Florin Barbu a vorbit, luni, despre boicotul supermarketurilor, la care a îndemnat Călin Georgescu, pentru 10 februarie. El a spus că în lanțurile de magazine de retail 70% dintre produsele procesate, la raft, sunt românești.
„Încă o dată rog pe toată lumea – și pe cei care fac politică în momentul de față – să lase fermierii, să lase procesatorii în pace, să nu creeze dificultăți financiare producătorilor români și, în continuare, dacă au anumite discuții privind practicile comerciale neloiale privind partea de comerț – unde partea de comerț este integrată la Ministerul Economiei, dar asta este întotdeauna, chiar dacă n-am atribuții în comerț am intervenit prompt pentru fermierii și procesatorii români – să vină să stea la masa discuției cu noi, la Comitetul de monitorizare pe care îl avem constituit la nivelul Ministerului Agriculturii.’’, a delcarat Ministrul Agriculturii.
În conferința de presă organizată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Barbu a spus că 70% dintre produsele de la raft sunt românești. Întrebat dacă există studiu care să susțină afirmația lui, acesta a răspuns:„Există studiu și la Consiliul Concurenței, dar dacă vrei și mergeți cu mine într-un magazin de retail și luăm un produs, aliment de bază, făina, nu există decât un singur produs care vine din import, celelalte 12 sunt realizate de procesatorii români. Dacă mergem pe gama de ulei, același lucru se întâmplă”.
Ideea de boicot a supermarketurilor în ziua de 10 februarie a pornit de la fostul candidat independent la prezidențiale Călin Georgescu.
El a îndemnat românii, pe Facebook, să nu facă cumpărături din magazine în ziua de luni, pentru a da „un semnal clar de demnitate şi verticalitate că poporul nu mai tolerează exploatarea şi păcălirea noastră ca neam şi ţară”: „Cu atât mai mult cu cât această zi nu a fost aleasă întâmplător. Este ziua Sfântului Haralambie, sfântul rodului care ocroteşte de lipsuri şi de foamete, care aduce belşug în familie şi în locuri unde este cinstit”.
Acesta a invocat faptul că supermarketurile au introdus case de marcat fără vânzători pentru a reduce numărul de angajați și că nu ar plăti impozitul pe profit.