„Naționalele” Croației și Albaniei au jucat miercuri, 19 iunie, meciul etapei a doua din Grupa B, fotbalul fiind însă pe locul secund în tribune. Înainte de meci, suporterii ambelor echipe i-au insultat pe sârbi, albanezii aducând un steag pe care au scris „Kosovo este Albania” și simboluri ale UÇK (catalogată drept organizație extremistă și teroristă în trecut de către ONU și numeroase alte state, inclusiv USA), apoi, împreună, în timpul desfășurării jocului, prin minutul 59, suporterii celor două echipe au scandat, „Ucide, omoară, omoară sârbul!”.
Serbia joacă cel de-al doilea meci al ei la EURO 2024, pe gazonul „Fußball Arena” din München, împotriva Sloveniei (la pauză este 0-0, meciul fiind arbitrat de către arbitri din România, la centru, István Kovács, asistenți, Vasile Marinescu și Mihai Artene), și a transmis, prin vocea secretarului general al Federației Sârbe de Fotbal, dr. Jovan Šurbatović, că se gândește să abandoneze competiția europeană de fotbal dacă UEFA nu va lua nicio măsură împotriva acestor insulte apărute din tribune în timpul meciului Albania-Croația din urmă cu o zi, secretarul general al Federației Sârbe de Fotbal solicitând o sancțiune împotriva ambelor echipe ca urmare a acestor scandări din tribune.
Un scandal și mai mare a fost provocat de atacantul albanez Mirlind Daku care, după meci, a incitat să se insulte Serbia și Macedonia.
Cu ocazia „scandărilor rușinoase în comun a suporterilor” de la meciul Croația-Albania, dr. Jovan Šurbatović a trimis o scrisoare lui Teodor Teodoridis, secretarul general al UEFA, în care își exprimă speranța „că organele disciplinare ale UEFA vor reacționa corect și vor sancționa acest comportament al suporterilor ambelor echipe naționale. Acest tip de jignire a unei națiuni la adresa sârbilor, că ar trebui să fie uciși, nu a mai fost văzut la evenimentele sportive de multă vreme. În calitate de cetățeni ai Republicii Serbia, în calitate de lucrători din sport și fotbal, care sunt ferm angajați în implementarea principiilor sportive universale și a fair-play-ului, suntem foarte răniți de evenimentele acestui meci” și solicită UEFA, „având în vedere că această furie a unui număr mare de fani, care nu poate fi numit comportament, nu este în conformitate cu reglementările UEFA precum și cu comportamentul uman de bază, vă rugăm să pedepsiți cât mai curând posibil pe cei responsabili pentru evenimentele menționate mai sus și să asigurați desfășurarea normala a meciurilor. Dorim să vă reamintim că acest tip de furie, ură și rasism reprezintă ceva ce organizația dumneavoastră nu susține și luptă împotriva unui astfel de comportament în tribune”, reamintind, în finalul acestei scrisori, că, „jocul de fotbal, mai ales la un eveniment precum Campionatul European, ar trebui să fie cel care unește indivizi, state, națiuni, și nu un instrument care va fi folosit în niște scopuri complet opuse ideilor pe care ar trebui să le reprezinte jocul de fotbal”.
Cu tot ceea ce a implicat acest scandal, anterior lui Serbia a fost și ea sancționată pentru mai multe incidente în timpul meciului său cu Anglia din a treia zi a acestui turneu final european, motivele pedepsei neavând vreo legătură cu ceea ce s-a întâmplat pe teren.
Acuzațiile împotriva sârbilor fiind două: aruncarea cu obiecte din tribune și transmiterea unui mesaj provocator, nepotrivit unui eveniment sportiv. Amenzile primite de sârbi au fost de 4.500 de euro pentru primul și 10.000 de euro pentru al doilea.
De asemenea, UEFA a amendat Federația croată cu 63.875 de euro pentru că suporterii acestei echipe au aruncat cu diverse obiecte de plastic în teren, în timpul partidei, Croația-Spania (0-3), disputat pe Stadionul „Olimpic” din Berlin, pe 15 iunie în Grupa B şi încă o amendă de 24.000 de euro pentru torțele aprinse, în timpul disputării aceluiași meci, iar Albaniei, din cauza conduitei fanilor săi la meciul cu Italia (1-2), disputat la Dortmund, în data de 15 iunie, tot în Grupa B, Comisia de Etică şi Disciplină a UEFA a impus o amendă de 37.375 de euro. Federația croată de fotbal a cerut o explicație pentru sancțiunea care i-a fost aplicată şi nu exclude depunerea unui apel.