Fractalii sunt peste tot în natură, de la deltele râurilor până la ramurile copacilor. Aceste structuri arată similar de la distanță ca atunci când sunt măriți de aproape. Anumiți fractali, numiți fractali obișnuiți, sunt identici pe scări diferite și includ vârtejuri similar cu conopida Romanesco. Dar fractalii obișnuiți nu fuseseră observați în natură la nivel molecular – până acum.
O proteină găsită în bacteria Synechococcus elongatus se adună într-un fractal numit triunghi Sierpiński, au raportat biochimistul Georg Hochberg și colegii săi pe 10 aprilie în „Nature”. Când au fost plasate în apă, proteinele s-au legat în triunghiuri formate din triunghiuri mai mici, constând din până la 54 de proteine individuale și, potențial, chiar mai multe.
Cercetătorii au proiectat anterior molecule sintetice care pot forma fractali obișnuiți. Dar proteina bacteriană, numită citrat sintază, este prima cu un astfel de fler fractal care a fost descoperită în natură.
Oamenii de știință nu au putut identifica niciun scop practic pentru model și au concluzionat că este un accident evolutiv. Accidentele apar și în alte ansambluri de proteine. „Diferitele tipuri de structuri cu aspect complex vin și pleacă pe scale de timp evolutive, uneori cu o utilizare, alteori fără una”, spune Hochberg, de la Institutul Max Planck pentru Microbiologie Terestră din Marburg, Germania. Acesta însă a precizat: „Simetria lor poate fi amăgitoare pentru noi și de aceea credem că au sens”.