În ultimii ani, s-a acordat o mare atenție dezvoltării industriei cărnii și a produselor din carne cu proprietăți funcționale în scopul de a promova sănătatea și a preveni riscul de îmbolnăvire. Această trecere în revistă se concentrează pe strategiile de îmbunătățire a valorii funcționale a cărnii și a produselor din carne. Îmbunătățirea valorii funcționale poate fi realizată prin adăugarea de ingrediente funcționale, cum ar fi proteinele vegetale, fibrele alimentare, plantele și condimentele dar și bacteriile lactice, care pot fi încorporate direct în produsele din carne în timpul procesării. Proteinele sunt, după apă, cei mai importanți constituenți ai organismelor animale. În același timp, ele alcătuiesc cea mai diversă clasă datorită secvenței unice de aminoacizi din structura primară a unui lanț polipeptidic. Proteinele din carne sunt considerate complete. Cu toate acestea, proteinele de origine vegetală sunt utilizate ca adaos în produsele din carne ca înlocuitori ai cărnii cu scopul de a îmbunătăți proprietățile tehnologice, textura dar și valoarea nutritivă.
Potrivit studiului EITFood Covid19 Impact, după pandemia COVID-19, sănătatea și nutriția vor fi o prioritate, consumatorii și-au exprimat intențiile în acest sens: i) 34% – alimentația sănătoasă va conta mai mult post-COVID (> România 43%); ii) 29% – se concentrează mai mult pe controlul greutății prin alegeri alimentare (> România 37%); iii) 29% – evitarea aditivilor și conservanților alimentari; iv) 24% – cunoștințe bune despre nutriție.
În acest sens, pentru a veni în sprijinul consumatorilor, Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, în parteneriat cu The Family Butchers SRL, prin intermediul proiectului EIT Food RIS Consumer Engagement Labs 2024, număr IMP-RIS-2325-19153-01, a implementat un Laborator al Consumatorului de co-creare a unor produse din carne hibrid, pe baza consultării și preferințelor consumatorilor interesați de o alimentație sănătoasă. Necesitatea acestui focus grup se datorează studiilor efectuate cu privire la impactul consumului de alimente de origine animală cu conținut crescut de grăsime asupra sănătății oamenilor în lume și în România.
Numeroase studii efectuate în ultimii ani au arătat că un consum de carne pe termen lung și, în special, de carne procesată este asociat cu un risc crescut de mortalitate totală, boli cardiovasculare, cancer colorectal și diabet de tip 2, atât la bărbați, cât și la femei din toate grupele de vârstă.
România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, față de media la nivelul Uniunii Europene de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în țara noastră, reprezentând 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel național.
În cadrul Laboratoarelor de co-creare a unor produse din carne hibrid, realizate cu aportul consumatorilor, prin chestionarea acestora cu privire la preferințele și necesitățile alimentare, sunt concepute în mod teoretic, virtual, produse din carne hibrid care răspund cerințelor acestui segment de populație, respectiv produse personalizate. Pe baza conceptelor și modelelor formulate de către grupurile de consumatori, procesatorii din industria cărnii își pot adapta și personaliza producția la cerințele pieței.
În cadrul parteneriatului dintre The Family Butchers SRL și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, obiectivul urmărit al Laboratoarelor de co-creare implică sesiuni de lucru, întâlniri creative cu consumatorii, interviuri, focus grup, paneluri de consumatori, laboratoare sociale, ateliere de co-creare, sesiuni de creativitate cu consumatorii, pentru a promova alimentația sănătoasă, produsele din carne hibrid cu conținut scăzut de grăsime, care va fi obținută prin acest proiect. Grupurile de consumatori sunt selectați pe baza unor criterii specifice, iar procesul este condus de facilitatori experimentați aparținând Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara. The Family Butchers SRL are în vedere obținerea și comercializarea, pe piața din România, a unui produs din carne hibrid, obținut prin tehnologie proprie inovatoare, pe bază de materii prime animale și proteine vegetale. În acest sens, recomandările și sugestiile grupurilor experimentale de consumatori implicați în procesul de co-creare vor sta la baza obținerii unor noi sortimente de produse din carne hibrid cu deschidere spre comercializare. Prin utilizarea Laboratoarelor Consumatorului de către procesatorii din industria cărnii ca instrumente de lucru în dieta personalizată se urmărește accesul și implicarea consumatorului în procesul de decizie cu privire la rețetele de fabricație și tehnologia de obținere a produselor de panificație, conștientizarea consumatorului și creșterea nivelului de cunoaștere în domeniul alimentar, precum și diversificarea gamei sortimentale în industria alimentelor făinoase în raport cu cerințele pieții.