Focul Sfânt a coborât la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim și a fost primit de mii de creștini de Rit Oriental, acest moment fiind un eveniment important în sărbătorile Pascale ortodoxe.
Focul Sfânt, sau Lumina Sfântă, este un simbol sacru pentru creștinii de Rit Oriental și simbolizează lumina Învierii lui Hristos. Potrivit legendei biblice, Focul Sfânt a coborât mai întâi la Apostolul Petru. După ce a auzit despre Învierea lui Isus Hristos, Apostolul s-a dus la mormântul în care a fost depus Isus și a văzut, în locul în care a fost depus Mântuitorul, o lumină care strălucea.
Istoricul și teologul Eusebiu din Cezareea scrie în panegiricul „Viața lui Constantin cel Mare”, care datează din jurul anului 328 d.Hr., despre o întâmplare interesantă în Ierusalimul Paștelui în anul 162. Când gardienii bisericii erau pe cale să umple lămpile pentru a le pregăti să sărbătorească Învierea lui Isus, au observat că nu mai era ulei de turnat în lămpi. După aceasta, episcopul Narcis al Ierusalimului a ordonat ca lămpile să fie umplute cu apă. Apoi le-a spus gardienilor să le aprindă și fiecare lampă ardea ca și cum ar fi fost umplută cu ulei pur.
În jurul anului 385 d.Hr., Egeria, o femeie nobilă din Spania, a călătorit în Palestina. În relatarea călătoriei sale, ea vorbește despre o ceremonie a Sfântului Mormânt al lui Hristos, în care o lumină iese din mica capelă care înconjoară mormântul, prin care întreaga Biserică este umplută cu o lumină infinită (lumen infinitum).
Cele două relatări de mai sus, sunt considerate, cumva, preliminar apariției ceremoniei Focului Sfânt, oficial crezându-se că a fost înregistrat pentru prima dată de pelerinul creștin, Bernard cel Înțelept, în 867 d. Hr..
An de an, evenimentul are loc în locația în care creștinii ortodocși cred că Isus a înviat din morți și implică o flacără luată din mormântul lui Isus și folosită pentru a aprinde lumânările credincioșilor de Rit Oriental. Ceremonia este condusă în Sâmbăta Mare de Patriarhul Ortodox Grec al Ierusalimului împreună cu Patriarhia Armenească a Ierusalimului.
Deși în zonă are loc războiul dintre gruparea teroristă „Hamas” și Israel, ceremonia Focului Sfânt a avut loc anul acesta, credincioșii înălțând prin vocile lor, rugăciuni, scandări și bucurie, astfel primind Focul Sfânt. Lumânările au fost aprinse una câte una din Mormânt, întreg spațiul de ceremonie fiind luminat de o constelație de flăcări, parte a miracolului Învierii.
Credincioșii prezenți la ceremonie au primit Focul Sfânt cu multă uimire și binecuvântare, din rostirile lor redăm aici, „este prima dată când văd Lumina Sfântă și sunt foarte binecuvântat de Dumnezeu că am văzut-o”, „anul acesta este foarte trist, dar îmi doresc ca lumina Focului Sfânt de la Ierusalim să dea pace în întreaga lume. Mulțumesc și Paște fericit, Isus a înviat!”.
De la Ierusalim, din Mormântul Sfânt, Lumina Învierii a plecat către bisericile ortodoxe din toată lumea și a ajuns la destinații pentru noaptea Învierii, când credincioşii merg la biserici pentru a primi această Lumină.