Aproape în aceeași zi au apărut în cutiile poștale din Timișoara două publicații cu un tiraj impresionant pentru vremurile noastre: 100.000 de exemplare fiecare. AGENDA C.J. TIMIȘ, iar cealaltă e un celălalt, adică MONITORUL PRIMĂRIEI. Deosebiri între ele: formatul de ziar. Una, AGENDA C.J. TIMIȘ, are 29×40 cm și 8 pagini, 4 pagini color, 4 pagini alb-negru, iar cealaltă are 12 pagini format 19,5×29,5 (adică un A4), fiind full color. Amândouă sunt tipărite la Tipograia Prod Com Tg. Jiu.
Aproape în aceeași zi au apărut în cutiile poștale din Timișoara două publicații cu un tiraj impresionant pentru vremurile noastre:
100.000 de exemplare fiecare. AGENDA C.J. TIMIȘ, iar cealaltă e un celălalt, adică MONITORUL PRIMĂRIEI.
Deosebiri între ele: formatul de ziar. Una, AGENDA C.J. TIMIȘ, are 29×40 cm și 8 pagini, 4 pagini color, 4 pagini alb-negru, iar cealaltă are 12 pagini format 19,5×29,5 (adică un A4), fiind full color.
Amândouă sunt tipărite la Tipograia Prod Com Tg. Jiu. Una spune, e vorba de Agenda C.J.T., alta nu spune, dar noi știm că tot acolo s-a tipărit și Monitorul primăriei. Deosebiri: una are un fel de editorial- angajament, specific stilului ditirambic al lui Fritz și Fiț, alta n-are așa ceva. Deosebiri: Alin Nica, președintele C.J. Timiș, prezent în multe fotograii, mai precis 6; D. Fritz s-a abținut total, neiind prezent în nicio fotograie din cuprinsul Monitorului. Asemănări: ambele publicații înfățișează fapte pozitive. Asemănări: în ambele publicații articolele nu sunt semnate sunt un fel de folclor urban administrativ, cules de pe coridoarele respectivelor instituții. Deosebiri: paginare și tehnoredactare mai bună la Monitorul primăriei.
Deosebiri: mai atractive articolele din Agenda C. J. Timiș, care cuprinde și o pagină cu hotărârile Consiliului Județean Timiș din luna septembrie. Asemănări: în afara președintelui C. J. Timiș sau a primarului Timișoarei numai un vicepre- ședinte e menționat: Alexandru Proteasa, celălalt, Cristian Alin Moș, nu e pomenit în niciun articol. La fel la primărie: Ruben Lațcău e pomenit, iar Cosmin Tabără nu e amintit niciunde. De la o poștă se observă că amândouă publicațiile sunt, de fapt, instrumente de partid, de propagandă electorală, favorizând fără jenă numai nume și realizări bifate ca opere ale unui singur personaj.
Nu există niciun reportaj, nicio anchetă (Doamne ferește!). Sunt citate numai vorbe de „har” ale lui Alin Nica sau Dominic Fritz.
Cetățenii orașului sau județului nu există!!! Un stil publicistic care anulează orice vibrație emoțională, un heirupism al yesmenilor anonimi care fac lectura foarte greoaie. Titluri terne, limbaj uneori apropiat de cel al periodicelor antedecembriste.
Găsești de toate în aceste publicații, greșeli gramaticale și de punctuație, pleonasme (mjloace media) sau construcții paradoxale „activitățile culturale programate au scopul de a dărui, preț de o zi, strada locuitorilor din cartier”. Probabil că în restul anului strada e a lui Ruben Lațcău sau a lui Dominic Fritz. Despre PUG, Planul Urbanistic General al municipiului Timișoara, prezentat în presa timișoreană cu o grămadă de hibe, se vorbește numai la superlativ, ca și despre terenul de baschet de la baza Uszoda, despre care am scris și noi în TIM7, că după iecare ploaie apa băltește, neiind bine făcut.
Un interviu bun, nesemnat, ca de obicei, este în Monitorul Primăriei cu Petru Ilieșu, celebru datorită disidenței și un personaj foarte important al Timișoarei prin Fundația Timișoara ̓ 89, un proiect social de lungă durată pentru oamenii săraci și necăjiți ai Timișoarei. Câte o pagină, ca și cea cu interviul cu Petru Ilieșu, mai salvează platitudinea și stilul publicistic cleios al celor două publicații. Componenta morală a acestor proiecte de propagandă electorală e de tot râsul. Sau de tot plânsul. Puteți folosi ambele variante.
Este o formulă de prost gust, deoarece ambele publicații sunt făcute din bani publici. Lipsesc din cadru specialiștii C.J. Timiș sau ai primăriei. Nu se văd niciunde, nu sunt amintiți, ca și cum lucrurile sunt realizate de cei doi lideri de instituții. Aceeași viziune de slugărnicie balcanică se poate observa printre rândurile nesemnate.