Periartrita scapulohumerală (PSH) repre-zintă inflamația țesuturilor din vecină-tatea articulației umărului sau periarticu-lare, care duce la disfuncționalitate până la blocarea umărului și care implică durere. PSH poate apărea datorită factorilor congenitali (moșteniți) – spațiul redus între tendoanele mușchilor coafei rotatorilor și bolta osoasă subacromială – sau poate fi dobândită prin utilizarea excesivă, repetitivă a articulației umărului.
Durerile mari provoacă contracturi puter-nice care duc la limitarea mișcărilor articulare. În cazurile grave, de umăr blocat, sunt indicate mișcările făcute în apă caldă sau sub jet de aburi. În fazele mai puțin grave sau incipiente se recomandă exerciții în care membrul superior afectat este ajutat de cel neafec-tat, exerciții cu bastonul și atârnări. Un exercițiu foarte bun pentru mobilizarea umărului constă în atingerea diferitelor repere de pe corp (ceafă, ureche opusă, spate, creștet etc.) și din spațiu. Membrul superior afectat se va folosi cât mai mult în activitățile vieții zilnice.
Exerciții: pentru a impune corectarea mișcării, se recomandă efectuarea exercițiilor în fața oglinzii.
- Stând în picioare, cu picioarele depărtate și cu trunchiul ușor înclinat lateral de partea umărului afectat, cu membrul superior relaxat, efectuați legănarea amplă a membrului superior înainte și înapoi.
- Stând în picioare, cu picioarele depărtate, ridicarea membrului superior afectat în sus prin lateral. Mișcarea se accentuează prin elan realizat prin aplecarea trunchiului ușor înainte și legănarea brațului prin față.
- Stând în picioare, cu picioarele depărtate, cu membrul superior afectat pe lângă corp, îndoit din cot la 90 de grade, duceți antebrațul spre exterior și spre interior până atingeți abdomenul (rotația externă și internă a umărului).
- Stând în picioare, cu picioarele depărtate, prindeți mâinile la spate, efectuați tragerea membrului superior afectat cât mai înapoi. Se îngreunează exercițiul apucând cu mâna membrului superior neafectat de cotul membrului superior afectat.
- Stând în picioare, picioarele depărtate, prindeți un baston în față cu ambele mâini la nivelul șoldurilor sau mai larg, efectuați ridicarea bastonului deasupra capului cu arcuiri și coborâți-l în poziția de start.
- Stând în picioare, picioarele depărtate, prindeți un baston de capete, în față și cu membrele superioare întinse, efectuați ridicarea membrului superior afectat prin lateral ajutat de membrul superior neafectat prin împingere, cu ușoare arcuiri. Aceeași mișcare se poate face cu bastonul prins de la capete, la spate.
- Stând în picioare, cu picioarele depărtate, prindeți o greutate (sticlă de 0,5l plină cu apă/nisip) în mâna membrului superior afectat, cealaltă mână pe șold, efectuați legănarea membrului superior înainte-înapoi, crescând amplitudinea progresiv ajutată de elanul imprimat de greutate. Efectuați 10 repetări, apoi alte 10 repetări cu ridicarea membrului superior afectat prin lateral, cât mai mult, cu rotirea greutății.