Peste 1.700 de tone de haine și încălțăminte uzate au fost aduse în România și deținute ilegal în două depozite din Valea Jiului. O firmă din municipiul Lupeni se ocupa de ele. Unele orașe miniere din Hunedoara au ajuns destinații pentru gunoaiele importate de români.Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a sesizat Poliția Municipiului Lupeni că a depistat în municipiul Lupeni din Valea Jiului un transport neconform de deșeuri și haine.
„La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Biroului de Investigare a Criminalității Economice Petroșani, care, împreună cu reprezentanți ai A.N.P.C., O.P.C. Hunedoara și Gorj, Garda de Mediu Hunedoara, au efectuat verificări la punctul de lucru din Lupeni al societății comerciale și la sediul social al societății, din orașul Uricani. În urma verificărilor efectuate, reprezentanții A.N.P.C. au dispus sigilarea și lăsarea în custodie a aproximativ 1.700 de tone de articole uzate de diferite sortimente (textile, jucării, încălțăminte etc.), importate din afara României ca și deșeuri. Articolele se aflau în două depozite și urmau să fie puse în vânzare, în magazine de profil”, a informat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.
În ultimii ani, cantități uriașe de haine second-hand au ajuns în orașele din Valea Jiului, fiind depozitate în mai multe locuri din orașe.Unele au fost puse în vânzare în magazine, altele au fost cumpărate de localnici pentru a fi folosite la încălzirea locuințelor, în locul lemnelor de foc.
Alte materiale uzate au fost îngropate, ori abandonate în clădiri părăsite. Un astfel de loc este o clădire din orașul Aninoasa din Hunedoara , fostă cofetărie și restaurant, achiziționată recent de primărie. În încăperile ei au rămas tone de haine, de care autoritățile locale nu știu cum să scape.
Primarul Nicolae Dunca din Aninoasa declara recent: „Am sunat zeci de firme și nu ia nimeni cârpe. Am trei muncitori cu care îmi fac treaba din oraș și, când plouă, îi bag înăuntru, umplu 10 saci de plastice, dar trebuie sortate”, potrivit publicației zi-de-zi-hd.ro.
Și în clădirile ruinate ale fostei mine din Aninoasa zac sute de saci de haine vechi, care nu mai pot fi folosite ca îmbrăcăminte, fiind putrezite.