O parte din componenții echipei redacționale TIM7 au realizat un chestionar pentru toți candidații înscriși în cursa pentru Parlamentul României (Camera Deputaților, Senat), din partea județului Timiș. Primul candidat care a răspuns chestionarului TIM7 a fost doamna Ligia Iunia Dugulescu (L.D.), din partea partidului Forța Dreptei. Iată răspunsurile:
1. Susțineți regionalizarea României? Dacă da, cum?
L.D: Da, susțin regionalizarea României. Cred că aceasta ar putea aduce un plus de eficiență în alocarea resurselor și ar încuraja dezvoltarea echilibrată a regiunilor.
2. Susțineți crearea zonelor metropolitane în România? Într-un mod accelerat sau fără termen?
L.D.: Da, susțin crearea zonelor metropolitane din România, fără a stabili un termen fix. Cred că aceasta este o măsură complexă, care necesită o colaborare constantă între diverse instituții și comunități.
3. Ce părere aveți despre adoptarea euro de către România?
L.D.: Consider că adoptarea Euro va aduce beneficii economice semnificative pentru România, contribuind la reducerea diferențelor economice dintre noi și statele vest-europene, facilitând astfel investițiile și comerțul cu partenerii noștri europeni.
4. Descentralizarea puterii: Cum vedeți transferul unor competențe și resurse de la guvernul central către administrațiile locale pentru a crește eficiența și responsabilitatea locală?
L.D.: Cred că descentralizarea puterii este benefică, deoarece permite administrațiilor locale să gestioneze mai eficient resursele și să răspundă mai rapid nevoilor cetățenilor. Aceasta poate încuraja inovația locală și poate sprini dezvoltarea specifică fiecărei regiuni.
5. Susțineți modificarea sistemului electoral actual? Dacă da, ce schimbări ați propune pentru a crește reprezentativitatea și încrederea cetățenilor în procesul electoral?
L.D.: Da, cred că votul uninominal este esențial pentru a stimula o legătură mai directă și o mai mare responsabilitate între cetățeni și reprezentanții aleși. Acest sistem poate îmbunătăți implicarea civică și transparența în procesul electoral.
6. Cum intenționați să asigurați independența justiției și protecția statului de drept în fața presiunilor politice?
L.D.: Pe mine nu mă poate presa nimeni politic și nu răspund în fața niciunei presiuni. De altfel, nu am în anturajul meu niciun „prieten” certat cu legea.
7. Care sunt planurile dumneavoastră pentru a eficientiza administrația publică, reduce birocrația și atrage profesioniști în sistemul public?
L.D.: Planurile mele pentru a eficientiza administrația publică includ simplificarea procedurilor administrative și digitalizarea serviciilor. Intenționez să atrag profesioniști prin salarii competitive și programe de formare continuă pentru a aduce expertiză în sectorul public.
8. Libertatea presei și dezinformarea: Ce măsuri legislative și de reglementare propuneți pentru a proteja libertatea presei, dar și pentru a combate dezinformarea și știrile false în spațiul public ?
L.D.: Propun campanii de informare publică și colaborări cu platformele media pentru a combate dezinformarea, precum și sancțiuni pentru distribuirea informațiilor false.
9. Care sunt principalele dumneavoastră priorități legislative pentru următorii patru ani?
L.D.: Prioritățile mele pentru următorii ani includ anularea taxării contractelor parttime, plata gărzilor făcute de studenții la medicină, și asigurarea de posturi de medic la finalizarea rezidențiatului. Voi promova consultări reale și legi pentru sprinirea nevoilor sociale.
10. Ce măsuri veți lua pentru a îmbunătăți sistemul de educație din România? Discutați despre planurile dumneavoastră pentru modernizarea curriculei, sprinirea profesorilor și creșterea accesului la educație de calitate.
L.D.: În ceea ce privește educația, am în vedere câteva măsuri, dar planurile mele sunt încă în lucru.
11. Cum intenționați să abordați problemele din sistemul de sănătate?
L.D.: Problemele din sănătate necesită o abordare bine gândită; încă îmi stabilesc măsurile detaliate.
12. Care sunt planurile dumneavoastră pentru protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice? Specificați politicile și măsurile concrete pe care le propuneți pentru reducerea poluării, protejarea biodiversității și promovarea energiei regenerabile.
L.D.: Încă evaluez soluțiile pentru prot e jarea mediului și combat e rea schimbărilor climatice
13. Care considerați că trebuie să fie prețul maxim plătit pe gigacalorie de consumatorul casnic din România în această iarnă?
L.D.: Sunt în proces de analiză a opțiunilor privind prețul maxim la gigacalorie pentru consumatorii casnici.
14. Sunteți de acord cu impozitarea progresivă a veniturilor? Dacă da, care sunt tranșele de venit pe care v-ați angaja să le aplicați și procentul prelevat din fiecare dintre ele?
L.D.: Nu sunt de acord cu impozitarea progresivă a veniturilor.
15. Cum veți combate consumul de droguri și de alcool?
L.D.: Problema consumului de droguri și alcool necesită o strategie bine definită; încă reflectez la soluțiile optime.
16. Susțineți abrogarea art. 277 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, care interzice căsătoriile între persoane de același sex?
L.D.:Nu.
17. Ce reglementări susțineți în scopul de a asigura servicii medicale și educaționale de calitate în localitățile rurale?
L.D.: Susțin reglementări prin care fiecare comună să aibă un dispensar cu medic de familie și asistenți medicali disponibili 24 de ore. Este esențial să asigurăm accesul constant la servicii medicale de bază pentru locuitorii din mediul rural, oferind totodată stimulente profesionale pentru a atrage specialiști în aceste zone