Jocurile Olimpice continuă la Paris, duminică, 4 august, fiind cea de-a noua zi de la startul acestei ediții. Sportivii care reprezintă România au avut noi evoluții la capătul cărora au obținut rezultate, unele mai bune, altele mai puțin favorabile și s-au menținut în spiritul dicton-ului rostit de francezul Pierre de Coubertin, dicton care este spiritul olimpismului, „Ai câștigat continuă, ai pierdut continuă”.
Duminică, 4 august, la Jocurile Olimpice de la Paris, au evoluat trei reprezentanți ai României, la disciplinele sportive, atletism și yachting.
La yachting, navigatoarea Ebru Bolat a încheiat curdsele 7 și 8, iar după 8 curse ocupă locul 22 din 43 de participante în proba feminine de dinghy, la Jocurile Olimpice 2024.
Ebru Bolat a terminat cursa cu numărul 7 pe locul 24, cu un punctaj de 108, și pe locul 26 cursa numărul 8, cu 134 de puncte. În clasamentul general, România se află acum pe locul 22, înaintea ultimelor două curse, care urmează să aibă loc luni, 5 august.
Mai departe urmează să se califice doar primele zece clasate din seriile de deschidere, în cursa pentru medalii, programată marți, 6 august la Paris. Având în vedere că reprezentanta României la această disciplină sportivă a urcat, în urmă cu câteva zile, 11 poziții într-o singură zi, nu este imposibil să acceadă în finală, obiectivul ei de a termina competiția în prima jumătate a clasamentului fiind perfect realizabil și ar reprezenta o mare reușită pentru prima femeie din istorie care reprezintă România la yachting la Jocurile Olimpice.
La atletism, atleta care a reprezentat România în proba de 3000 m obstacole, Stella Rutto, a ratat calificarea în finala acestei probe, pentru că a simțit o întindere la coapsă după cinci tururi. Atleta a fost înregistrată cu al 31-lea timp din serii.
Rutto (27 de ani) a luat startul în seria a treia și a încheiat a opta, în 9 minute, 31 secunde și 23 sutimi, la distanță de primele cinci clasate care au obținut calificarea (din fiecare serie).
Atleta a început bine cursa și era a doua după o mie de metri, dar apoi a pierdut ritmul și a fost depășită de tot mai multe adversare.
Bianca Ghelber s-a calificat în această după-amiază în finala probei de aruncarea ciocanului, după ce a reușit să arunce peste 71,4 metri. După încheierea calificărilor, românca a anunțat că în ultimul act competiția va arăta diferit.
Sportiva Bianca Ghelber a obținut duminică, 4 august, calificarea pentru ultimul act la aruncarea ciocanului. Atleta, în vârstă de 34 ani, este cea de-a doua din România care s-a calificat într-o finală la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, reușind două dintre cele 3 încercări, cea mai bună aruncare fiind de 71,42 metri. Cu aceasta a prins locul 11 la finalul evoluțiilor sportivelor din cele două grupe și s-a calificat pentru medalii.
„Am trăit cu multe emoții aceste clipe, dar sunt bucuroasă că m-am calificat în finală. Mă bucur că m-am aflat între primele 12. În finală va fi alt concurs.
Sper ca acolo să mă autodepășesc, să prind ziua cea mai bună, să fiu în formă maximă și să îmi fac record personal. Asta îmi doresc din tot sufletul!”, a declarat Bianca Ghelber după ce a scăpat de emoții, în mesajul său, conform COSR.
Finala la aruncarea ciocanului este programată marți, 6 august, de la ora 21:20.
Zilele trecute, rămânând în sfera atletismului, Andreea Taloș s-a calificat în finala de la triplusalt la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce, în preliminariile acestei probe ce s-au desfășurat pe Stade de France, în Grupa B, a reușit, din a doua încercare, 14,23 m, a cincea performanță în seria ei, a noua la total. Andreea Taloș este antrenată de Virgil Costache și are dublă legitimare, la CS Rapid București și CSM Călărași.
În grupa A, Dianei Ion (CSM București, antrenor Marilena Mirea) i-au lipsit doar doi centimetri pentru a se califica în finală. Ea a sărit 14,03 m din ultima încercare, locul 13, față de 14,05 m ai franțuzoaicei Ilionis Guillaume.
În finala de la triplusalt, Andreea Taloș nu a reușit de la început să-și regleze elanul, a călcat pragul, iar primele două încercări le-a ratat. De la a treia serie de sărituri, a început și o ploaie torențială, care a perturbat întrecerea și, sub presiunea ultimei șanse de a obține calificarea în finala mică, adică printre primele opt concurente, astfel încât să mai beneficieze de încă trei tentative, sportive care a reprezentat România la acestă probăm olimpică a fost vădit precaută, iar săritura sa a măsurat doar 14,03 m, la 11 centrimetri de locul opt.
În final, Andreea Taloș a ocupat locul 10, astfel clasându-se printre cele mai bune atlete ale lumii la triplusalt.
Atleta Daniela Stanciu a reușit cea mai bună performanță a sezonului, dar nu a prins finala de la înălțime la Jocurile Olimpice de la Paris
Daniela Stanciu (CSA Steaua București, antrenor Oana Pantelimon) a fost prima prezență „tricoloră” din cadrul concursului atletic la Paris 2024. Aflată în Grupa A a calificărilor, sportive care a reprezentat România la acestă probă olimpică, a reușit să treacă din prima încercare peste ștacheta ridicată la 1,83 m, apoi a bifa încă o reușită, din a doua trecere, la înălțimea de 1,88 m, ceea ce reprezintă pentru ea cea mai bună performanță a sezonului.
Din păcate, nu a reușit să treacă și de pragul de 1,92 m, prin urmare a ratat calificarea în finala acestei probe.
La aruncarea greutății, Rareș Toader (CS Dinamo, antrenor Nicoleta Grasu) nu a reușit să treacă de preliminarii la acestă probă. Sportivul care a reprezentat România a evoluat în grupa B de calificări la proba de aruncarea greutății, aflându-se printre cei doar 18 atleți care au reușit aruncări peste 20 de metri, dintre cei 30 aliniați la start.
Prima lui încercare a măsurat 20,24 m, și cu acestă reușit s-a clasat în final pe locul 18, mai departe calificându-se doar primii 12. Ultimul rezultat care a asigurat prezența în finală a fost de 20,81 m.
„A lipsit acel zvâc, cum îi spunem noi, iar asta poate și din cauză că o leziune a umărului nu mi-a permis să mai arunc în ultima săptămână deloc, încercând să mă păstrez pentru concurs. La nivelul acesta, 20-30 de centimetri te pot urca 10 locuri în clasament. M-am străduit și îmi pare rău că n-am putut mai mult azi”, a declarant sportivul, potrivit paginii de Facebook a Agenției Naționale pentru Sport.
La polo pe apă, echipa olimpică a României a pierdut al patrulea meci din grupe, 7-18, în fața Italiei, vicecampioana mondială en-titre.
Scorul pe reprize a fost 2-6, 1-4, 1-5, 3-3, iar următorul meci din grupe, ultimul, va fi cel cu Muntenegru, luni, 5 august.