Ziua Județului Timiș a fost stabilită pentru a se marca, an de an, la 28 iulie, după ce, în anul 2016, în plenul CJ Timiș, data a fost aprobată de consilieri cu 26 de voturi „pentru” și 6 abțineri.
Anul acesta, de Ziua Județului Timiș, în Timișoara urmează să se desfășoare, între 25 și 28 iulie, un maraton de evenimente culturale și sportive menite să încânte toate gusturile și vârstele, bogatul patrimoniu al județului fiind pus în valoare printr-o serie de activități care să le ofere timișenilor ocazia să-l redescopere și să se bucure de tradițiile și valorile locale.
Programul diversificat al acestui an include expoziții cu tururi ghidate, ateliere de mediere culturală, spectacole artistice, „Cupa instituțiilor timișene la fotbal”, și o horă bănățeană plină de energie. Implicarea tuturor celor șase instituții culturale finanțate de Consiliul Județean Timiș (Muzeul Național al Banatului, Muzeul Național de Artă Timișoara, Muzeul Satului Bănățean Timișoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, și Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”) subliniază amploarea și diversitatea manifestărilor organizate.
Pe 25 iulie, Ansamblul Profesionist „Banatul” și invitații săi vor prezenta un spectacol extraordinar, cu momente muzical-coregrafice ce vor pune în valoare frumusețea județului Timiș, prin cântece și jocuri multietnice. În aceeași zi, se va desfășura cea de-a treia ediție a „Cupei instituțiilor timișene la fotbal”, care va aduna angajați din diverse instituții ale județului, pe terenul de la Baza 2 Politehnica.
Activitățile de vineri, 26 iulie, vor debuta cu o ședință festivă a Consiliului Județean Timiș, în Sala Multifuncțională. Publicul pasionat de cultură este invitat la „Expoziție de presă istorică”, organizată în foaierul Palatului Administrativ, unde materialele expuse, din fondul de Documentar – Periodice al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”, vor ilustra momente cheie din evoluția județului. Expoziția va fi acompaniată de un recital muzical susținut de „Incanto Quartetto”. Tot pe 26 iulie, sute de dansatori vor aduce în Piața Victoriei jocuri autentice din zona folclorică a județului, reflectând identitatea multiculturală a acestui spațiu, printr-o „Horă bănățeană”, organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.
Sâmbătă, 27 iulie, va avea loc un tur ghidat gratuit al expoziției ce se află deschisă la Muzeul de Artă, Timișoara, Sala „Mercy” (parter), „Neoavangarda timișoreană – Concept și contextualizare”, care explorează dezvoltarea unei arte experimentale și lirice în ciuda restricțiilor politice și culturale din statele membre ale Tratatului de la Varșovia.
Duminică, 28 iulie, tot la Muzeul de Artă din Timișoara va avea loc un tur ghidat gratuit în expoziția „Catharsis la o margine de lume. Suzana Fântânariu, o retrospectivă”, iar în aceeași zi, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, va avea loc spectacolul „Noua poveste a Scufiței Roșii”.
Ziua de 28 iulie a anului 1919 are o semnificație aparte în istoria locală. După ce a fost numit prefect al județului Timiș-Torontal, în 25 iulie 1919 și interimar al orașului Timișoara și, după ce, în 27 iulie 1919, ultimele subunități militare sârbești au părăsit partea din Banat care revenea Regatului României, Dr. Aurel Cosma a semnat o Proclamație prin care opinia publică era informată despre noile realități administrativ-politice.
Prin această Proclamație se sublinia că noua administrație va fi condusă „în spiritul Consiliului Dirigent din Sibiu și sub autoritatea comandamentului francez din localitate”. Poliția, jandarmeria și armata franceză erau solicitate să apere „siguranța personală și avutul publicului” precum și „ordinea publică” în vederea descurajării „oricărei agitațiuni contra oricărei confesiuni, clase sau naționalități”, tuturor locuitorilor li se cerea să păstreze ordinea, iar funcţionarilor publici să rămână la posturile lor şi să-şi rezolve cu conştiinţă datoriile oficiale.
În încheierea acestei Proclamații, poporul român era chemat „să respecte fără nicio rezervă toate drepturile celorlalte popoare, ca în schimb şi ale sale să fie respectate de acelea şi să trăiască în armonie frăţească cu toţi conlocuitorii acestor ţinuturi ale frumosului şi de Dumnezeu binecuvântatului nostru Banat”.
Tot la 28 iulie 1919, Aurel Cosma îl informa, printr-o telegramă, pe Iuliu Maniu, preşedintele Consiliului Dirigent, despre preluarea administraţiei judeţului Timiş şi a oraşului Timişoara, acţiune ce urma să se extindă în zilele următoare şi asupra localităţilor din fostul comitat Torontal revenite Regatului României.

Despre programul detaliat al activităților prin care se marchează Ziua Județului Timiș între 25 și 28 iulie 2024, la adresa web: https://ziuajudetului.cjtimis.ro/.