Un ONG american a avertizat asupra pericolelor pe care „neurotehnologiile” le reprezintă pentru publicul larg, referindu-se la comercializarea unor aparate care sunt capabile să înregistreze activitatea creierului sau chiar să o influenţeze, în absenţa unor garanţii suficiente pentru consumatori, informează AFP, preluată de Agerpres. Respectând aceste recomandări, Colorado a devenit primul stat american care a promulgat o lege pentru protejarea confidenţialităţii „datelor neuronale”.
Acest ONG încearcă să alerteze autorităţile în legătură cu riscurile prezentate de aparate care se înscriu în sfera „neurotehnologiilor”: bentiţe pentru îmbunătăţirea somnului, căşti pentru meditaţie, senzori cranieni pentru îmbunătăţirea jocului de golf etc. Aceste dispozitive pot să culeagă date extrem de personale şi să le analizeze în cadrul unei aplicaţii concepute pentru a-l informa pe utilizator asupra performanţelor sale, dar şi pentru a-i influenţa comportamentul.
„Gândurile voastre, amintirile voastre, imaginaţia voastră, emoţiile voastre, comportamentul vostru, subconştientul vostru au loc în creier”, a subliniat medicul neurolog Rafael Yuste, preşedintele Neurorights Foundation şi directorul Neurotechnology Center din cadrul Universităţii Columbia.