Programul informatic utilizat de Stația Spațială Internațională a fost conceput de patru elevi, membri ai Clubului Robot X din Hunedoara, club coordonat de către profesorul de fizică Mircea Nistor de la Liceul Teoretic “Traian Lalescu”.
Scopul programuluia fost de a determina, în timp real, poziţia Staţiei, folosindu-se de fotografii şi mai mulţi senzori.
În cadrul competiției organizate de Agenția Spațială Europeană, proiectul a primit permisiunea de zbor și a rulat pe Stația Spațială Internațională în luna aprilie a acestui an. Zilele trecute, agenția a transmis că proiectul și-a îndeplinit scopul și a fost o reușită.
Nu este pentru prima dată când un soft conceput de elevii de la clubul RobotX Hunedoara este experimentat pe Stația Spațială Internațională. Anul trecut, un alt program informatic creat de către aceștia a fost aplicat pe Stația Spațială în perioada aprilie-mai 2023. Atunci, aproape 1.000 de fotografii au fost colectate și au fost analizate pentru a determina evoluția stării de sănătate a vegetației planetei noastre.
De asemenea, cu aproximativ cinci ani în urmă, o altă generație de copii de la RobotX Hunedoara a realizat un soft cu ajutorul căruia, tot de pe Stația Spațială Internațională, s-a făcut o evaluare a modului în care evoluează stratul de nori al planetei. Atunci s-a constatat o tendință de creștere a acestuia.
Clubul RobotX de la Liceul Teoretic “Traian Lalescu” din Hunedoara are la activ și alte reușite, printre care și proiectarea de roboți, cu ajutorul cărora a câștigat mai multe competiții naționale și internaționale.