluj-Napoca) acordă 11 metri gazdelor. Execută Adrian Gîdea și înscrie, 3-0, FC Bihor încheind astfel dubla manșă a finalei pentru promovarea în Liga 2 din seriile 7 și 8 ale ligii a treia.
Așadar, în anul competițional viitor, FC Bihor Oradea va evolua în Liga 2, promovarea aducând multă bucurie în tribunele stadionului din municipiul situat pe Crișul Repede, CSC Ghiroda și Giarmata Vii nereușind prin rezultatele înregistrate în semifinală și finală să obțină promovarea, dar va avea încă o șansă, șansa celei de-a șasea echipe promovate.
În urma finalelor, în Liga 2, pentru anul competițional 2024/2025, au promovat 5 echipe, AFC Metalul Buzău, CS Afumați, AFC Câmpulung-Muscel, FC Bihor Oradea și CS Unirea Ungheni, cea de-a șasea echipă urmând să fie desemnată în urma unor jocuri de baraj între patru echipe dintre cele cinci învinse în finale, într-un clasament ce va lua în considerare doar jocurile susținute de aceste team-uri în faza play-off, semifinale, dublă manșă și finale, dublă manșă.
Acest clasament al echipelor învinse în finale arată astfel:
- CSM Râmnicu Vâlcea – 8 goluri marcate-2 goluri primite, golaveraj, +5, 7 puncte;
- CSM Focșani – 5 goluri marcate-4 goluri primite, golaveraj + 1, 7 puncte;
- CS Dinamo – 4 goluri macate-4 goluri primite, golaveraj 0, 6 puncte;
- CSC Ghiroda și Giarmata Vii – 4 goluri marcate-6 goluri primite, golaveraj – 2, 4 puncte.
- CS Gloria Bistriţa-Năsăud – 4 goluri marcate-5 goluri primite, golaveraj – 1, 3 puncte;
În urma acestui clasament, echipele care urmează să-și dispute ultimul loc pentru promvarea în Liga 2 sunt CSM Râmnicu Vâlcea, CSM Focșani, CS Dinamo și CSC Ghiroda și Giarmata Vii. Semifinala, într-o singură manșă, se va juca în data de 12 iunie, în timp ce finala care decide echipa promovată va avea loc în 15 iunie. Cele 4 echipe urmează să fie „împerecheate” după o tragere la sorți ce va avea loc vineri, 7 iunie, jocurile urmând să aibă loc pe terenul primei echipe extrase.
Din anul competițional 2024/2025, Liga 2 va fi compusă din 22 echipe, față de 20 câte au fost în ediția recent încheiat, ediție la capătul căreia au retrogradat din Liga 2 în Liga 3, 4 echipe.