Sâmbătă, 24 februarie, la Kiev, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi i-a întâmpinat pe liderii occidentali, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau (reprezentant NATO), prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo (lider al țării care deține președinția rotativă de șase luni a Consiliului UE), Giorgia Meloni (actual președinte al G7), prim-ministrul Italiei și Ursula von der Leyen, președinte Comisia Europeană, pentru a marca cei doi ani de când Ucraina a fost invadată de Federația Rusă.
De pe aerodromul Hostomel, situat în afara Kievului, pe care parașutiștii ruși au încercat fără succes să-l prindă în primele zile de război, alături de oaspeții săi, Zelenskyi a postat un videoclip prin intermediul căruia a transmis: „Acum doi ani, aici, am întâlnit forțele inamice care au venit cu foc; doi ani mai târziu, ne întâlnim aici cu prietenii și partenerii noștri”, iar von der Leyen a lăudat rezistența ucraineană și a spus: „Suntem aici pentru a vă spune că Europa va continua să stea alături de dumneavoastră, atâta timp cât va fi nevoie”.
Într-un mesaj cu ocazia celor doi ani de la invadarea neprovocată a țării, pe scară largă, de către Federația Rusă, generalul col. Oleksandr Syrskyi, comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei, le-a mulțumit soldaților ucraineni pentru sacrificiile lor și aliaților occidentali pentru sprijinul lor, spunând: „Fiecare proiectil, fiecare tanc, fiecare vehiculul blindat salvează, în primul rând, viața unui soldat ucrainean”.
În mai multe țări europene, oamenii au mers, sâmbătă, 24 februarie, cu flori la ambasadele Ucrainei și s-au adunat la mitinguri de sprijin pentru Ucraina, aceste manifestări venind în timp ce Rusia a obținut o rară victorie pe frontul de est, la Avdiivka (regiunea Donețk), iar Ucraina se plânge mai vocal decât oricând că aliații nu trimit ajutoarele militare suficient de repede.
Italia, care deține președinția prin rotație a grupului celor şapte ţări puternic industrializate, a anunțat că G7 se va întâlni virtual sâmbătă cu Zelenskyi și va adopta o declarație comună privind Ucraina.
Locuitorii Kievului își desfășoare viața de zi cu zi în mijlocul sirenelor și a atmosferei de război, iar aliații țării se luptă să aprobe rapid sprijinul pentru Ucraina și o fac în condițiile în care, se pare că, Kievul a doborât, într-o lună, al doilea avion AWACS (avion militar rusesc de spionaj), ceea ce reprezintă o lovitură majoră pentru Moscova.
Atât UE, cât și SUA au anunțat săptămâna aceasta noi sancțiuni împotriva Rusiei. Al 13-lea pachet de măsuri de la Bruxelles vizează companii din țări terțe, inclusiv China, India și Turcia, care permit Rusiei să eludeze sancțiunile occidentale și să pună mâna pe obiecte interzise, iar Washington-ul va impune, între timp, 500 de noi sancțiuni Rusiei pentru invazia sa în curs și moartea, săptămâna trecută, într-o închisoare din Siberia, a celui mai aprig critic al lui Putin, Alexei Navalny.
Liderii UE au avut nevoie de câteva săptămâni pentru a aproba un pachet de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, care va permite guvernului să continue finanțarea unor servicii esențiale în următorii patru ani, iar discuțiile privind un fond special al UE pentru accelerarea livrărilor de arme către Ucraina sunt încă în desfășurare. În SUA, un pachet de asistență în valoare de aproximativ 55 de miliarde de euro a rămas blocat în Congres de săptămâni întregi.
Într-o declarație video postată sâmbătă pe un site de socializare, șeful NATO Jens Stoltenberg a subliniat că „situația de pe câmpul de luptă rămâne extrem de gravă” și că „nu există indicii” că președintele rus Vladimir Putin „se pregătește de pace”, Stoltenberg mai spunând că pentru Ucraina „este pe drum mai mult sprijin”, dar și faptul că „Ucraina se va alătura NATO. Nu este problema dacă, ci când”.
Președintele țării invadate, Volodymyr Zelenskyi, cu prilejul comemorării celor doi ani de la invazia putinistă, le-a spus cetățenilor săi că țara este „cu 730 de zile mai aproape de victorie” și a continuat, spunând că, „orice persoană normală dorește să se încheie războiul. Dar niciunul dintre noi nu va permite Ucrainei să fie distrusă. De aceea, atunci când vine vorba de încheierea războiului, adăugăm întotdeauna – în condițiile noastre. De aceea, lângă cuvântul «pace» vom avea mereu cuvântul «doar». De aceea, în istoria viitoare, alături de cuvântul Ucraina, cuvântul «independent» va rămâne mereu”.
În ultimele câteva săptămâni, Zelenskyi a semnat acorduri bilaterale de securitate cu Regatul Unit, Germania și Franța, iar palatul Elysée, ca parte a acordurilor, a declarat sâmbătă, 24 februarie, că, „Franța se angajează să ofere până la 3 miliarde de euro în ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în 2024”. Între timp, Marea Britanie a anunțat că va cheltui încă 245 de milioane de lire sterline (286 de milioane de euro) pentru „procurarea și revigorarea lanțurilor de aprovizionare pentru a produce muniție de artilerie necesară urgent, pentru a spori rezervele Ucrainei”.
În capitala Ucrainei, în dimineața zilei de 24 februarie, a fost domolită starea de spirit, localnicii retrăind ororile acestei zile din urmă cu doi ani în care cel mai rău scenariu s-a împlinit. Deși în plin război, oamenii din Ucraina găsesc modalități de a face față, merg la cinema sperând că vor putea viziona un film complet și nu vor fi întrerupți de un avertisment de alarmă cu privire la sosirea unor atacuri rusești, iar copiii, care adesea nu pot merge fizic la școală, deoarece majoritatea nu au adăposturi împotriva dronelor și rachetelor, se joacă pe străzi.
