O tânără din Iași a devenit luni pasagerul cu numărul un milion din 2024, de pe aeroportul din Timișoara. Când a coborât din avion, tânăra nu se aștepta să fie primită cu un buchet de flori și cu o pancartă pe care scria că a devenit pasagerul cu numărul un milion în 2024.Deși aeroprotul din orașul de pe Bega este în sărbătoare, cifrele arată că numărul aeronavelor care aterizează aici a scăzut fața de perioada 2018 sau 2019. Conducerea instituției este de părere că acest lucru s-ar rezolva dacă s-ar promova mai mult aeroportul.
Paula Hațegan, câștigătoarea titlului de pasagerul cu numărul un milion, a fost uimită de surpiza primită. „Foarte emoționată și surprinsă foarte plăcut. A fost zborul meu de acasă, de la Iași. A fost cu noroc. Mă bucur.”
„Singura posibilitate ar fi ca autoritățile locale să se implice în mod direct cu companiile aeriene, pentru a le stimula prin promovare, prin marketing, prin promovarea regiunii ,practic”, a declarat Daniel Stamatovici, director general Aeroport Traian Vuia Timișoara.
Acest eveniment a scos la iveală faptul că abia acum, la sfârșit de septembrie, aeroportul a reușit să înregistreze un milion de pasageri. Conducerea instituției a transmis că această cifră este mult mai mică decât la alte aeroporturi din țară.Iar pentru acest lucru ar trebui găsite soluții.
Pe lângă obiectivele de investiții aflate deja în curs de implementare, în program sunt prevăzute alte lucrări majore pentru următorul deceniu. Unul dintre acestea este realizarea Centrului Logistic Intermodal Timișoara, proiect prin care „se urmărește creșterea ponderii veniturilor conexe activităților aeronautice și utilizarea unei suprafețe totale de 64,50 ha care în prezent este în concesiunea societății fără să fie valorificată”.
O altă investiție importantă va fi modernizarea și extinderea suprafeței de mișcare pentru aeronave. Mai exact, pista de decolare-aterizare va fi reabilitată și consolidată pentru a face față cererii de trafic cu aeronave de mare capacitate.
În plan este și construirea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 7 MW, care ar putea asigura consumul electric al întregii infrastructuri aeroportuare și a Centrului Logistic Intermodal propus, dar și digitalizarea activităților aeroportuare.
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România din 2023

În anul 2023, peste 1,3 milioane de oameni au aterizat pe aeroportul din Timișoara, în timp ce aeroportul din Cluj-Napoca înregistrează anual de aproape trei ori mai mulți pasageri.Dacă priviți graficul de mai sus se poate observa că Iașiul a avut un ritm de creștere foarte rapid în ultimii ani, la fel ca și Clujul.Timișoara, nu numai că a stat pe loc,avea 1.800.000 de pasageri în 2019,fiind pe locul al doilea în țară.
Nu a stat pe loc ci, ca și racul a dat înapoi.O serie întreagă de companii, mai ales cele low-cost s-au repoziționat pe Cluj,Iași,Suceava sau Craiova. De vină este și conducerea aeroportului, care nu s-a străduit să ofere condiții atrăgătoare pentru aceste comapanii,scăzând mult legăturile aviatice cu vestul Europei și de asemena cursele ceacră.
Foarte multe agenții de turism prefera să-și ducă turiștii la Budapesta sau la Cluj datorită managementului defectuos al Aeroportului Internațional din Timișoara. Poți să ai 10 miniștrii ai transporturilor originari din Timișoara,dacă n-ai idei și spirit comercial,totul e degeaba.