Funcția de reproducție a scroafelor este determinată în perioada puerperală de o mulțime de factori, dar și ciclul reproductiv, la rândul său, influențează starea generală de sănătate a scroafelor, manifestarea estrului după înțărcare și producția viitoare de purcei. Analiza factorilor care influențează funcția de reproducție face obiectul cercetării științifice de o lungă perioadă de timp, cu scopul găsirii de soluții care să îmbunătățească managementul exploatării. Anotimpul și microclimatul din adăposturile cu scroafe în lactație poate că reprezintă cel mai bun exemplu cu care se poate ilustra impactul asupra performanțelor scroafelor exploatate în sistem intensiv și controlul factorilor productivi și de reproducție. Concluziile la care au ajuns cercetătorii sunt că toate componentele reproductive sugerează o performanță mai scăzută în condiții de hrănire neadecvată, în lunile călduroase și dacă nu se controlează microclimatul și tehnologiile de exploatare nu sunt performante, soluțiile recomandate fiind următoarele:
- reducerea stresului produs de căldură la scroafele lactante cu efecte asupra: a) involuției normale a aparatului genital după parturiție; b) producției de lapte a scroafelor; c) reluarea ciclului normal de călduri după înțărcarea timpurie a purceilor la 25 de zile;
- modificarea practicilor nutritive prin: a) asigurarea unei furajări la discreție a scroafelor lactante; b) utilizarea furajării umede; c) echilibrarea rațiilor pentru producere de lapte în detrimentul consumului din rezervele proprii ale scroafei;
- implementarea celui mai performant management al puerperiumului cu: a) controlul nutriției în funcție de producția de lapte a scroafelor; b) asigurarea microclimatului corespunzător celei mai eficiente producții de lapte a scroafelor și creșterii și dezvoltării armonioase a purceilor; c) urmărirea involuției funcției de reproducție în perioada de alăptare; d) stimularea consumului timpuriu de furaje a purceilor, pentru atingerea greutății de 8-10 kg la 25 de zile; e) scurtarea perioadei de alăptare prin tehnologii moderne de exploatare a scroafelor în maternități; f) inducerea estrului în lactație prin separarea purceilor și stimularea funcției de reproducție;
- automatizarea și controlul principalelor activități din maternități prin: a) controlul stării de sănătate a scroafelor și purceilor; b) automatizarea furajării și controlul consumului de furaj și apă; c) asigurarea factorilor de microclimat: temperatură, umiditate, curenți de aer; d) asigurarea bunăstării scroafelor și purceilor prin asigurarea spațiilor suficiente pentru mișcare; e) menținerea biosecurității în maternități prin cele mai bune practici de profilaxie.
Influența temperaturilor mediului ambiant din maternități are efecte asupra cantității de hrană ingerată de către scroafe și purcei și modificarea comportamentelor de hrănire a scroafelor lactante multipare, deoarece temperatura diurnă fluctuează producând efecte asupra ratei ingerării voluntare a hranei.
Sistemul de exploatare intensiv permite crescătorului de suine să managerieze diferitele etape din viața productivă a scroafelor, inducerea estrului în timpul lactației fiind o alternativă care permite îmbunătățirea productivității scroafelor, ciclul productiv fiind mai scurt fără diminuarea duratei lactației. Corelația dintre vârsta primiparelor și greutatea la împerechere este esențială precum și greutatea înregistrată în perioada de gestație, deoarece acestea dau naștere celui mai mare număr de purcei, variația câștigului în greutate fiind mai degrabă efectul decât cauza numărului de purcei prin controlul nutriției în perioada când predomină catabolismul cu depunerea de rezerve corporale, din aceste motive se recomandă hrănirea scroafelor gestante cu diete restrictive, care să reducă depunerea de găsime și să crească eficiența utilizării furajelor și a celor lactante la discreție pentru stimularea producției de lapte și refacerea tractusului genital într-o perioadă scurtă de timp și apariția estrului după înțărcare la 5-8 zile.
Deoarece factorii cei mai importanți care influențează puerperiumul sunt nutriția, microclimatul, bunăstarea animalelor și agenții patogeni, pentru obținerea de producții competitive în exploatarea scroafelor în sisteme intensive, propunem măsuri manageriale care să perfecționeze tehnologiile de exploatare, să îmbunătățească indicii de reproducție și să utilizeze la parametri superiori capacitatea reproductivă a scroafelor prin reducerea zilelor neproductive. Obiectivele care trebuie atinse trebuie să vizeze:
– îmbunătățirea celui mai important factor de producție, nutriția, din cauza solicitărilor mari din timpul lactației și gestației.
– menținerea stării de întreținere optimă când se obțin cele mai bune rezultate economice utilizând soluții care să diminueze efectul negativ al lactației asupra metabolismului neuroendocrin, absența căldurilor și prelungirea anestrului;
– controlul factorilor de microclimat și asigurarea condițiilor optime de bunăstare;
– securitatea animalelor exploatate prin perfecționarea managementului sanitar-veterinar;
Evoluţia perioadei puerperale la scroafe și reluarea unui nou ciclu reproductiv este influențată de următorii factori:
A. Nutriţiaeste unul dintre cei mai importanți factori ce influențează modul în care evoluează puerperiumul la scroafele lactante, deoarece incidenţa bolilor metabolice constituie neexprimarea producției la valoarea însușirilor biologice a animalelor, din cauza greșelilor tehnologice ce determină solicitări mari în perioada de lactație și gestație. Din aceste motive, managementul nutriției în aceste două faze critice ale vieții productive a scroafelor – lactație și gestație – va urmări elaborarea de soluții pentru:
- menținerea condiţiei corporale şi a rezervelor de grăsime din perspectiva microclimatului din adăposturi și a consumului de energie pentru exprimarea la capacitate economică a valorii genetice a scroafei;
- suplimentarea cu grăsimi a rațiilor scroafelor lactante;
- furajarea stimulativă a scroafelor după înțărcare pentru manifestarea estrului în primele 7-8 zile după separarea de purcei;
- menținerea la parametri optimi a proteinelor de calitate din rații;
- menținerea în echilibru a componentelor rațiilor prin suplimente alimentare și vitamine.
– continuare, săptămâna viitoare –