În urmă cu trei luni, printr-un comunicat al Consiliului Județean Timiș (CJT) se anunța că instituția județeană „a finalizat recepția clădirii noii Maternități Bega, investiție derulată cu fonduri europene și construită de la zero”, pasul următor fiind preluarea acesteia de către Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara.
Referitor la această situație, conducerea spitalului timișorean precizează că această preluare a clădirii de la CJT nu a fost finalizată în totalitate, în clădire având încă loc lucrări, „fapt care nu a permis mutarea și instalarea echipamentelor medicale. Din acest considerent, activitatea medicală nu se poate desfășura în cadrul clădirii respective, întrucât poate fi afectată grav siguranța pacienților și a actului medical”, susține conducerea SCJUPB.
Pentru finalizarea construcției, predată incomplet de CJT, cu acordul Ministerului Sănătății conducerea SCJUPB a făcut demersuri importante pentru a evita compromiterea proiectului și pierderea finanțării.
Pentru ca această clădire să fie dată în folosință conform legii, sunt necesare și obligatorii o serie de avize/aprobări/autorizări ale instituțiilor abilitate (Mediu, ISU, DSP, Ministerul Sănătății, CNCAN), iar procedurile pentru obținerea avizelor menționate nu au putut fi demarate decât după ce Consiliul Județean Timiș finalizează intabularea clădirii și o trece în administrarea SCJUPBT, care s-a întâmplat doar în 29.04.2024.
În comunicatul remis de conducerea spitalului județean se precizează: „conducerea SCJUPBT se delimitează ferm de orice declarații politice și sub nici o formă nu va accepta punerea în pericol a pacienților și a activității medicale” și că va „face tot ce este necesar, obligatoriu și legal pentru ca deschiderea să se facă în condiții de siguranță pentru pacienții” care ar urma să-i treacă pragul.
Termenul de dare în folosință/operaționalizare a Maternității prevăzut în proiect este 31 august 2024.