De curând, Marea Britanie a avut alegeri generale anticipate. În urma scrutinului, Partidul Laburist din Regatul Unit a obținut o victorie zdrobitoare împotriva conservatorilor, punând capăt perioadei de 14 ani a Partidului Conservator la putere.
Laburiştii au câştigat 411 locuri în Parlament, conservatorii doar 121, marea surpriză vinind de la liberal democraţii care au obţinut 71 de locuri. Partidul Național Scoțian a luat doar 9 locuri, iar extrema dreaptă Reform UK și Partidul Verzilor au luat, fiecare, câte 4 locuri.
Aceasta a fost cea mai mare înfrângere a conservatorilor din istoria de 190 de ani a partidului. „Premierul” Rishi Sunak şi-a dat demisia, iar Regele Charles al III-lea a confirmat-o. La plecarea din această funcție, fostul „premier” și-a cerut scuze electoratului conservator pentru această pierdere zdrobitoare, „îmi pare rău”, a spus el și a continuat prin a spune că această înfrângere a fost „mânia” electoratului și „dezamăgirea” acestuia și că își asumă „responsabilitatea pentru această pierdere”.
Totuși, Partidul Laburist a pierdut patru dintre parlamentarii în mod neașteptat în fața independenților pro-palestinieni, Wes Streeting, secretarul sănătății, recunoscând că partidul a avut de suferit din cauza poziției pe care a luat-o față de criza din Orientul Mijlociu.
Noul prim-ministru este Keir Starmer, avocat, care, în 2008 a fost numit procuror general în Anglia și Țara Galilor. El a fost ales pentru prima dată în circumscripția Holborn și St. Pancras din nordul Londrei în 2015 și a preluat conducerea Partidului Laburist după alegerile generale din 2019, promițând să înceapă o „nouă eră” după cea a socialistului Jeremy Corbyn.
Sir Keir a fost reales în aceeași circumscripție, în urma alegerilor anticipate din 4 iulie 2024, spunând în discursul său de după această victorie în alegeri că, oamenii sunt „pregătiți pentru schimbare” și a promis „încheierea politicii performanței”. „Schimbarea începe chiar aici pentru că aceasta este democrația ta, comunitatea ta, viitorul tău”, a spus el. „Ați votat. Acum este timpul ca noi să livrăm”.
Liderul laburist a evitat în mare măsură să facă angajamente mari în timpul campaniei, dar în timpul discursului său din afara Downing Street, Sir Keir a spus că, Guvernul său se va strădui să „reconstruiască” serviciile publice britanice, cum ar fi NHS (Serviciul Național de Sănătate), să reducă facturile la energie și să asigure granița țării.
Noul cabinet al lui Starmer include nume precum, Pat McFadden (cancelar al Ducatului Lancaster), David Lammy (secretar de externe), Yvette Cooper (secretar de interne) și John Healey (secretar al apărării). Rachel Reeves va deveni prima femeie care va fi cancelarul Ministerului Finanțelor, iar Ed Miliband, secretar al securității energetice. Wes Streeting, secretar pentru sănătate, Angela Rayner a fost numită viceprim-ministru, iar Bridget Phillipson, secretară pentru educație.
În Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, partidul naționalist Sinn Fein – care dorește ca Irlanda de Nord să obțină independența față de Marea Britanie și să se alăture Republicii Irlanda, a câștigat cele mai multe locuri, devenind cel mai mare partid din regiune în Parlamentul Regatului Unit.
„Nu este atât de mult faptul că laburiștii au câștigat aceste alegeri, ci mai degrabă că conservatorii le-au pierdut”, a spus fostul secretar al apărării din timpul guvernării Partidului Conservator, Grant Shapps. El a dat vina pe luptele politice pentru eșecurile conservatorilor, spunând că publicul britanic era sătul de „telenovele politice nesfârșite” din Londra. Fostul prim-ministru conservator Liz Truss, care a deținut funcția pentru doar 45 de zile, și-a pierdut locul de parlamentar, pierdute fiind, de asemenea, circumscripții deținute anterior de foștii premieri conservatori Boris Johnson, Theresa May și David Cameron.
Președintele Biden a vorbit după o zi de la câștigarea alegerilor cu viitorul premier, spunându-i că „așteaptă cu nerăbdare să lucreze îndeaproape”, iar la summit-ul NATO de la Washington, eveniment desfășurat între 9-11 iulie, care a marcat 75 ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, noul prim-ministru britanic Keir Starmer a debutat în politica internațională și l-a întâlnit la Casa Albă pe președintele american Joe Biden.
Prezența la alegerile generale anticipate din Marea Britanie a fost cea mai scăzută din ultimii 20 de ani, potrivit BBC, era estimată a fi de 60%, mai mică decât la toate alegerile recente, cu excepția anului 2001, când prezența la vot a fost estimată ca fiind 59%, prim-ministrul Tony Blair obținând atunci un al doilea mandat.