Pentru concertul simfonic de vineri, 22 martie, Filarmonica „Banatul” ne propune următorul program: „Concertul pentru percuţie şi orchestră <>”, de Gabriel Mălăncioiu, „Scenă pastorală română pentru xilofon şi orchestră” de Petre Elinescu, „Divertimento pentru orchestră de coarde” de Remus Georgescu şi „Sigfried`s Idyll” de Richard Wagner.
Timişoreanul Gabriel Mălăncioiu s-a născut în 1979 la Braşov. A urmat cursurile Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, dar şi pe cele ale Facultăţii de Automatică şi Computere din cadrul Politehnicii timişorene. A urmat o lungă perioadă de specializare în compoziţie la diferite cursuri organizate în Europa, unde a întâlnit mari personalităţi muzicale, în special compozitori.
Actualmente este profesor universitar la Facultatea de Muzică din Timişoara. Lucrarea pe care o vom asculta la sfârşitul concertului de vineri se numeşte „Percutrance”, solist fiind percuţionistul Doru Roman, solist al filarmonicii timişorene.
Petre Elinescu, 14.08.1869 — 26.06.1947, a fost flautist şi compozitor. Studiile muzicale le-a început în Drobeta Turnu Severin, continuându-le la Conservatorul din București. A fost flautist în orchestra Operei Italiene din Bucureşti şi în orchestra Filarmonicii din Bucureşti, profesor de flaut la Conservatorul din Iaşi şi la Conservatorul din Bucureşti. A fost flautist în orchestra Operei Române din Bucureşti. A fost membru fondator la Societatea Compozitorilor Români. A cules şi a prelucrat folclor românesc şi din muzica lăutărească. A transcris pentru flaut piese instrumentale şi vocale de Pablo de Sarasate, Piotr Ilici Ceaikovski, Constantin Dimitrescu, Grigore Ventura, George Stephănescu, Leopold Stern şi alţii. Solist invitat este Mircea Ardelean jr.
Remus Georgescu este prezent în concert cu lucrarea „Divertimento pentru orchestră de coarde”. A fost dirijor compozitor şi profesor universitar. După absolvirea Conservatorului din Bucureşti s-a perfecţionat în Statele Unite. După ce a fost dirijor al mai multor orchestre din ţară, a ajuns la Timişoara, dirijând mulţi ani orchestra simfonică, aceasta purtându-i astăzi numele. A găsit timp şi pentru compoziţie, lucrările sale fiind răsplătite cu multe premii şi distincții.
„Idila lui Siegfried” a fost compusă de Richard Wagner pentru a o oferi cadou soţiei sale, Cosima (fiica lui Franz Liszt) de ziua sa de naştere. Astfel, o mică formaţie camerală a interpretat-o în dimineaţa zilei de Crăciun, în 1870, trezind-o pe Cosima în armoniile acestei frumoase romanţe. Deşi intenţiona ca această piesă să devină un bun intim al familiei, mai târziu, în 1878, având probleme financiare, Wagner o transcrie pentru orchestră mare şi o vinde unui editor. El a introdus-o şi în opera „Siegfried” în scena finală, când Brünhilda şi Siegfried, copleşiţi de fericire, îşi mărturisesc dragostea.
Concertul va fi dirijat de maestrul Cristian Spătaru.